Wetenschapsexpert Martijn Peters
Volledig scherm
Wetenschapsexpert Martijn Peters © TinkStock / VTM

Hoelang mag je etensrestjes bewaren? "Je ziet, ruikt of proeft niet altijd meteen dat je eten vervallen is"

Schuif jij na elke maaltijd een restje in de koelkast omdat je het zéker morgen gaat opeten, om het vervolgens drie dagen later onaangeroerd terug tegen te komen? Dan ben je zeker niet alleen. Maar hoelang mag je dat overschotje op het aanrecht of in de frigo laten staan om het nog met een gerust hart te kunnen verorberen? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters snelt ons ter hulp.

 1. Voedselvergiftiging kan dodelijk zijn en komt meestal uit eigen keuken: “Gebruik een sponsje nooit langer dan 1 dag”
  PREMIUM

  Voedselver­gif­ti­ging kan dodelijk zijn en komt meestal uit eigen keuken: “Gebruik een sponsje nooit langer dan 1 dag”

  Een van de oorzaken van voedselintoxicatie is een gebrekkige hygiëne, onder meer in de eigen keuken thuis. Zo zegt Chris Michiels, professor in de microbiologie van de voeding aan de KU Leuven. “De gevolgen van zo’n voedselvergiftiging voor je gezondheid kunnen variëren van een banale diarree tot zelfs de dood.” De expert deelt zijn beste advies om het veilig te houden.
 2. De allerbeste camera’s voor je vakantiefoto’s schuilen in deze smartphones
  Tweakers

  De allerbeste camera’s voor je vakantiefoto’s schuilen in deze smartpho­nes

  Ben je nog voor je vakantie op zoek naar een nieuwe smartphone? Hecht je veel belang aan de kwaliteit van de bijhorende camera, om zo onvergetelijke vakantiekiekjes en festivalfoto’s te kunnen maken? Smartphonespecialist Donovan Kerssenberg van technologiesite Tweakers trakteert je op zijn top drie smartphones-met-de-zotste-camera’s van het moment én geeft ook enkele minder dure alternatieven mee.
 3. Bluetoothspeakers die het langer volhouden dan jezelf: drie modellen met een batterijduur tot 25 uur
  Tweakers

  Bluetooth­spea­kers die het langer volhouden dan jezelf: drie modellen met een batterijd­uur tot 25 uur

  De zomer lacht ons toe: van bruisende terrasjes tot bomvolle parken over sfeervolle campings. Het zijn ideale gelegenheden voor een fijn streepje muziek. Een bluetoothspeaker - mét lange batterijduur - is daarvoor het perfecte gadget. Hoe herken je de beste exemplaren? En welke speakers – per budgetcategorie eentje – verkiest expert Eric Van Ballegoie van technologiesite Tweakers?
 4. Bewaar je eieren en tomaten nu in of uit de koelkast? Expert geeft 9 tips om je koelkast perfect te gebruiken
  PREMIUM

  Bewaar je eieren en tomaten nu in of uit de koelkast? Expert geeft 9 tips om je koelkast perfect te gebruiken

  Bewaar jij je bananen het liefst ín de koelkast, terwijl je partner bij hoog en laag beweert dat die het best uit de koelkast liggen? Twijfel je nog steeds of je die vis op het juiste schap plaatst om hem niet te laten bederven? Deze koelkastdilemma’s helpt Frank Devlieghere voor eens en voor altijd de wereld uit. De professor levensmiddelenmicrobiologie en -conservering aan de UGent tipt verder ook hoe je die koelkast het meest efficiënt indeelt: “per schap of per vak is er een serieus temperatuurverschil, dat is niet zonder reden.”