Hoelang mag je etensrestjes bewaren? "Je ziet, ruikt of proeft niet altijd meteen dat je eten vervallen is"
Schuif jij na elke maaltijd een restje in de koelkast omdat je het zéker morgen gaat opeten, om het vervolgens drie dagen later onaangeroerd terug tegen te komen? Dan ben je zeker niet alleen. Maar hoelang mag je dat overschotje op het aanrecht of in de frigo laten staan om het nog met een gerust hart te kunnen verorberen? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters snelt ons ter hulp.
We doen het zo vaak dat we eigenlijk niet meer stilstaan bij waarom we het precies doen: voedsel bewaren in onze koelapparaten thuis. “Dankzij koeling slagen we erin om de razendsnelle groei van micro-organismen zoals bacteriën te vertragen”, frist Martijn ons geheugen op. “In de diepvries kunnen we die vermenigvuldiging zelfs tijdelijk een halt toeroepen. En dat is belangrijk, want bacteriën kunnen ons een voedselvergiftiging bezorgen.”
Helaas gedijen bacteriën goed wanneer er voldoende voedingsstoffen, vocht en gunstige temperaturen aanwezig zijn. “Meestal liggen die temperaturen tussen 4 en 60 °C, al hangt dit sterk af van het type voedsel. Groenten kun je bijvoorbeeld nog bij 8 °C opbergen zonder dat die bacteriën zich vermenigvuldigen, terwijl je melkproducten minstens half zo koud moet bewaren. Vergeet trouwens niet dat de temperatuur van je koelkast niet overal gelijk is, met de koudste zone net boven het groente- en fruitschap en de warmste bovenaan.”
Wat met overschotjes van overschotjes?
Ook na het koken schuif je je restjes liefst zo snel mogelijk in de koelkast of diepvries. “Zodra eten twee uur lang op kamertemperatuur staat, zijn de overschotjes eigenlijk al rijp voor de vuilnisbak. Bacteriën groeien namelijk aan een razendsnel tempo. Ze verdubbelen ongeveer elke 20 minuten in aantal. Als je bijvoorbeeld zou starten met slechts vier bacteriën, dan heb je er na twee uur al 256. Wacht je nog eens een uur langer, dan zijn het er al 2.048. Gelukkig kun je het afkoelingsproces in de frigo versnellen door je restjes te verdelen over kleinere porties. Die eet je dan best wel de eerste twee à drie dagen op, want je ziet, ruikt of proeft niet altijd meteen wanneer je eten vervallen is. Vis- en schaaldieren vries je dan weer best zo snel mogelijk in als je weet dat je ze niet meteen gaat opeten, die laat je beter niet eerst nog drie dagen gewoon staan in de frigo.”
Heb je dat overschotje toch niet opgekregen binnen die tijd? Dan kun je het nog redden door in te vriezen. “Bij -18 °C kun je je voedsel tot een half jaar lang in de diepvries bewaren”, bevestigt onze kenner. “Maar eet het dan wel binnen de dag na ontdooien op, en warm je maaltijd daarbij op tot minstens 70 °C. Zo dood je de nog aanwezige bacteriën en kun je gerust genieten van jouw lunch of diner. De smaak zal in het algemeen bewaard blijven, al zal die wel veranderen als je het héél lang bewaart. Ook de textuur kan veranderen, maar al bij al zal het nog steeds een smakelijke maaltijd zijn na het ontdooien.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De ultieme festival-eetgids voor op Rock Werchter: wat kan je allemaal eten op het festival en wat kost je dat?
-
VIRUSTEST. Verkoudheid, griep of Covid-19? En wat doe je best? Al meer dan 1,5 miljoen mensen deden de test
Twijfel je op basis van je symptomen om een PCR-test aan te vragen? En wanneer moet je aankloppen bij je huisarts voor verder onderzoek? Onze virustest vertelt je hoe groot de kans is op Covid-19, griep of verkoudheid op basis van de laatste informatie van gezondheidsinstituut Sciensano. Al meer dan 860.000 mensen controleerden hun symptomen: doe hieronder zelf de test. -
PREMIUM
Zwarte doos verplicht in nieuwe wagens vanaf 1 juli: een aanslag op je privacy
-
-
PREMIUM
Voedselvergiftiging kan dodelijk zijn en komt meestal uit eigen keuken: “Gebruik een sponsje nooit langer dan 1 dag”
Een van de oorzaken van voedselintoxicatie is een gebrekkige hygiëne, onder meer in de eigen keuken thuis. Zo zegt Chris Michiels, professor in de microbiologie van de voeding aan de KU Leuven. “De gevolgen van zo’n voedselvergiftiging voor je gezondheid kunnen variëren van een banale diarree tot zelfs de dood.” De expert deelt zijn beste advies om het veilig te houden. -
Tweakers
De allerbeste camera’s voor je vakantiefoto’s schuilen in deze smartphones
Ben je nog voor je vakantie op zoek naar een nieuwe smartphone? Hecht je veel belang aan de kwaliteit van de bijhorende camera, om zo onvergetelijke vakantiekiekjes en festivalfoto’s te kunnen maken? Smartphonespecialist Donovan Kerssenberg van technologiesite Tweakers trakteert je op zijn top drie smartphones-met-de-zotste-camera’s van het moment én geeft ook enkele minder dure alternatieven mee. -
Tweakers
Bluetoothspeakers die het langer volhouden dan jezelf: drie modellen met een batterijduur tot 25 uur
De zomer lacht ons toe: van bruisende terrasjes tot bomvolle parken over sfeervolle campings. Het zijn ideale gelegenheden voor een fijn streepje muziek. Een bluetoothspeaker - mét lange batterijduur - is daarvoor het perfecte gadget. Hoe herken je de beste exemplaren? En welke speakers – per budgetcategorie eentje – verkiest expert Eric Van Ballegoie van technologiesite Tweakers? -
PREMIUM
Bewaar je eieren en tomaten nu in of uit de koelkast? Expert geeft 9 tips om je koelkast perfect te gebruiken
Bewaar jij je bananen het liefst ín de koelkast, terwijl je partner bij hoog en laag beweert dat die het best uit de koelkast liggen? Twijfel je nog steeds of je die vis op het juiste schap plaatst om hem niet te laten bederven? Deze koelkastdilemma’s helpt Frank Devlieghere voor eens en voor altijd de wereld uit. De professor levensmiddelenmicrobiologie en -conservering aan de UGent tipt verder ook hoe je die koelkast het meest efficiënt indeelt: “per schap of per vak is er een serieus temperatuurverschil, dat is niet zonder reden.”