Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images

“Hoe zorg ik voor mijn moeder met parkinson zonder er zelf aan onderdoor te gaan?”

Naar aanleiding van de Dag van de Mantelzorger op 23 juni kregen we een lezersvraag van Mariette (56). Zij vraagt zich af: “Hoe zorg ik voor mijn moeder met parkinson zonder er zelf aan onderdoor te gaan?” Expert Johan Tourné, directeur mantelzorgvereniging Samana, komt met antwoorden.

 1. Belastingexpert over fiscaal voordeel voor mantelzorgers: “Wie ervan wil genieten zal aan heel wat voorwaarden moeten voldoen”
  PREMIUM

  Belasting­ex­pert over fiscaal voordeel voor mantelzor­gers: “Wie ervan wil genieten zal aan heel wat voorwaar­den moeten voldoen”

  Mantelzorgers of mensen die hulp en bijstand verlenen aan hulpbehoevende personen, zoals kinderen die een bejaarde ouder bij zich laten inwonen, hebben recht op een verhoogde fiscale tegemoetkoming. “Maar mantelzorgers kunnen ook in aanmerking komen voor een veel lucratiever fiscaal voordeel dan deze belastingvrije som”, zegt onze belastingexpert Michel Maus.
 1. Krabt jouw kat aan je meubels? Zo leer je het af: “De plantenspuit bovenhalen helpt niét”
  PREMIUM

  Krabt jouw kat aan je meubels? Zo leer je het af: “De planten­spuit bovenhalen helpt niét”

  Een nieuwe zetel die na een week al versleten lijkt. Een deurmat die half uit elkaar hangt. Of een gordijn dat letterlijk een vogel voor de kat is geworden. Heel wat kattenbaasjes kunnen ervan meespreken. Maar hoe maak je komaf met zulk kattenkwaad? Kattenexpert Anneleen Bru, die onder meer de boekenreeks ‘I Love Happy Cats’ heeft geschreven, geeft enkele tips. “Afleren zal niet lukken. Je moet het krabben kanaliseren naar de gepaste locatie.”
 2. Kangoeroewonen steeds populairder, maar welke fiscale gevolgen heeft dat? Onze belastingexpert legt uit
  PREMIUM

  Kangoeroe­wo­nen steeds populair­der, maar welke fiscale gevolgen heeft dat? Onze belasting­ex­pert legt uit

  De evolutie van de vastgoedmarkt heeft ertoe geleid dat meer en meer mensen op zoek gaan naar alternatieve woonvormen. Een van de woonvormen die de laatste jaren aan een sterke opmars bezig is, is het zogenaamde ‘zorgwonen’, in de volksmond misschien beter gekend als het ‘kangoeroewonen’. Daarbij creëert iemand een afzonderlijke woonentiteit om een hulpbehoevende persoon zoals de (groot)ouders te huisvesten en te verzorgen. Een nobele gedachte, maar welke fiscale gevolgen heeft dat? Onze belastingexpert Michel Maus belicht de voor- én nadelen.