Hout, gas of pellets: welke verwarming kent het laagste kostenplaatje?
MijnenergieAls antwoord op de torenhoge energieprijzen gaan veel Belgen op zoek naar een alternatief voor de klassieke centrale verwarming op aardgas. De verkoop van haarden en kachels krijgt dan ook een flinke boost. Maar hoeveel betaal je juist voor een hout-, gas- en pelletkachel? Mijnenergie.be legt de opties naast elkaar.
Haarden- en kachelspecialist Pia Manu uit Ingelmunster geeft aan dat de interesse in haarden en kachels al tijdens de coronapandemie stevig was toegenomen. “Door de hoge energieprijzen hechten klanten nu wel nog meer belang aan het rendement. De focus lag vroeger vaak op sfeerschepping en bijverwarming. Vandaag ligt de klemtoon meer op een toestel dat bijvoorbeeld in staat is om een ruimte in het tussenseizoen te verwarmen en het mogelijk maakt om in de winter de verwarming wat lager te zetten”, legt zaakvoerder Sibbe Dewaele uit. “Klanten stellen ons ook veel vragen rond de huidige en toekomstige normen op vlak van energie-efficiëntie en milieuperformantie. Ze willen tevens weten of ze hun huidige toestel nog mogen gebruiken wanneer de wetgeving verandert.”
Je verwarmingskost terugdringen? Vergelijk hier energieleveranciers en verzeker je van het goedkoopste tarief op de markt
Aankoopprijs
Een inschatting van het totale kostenplaatje per verwarmingstype ligt volgens Sibbe Dewaele niet voor de hand. “Je moet het totaalbeeld in ogenschouw nemen. De prijs is afhankelijk van het merk, het type en het rendement. Bij gas kosten de populairste toestellen tussen 3.500 en 4.500 euro. Bij hout ligt die prijsvork tussen 2.800 en 4.000 euro en voor pellets tel je tussen 3.800 en 5.500 euro neer. Tot slot bevinden de meest gekozen elektrische toestellen zich binnen een prijscategorie tussen 2.500 en 4.000 euro.” Die prijzen zijn telkens exclusief btw. In woningen ouder dan tien jaar bedraagt het btw-tarief 6%, in recente woningen is dat 21%.
Verbruiksfactuur per type
De verbruikskosten naast elkaar leggen, vindt Sibbe Dewaele evenmin evident. “Veel hangt af van het rendement van het toestel, met andere woorden: hoeveel energie zet je om in warmte? De meeste toestellen scoren een rendement dat hoger ligt dan 80%. Daarnaast is ook de aankoopprijs van de grondstoffen een bepalende factor.”
Gaskachels
Om een inschatting te maken van je verbruiksfactuur bij een gashaard, kun je volgende berekeningswijze hanteren. Een gashaard met een vermogen van 7 kilowatt (kW) verbruikt ongeveer 1 kubieke meter (m³) gas per uur, waarbij 1 m³ aardgas gemiddeld overeenkomt met ruim 10 kilowattuur aardgas. Bij het actueel goedkoopste energietarief van 13,70 eurocent per kilowattuur via Mijnenergie.be betaal je bijgevolg ongeveer 1,40 euro per uur. Al is dat uiteraard een momentopname. In juli, voor de prijzenexplosie op de energiemarkt, kostte een uurtje verwarmen met een gaskachel bij hetzelfde vermogen nog 0,60 euro. Bovendien verschilt het benodigde vermogen van geval tot geval en laat je de gashaard mogelijk niet voortdurend op het volle vermogen draaien.
Het goedkoopste tarief voor aardgas versieren? Hier kan je de actuele prijzen vergelijken
Houtkachels
De prijzen van brandhout lopen sterk uiteen. Onder meer de houtsoort, de mate waarin het gedroogd is, de grootte van het hout en de leverwijze beïnvloeden het prijskaartje. Inclusief levering hanteren verschillende verdelers vandaag een prijs van ongeveer 150 euro per m³ voor verzaagde blokken gedroogd beukenhout. Hoe lang je daarmee verwarmt, hangt dan weer af van de te verwarmen oppervlakte, het verwarmingsdoel en de stooktechniek van de gebruiker.
Pelletkachels
Hoeveel pellets een pelletkachel precies verbruikt, hangt eveneens af van een aantal factoren, zoals de verwarmingsstand en het vermogen van de kachel. Voor een zak van vijftien kilogram ben je bij de meeste doe-het-zelfzaken tussen 4,50 en 5 euro kwijt. Bouw- en verbouwsite Livios schat de benodigde hoeveelheid pellets op 300 kg per kilowatt. Voor een toestel met een stevig vermogen van 7 kilowatt koop je dus zowat 2.100 kg pellets per jaar, wat je tussen 630 euro en 700 euro kost.
Lees ook op Mijnenergie.be:
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Mijnenergie.
MijnEnergie.be is een onafhankelijke energieprijzenvergelijker van elektriciteits- en gasaanbiedingen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Neuroloog Steven Laureys pleit voor een goede nachtrust: “Al die macho’s die slapen iets voor watjes vinden, moeten beseffen dat slaapgebrek hun teelballen doet krimpen”
-
Mijnenergie
Aardgasprijzen nemen flinke duik: vanaf wanneer merken we dit aan onze factuur?
De Europese aardgasprijzen kenden de voorbije dagen een fikse daling. Dat meldt Mijnenergie.be. Een belangrijke oorzaak zijn de hogere toeleveringsvolumes van Rusland aan Europa. Ook het zachte winterweer en meer stroom uit windmolens remden de vraag af. -
Livios
Meer privacy én groen in je tuin? Deze natuurlijke afscheidingen plaats je in een wip
Droom je van een tuin die je een vakantiegevoel geeft? Dan is één van je vereisten waarschijnlijk ook dat je buren geen inkijk hebben. Bouwsite Livios lijst tien oplossingen op waarmee je in een handomdraai voor meer groen en privacy in je tuin zorgt. -
-
TV14
Bekijk hier de eerste beelden van Johny Voners als angstaanjagende maffiabaas in ‘Een goed jaar’
We kennen hem vooral als de sympathieke Xavier uit ‘F.C. De Kampioenen’, maar wijlen Johny Voners had wel meer in z'n mars. Dat bewees de acteur in de gloednieuwe Streamz-reeks ‘Een goed jaar' — z’n laatste rol ooit — waarin hij een Antwerpse maffiabaas vertolkt. Minder sympathiek, maar daarom niet minder straf. -
Mijnenergie
Kan je je energiefactuur niet meer betalen? Dit zijn mogelijke oplossingen
De energieprijzen zijn niet te stuiten. Gezinnen betalen vandaag op jaarbasis gemiddeld bijna 2.200 euro meer voor gas en elektriciteit dan een jaar geleden. Dat laat zich uiteraard voelen in onze portemonnee. Maar wat staat je te doen als je je energiefactuur echt niet meer kunt betalen? Mijnenergie.be weet raad. -
PREMIUMVoor jou getest
Chef Luc Bellings test 3 soorten campingfood en deelt een 0/10 uit: “Je moet echt al reuzehonger hebben om dit te willen opeten”
-
Spaargids.be
Ziekenfonds betaalt tot 120 euro terug voor het kamp van je kind: is een extra verzekering aangewezen?
De zomervakantie staat voor de deur. Dat betekent meteen ook weer dat vele duizenden kinderen op kamp trekken. Van avontuurlijke kampen met de jeugdbeweging, over sportvakanties, tot speelpleinwerking: aan mogelijkheden geen gebrek. Ondanks de grote toewijding van de monitoren valt een ongevalletje nooit uit te sluiten. Is je kind in dat geval voldoende verzekerd? Spaargids.be noteert wat je zeker moet weten.