Met welke sopjes maak je best schoon?
Volledig scherm
PREMIUM
Met welke sopjes maak je best schoon? © Shutterstock

Huis vol onzichtbaar vuil: “Een gewoon zeepsopje is meer dan genoeg om hygiënisch schoon te maken”

Virussen verspreiden zich makkelijker wanneer het kouder wordt. Om te vermijden dat je binnenkort een verkoudheid, griep of een coronabesmetting oploopt, kan je vanaf nu best vaker poetsen. Moet je anders schoonmaken om bacteriën en virussen tegen te gaan? Volgens arts-microbioloog Dries Budding is ons motief bij het schoonmaken meestal fout. “Mensen willen dat alles er ‘netjes uitziet’, maar de meeste broeihaarden van bacteriën zíe je niet.”

10 reacties

 • Marc Spandel

  3 maanden geleden
  Alle middeltjes zijn goed om de 'verkoop' van chemische middelen te stimuleren! Al zie je geen vuil... toch moet je blijven poetsen met die (dure)rommel. Gevolg zien we al jaaaren! Steeds meer allergieën, aftakelend immuunsysteem, milieuvervuiling...
 • Johnny L Verhoeven

  3 maanden geleden
  Het sleutelwoord is "sommige". Niet elk virus maakt je erenstig ziek en je moet ook voldoende van het virus "binnenkrijgen".
 • Stefaan Reyniers

  3 maanden geleden
  alles wat je te veel of te weinig doet is niet ok, dus te veel kuisen en te proper zijn is ook niet ok. weet je nog vroeger mocht je een tut van een baby even in je mond steken en hem aan je baby geven, nu moet hij eerst goed afgewassen worden. gewoon zorgen dat alles op geregelde basis proper wordt gemaakt en best door jezelf (wat jezelf doet, doe je beter en kost minder)
 • Joris Boom

  3 maanden geleden
  Het menselijk lichaam is al millennia ontworpen om met virussen en bacteriën om te gaan. Dus geloof geen commerciële praatjes over hoe hygiënisch het moet zijn
 • nicole desseyn

  2 jaar geleden
  De huidige generatie poetst veel minder dan ons generatie ze hebben daar ,geen tijd, voor als ge elke dag een groot uur opruimt ben je al ver en al die zogenaamde experten hebben we niet nodig 
 1. Wanneer kan het netvlies van je oog plots scheuren?
  PREMIUM

  Wanneer kan het netvlies van je oog plots scheuren?

  Als je op NPO1 de avonturen van Erik Van Looy in de Nederlandse versie van ‘De Slimste Mens’ volgt – hij is er geen quizmaster, wél deelnemer – , zal je het gemerkt hebben: in zijn tweede aflevering droeg hij een ooglapje. De reden van het ongemak? Erik moest onder het mes omdat het netvlies van zijn oog gescheurd was. Hoe kan dat gebeuren en hoe behandel je dat? Dr. Joachim Van Calster, oogarts in het UZ Leuven, geeft meer uitleg: “Bijziendheid is een belangrijke factor die het risico op netvliesloslating verhoogt.”
 2. Jorien (33) en Robby (35) koken voor 132 euro per week: “Door deze simpele bewaartruc blijven mijn groenten enkele dagen tot weken langer goed”
  PREMIUM

  Jorien (33) en Robby (35) koken voor 132 euro per week: “Door deze simpele bewaartruc blijven mijn groenten enkele dagen tot weken langer goed”

  De vraag ‘wat eten we vandaag’ vult elk gezin anders in. HLN Eten kijkt elke week in de koelkast en de portemonnee van een gezin om te zien wat hun eetbudget en -gewoontes zijn. Deze week is het de beurt aan Jorien (33) en haar verloofde Robby (35) die aan ‘shelf cooking’ doen. “Niets uit onze koel- of voorraadkast gaat verloren”, vertelt Jorien. Hoe pakken ze dat aan? En welke bespaartips helpen hen uit de nood bij het winkelen?