Belastingexpert Michel Maus.
Volledig scherm
PREMIUM
Belastingexpert Michel Maus. © Getty Images, Steven Richardson

Hogere boetes voor wie verbouwing niet aangeeft: onze belastingexpert licht het fiscale kluwen toe

Wie bouwt of verbouwt moet daarvan aangifte doen bij de fiscus. Doe je dat niet, krijg je een administratieve boete opgelegd. Die wordt nu serieus verhoogd én er gelden enkele andere fiscale regels. Onze belastingexpert legt uit.

45 reacties

 • Francois staen

  5 dagen geleden
  de overheid dient om de burger en zeker de werkende mensen te beroven !!!
 • Patrick Delaunoy

  6 dagen geleden
  Als de fiscus in de huizen op inspectie komt, gaan de kadastrale inkomens fors omhoog ! In vele woningen gaat men officieel nog op toilet in een kot buiten en is de zolder een plaats met enkel spinnewebben. De overheid inspecteert niet omdat mensen die het financieel moeilijk hebben dan onbetaalbaar duur wonen. De 'rijken' wonen reeds in recente woningen en betalen de volle pot.
 • Jos Brems

  7 dagen geleden
  Onze (r)overheid heeft weer een manier gevonden om ons nog wat meer uit te persen, door het verhogen van de boetes.
 • Lema Hosme

  7 dagen geleden
  Ik begrijp de logica van kadastraal inkomen nog altijd niet. Waarom moet ik betalen wat ik als veronderstelde huur zou kunnen ontvangen als ik er zelf woon? Ik heb net gekocht om niet te moeten huren en nu moet ik toch nog ‘huur’ betalen elk jaar?
 • Michael Steyaert

  1 week geleden
  België blinkt toch uit in het dubbel belasten. Mensen die in een eigen huis investeren om zelf in te wonen worden nog steeds afgestraft. Ook al ligt hun maandelijkse last een pak hoger dan een huurwoning en werden ze reeds belast op hun inkomen. Zolang er maar voldoende binnenkomt om de gigantische loonkost van ons absurd overheidssysteem te blijven bekostigen is alles toegestaan. Hoog tijd dat iemand hier eens een eind aan maakt en de belastingen rechtvaardig maakt.
 1. Groot verschil in belastingen op spaarrekeningen die al dan niet gereglementeerd zijn: “Burger is slachtoffer”
  PREMIUM

  Groot verschil in belastin­gen op spaarreke­nin­gen die al dan niet gereglemen­teerd zijn: “Burger is slachtof­fer”

  Bij spaarrekeningen bestaat een onderscheid tussen gereglementeerde en niet-gereglementeerde spaarrekeningen. Bij de eerste krijg je bijvoorbeeld een basisrente als een getrouwheidspremie krijgt. Maar ook voor je belastingen zijn er verschillen tussen beide. “Verschillen die velen niet kennen en die bovendien fiscaal niet rechtvaardig zijn”, zegt onze belastingexpert Michel Maus die vertelt waarop je moet letten.
 2. Keuze tussen twee kadastrale inkomens voor vastgoed dat je verhuurt in het buitenland? “Vraag is of regering zichzelf niet in de voet schiet met deze oplossing”
  PREMIUM

  Keuze tussen twee kadastrale inkomens voor vastgoed dat je verhuurt in het buitenland? “Vraag is of regering zichzelf niet in de voet schiet met deze oplossing”

  Als je als Belg inkomsten vergaart uit buitenlands onroerend goed, dan word je daar binnenkort anders op belast. De regering-De Croo heeft een nieuw wetsontwerp klaar om het discriminerend onderscheid tussen binnen- en buitenlands onroerend inkomen weg te werken. Maar is dat wel zo’n goed idee? Onze belastingexpert Michel Maus is alvast kritisch. “Dit kan hoogstens een tijdelijke oplossing zijn.”
 1. Waarom krijgt het ziekenhuispersoneel plots maar de helft van hun beloofde aanmoedigingspremie? Onze belastingexpert legt uit
  PREMIUM

  Waarom krijgt het ziekenhuis­per­so­neel plots maar de helft van hun beloofde aanmoedi­gings­pre­mie? Onze belasting­ex­pert legt uit

  Wie vanaf september tot en met november voltijds werkte in een ziekenhuis, zou een eenmalige premie van 985 euro krijgen. Maar tot velen hun grote verbazing krijgen ze plots slechts de helft van dat bedrag op hun rekening gestort. Hoe komt dat? Heeft de regering een fout gemaakt? En had dat bedrag überhaupt niet hoger moeten liggen? Onze belastingexpert Michel Maus licht toe.
 2. Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeelde (van 150 tot 650 euro)
  Multimedia

  Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeel­de (van 150 tot 650 euro)

  Er verschenen in eerste twee maanden van 2021 vooral budgettoestellen, in afwachting van de grote golf aan nieuwe high-end smartphones die dit voorjaar weer zal uitkomen. Het is dus de vraag of dit een goed moment is om een nieuwe telefoon te kopen, maar je kunt wel je voordeel doen met een model van vorig jaar tegen een lagere prijs. Onze techredacteur tipt de toestellen die de beste reviews kregen, in stijgende volgorde van prijs.
 1. Dit is de ongelofelijk schattige Ponkey de shezel
  Play

  Dit is de ongelofe­lijk schattige Ponkey de shezel

 2. In Wuhan zijn de rollen een jaar later omgedraaid: "Het is nergens zo veilig als hier"
  Play

  In Wuhan zijn de rollen een jaar later omgedraaid: "Het is nergens zo veilig als hier"