Het woord ‘dividend’ komt van het Latijnse werkwoord ‘dividere’. Dat betekent: verdelen. Het dividend is het stukje van de winst dat een onderneming verdeelt onder zijn aandeelhouders.
Volledig scherm
PREMIUM
Het woord ‘dividend’ komt van het Latijnse werkwoord ‘dividere’. Dat betekent: verdelen. Het dividend is het stukje van de winst dat een onderneming verdeelt onder zijn aandeelhouders. © Shutterstock, Romain Thiry

Hoe werken dividenden? Paul D'Hoore legt uit en geeft advies: “Je kan makkelijk 30% belastingvoordeel op zak steken”

“Geen loonsverhoging voor werknemers? Dan ook geen dividenden voor aandeelhouders.” Met dat opmerkelijke voorstel wil Vooruit-voorzitter Conner Rousseau het loonoverleg onder druk zetten. Maar wat zijn dividenden? Waarom is de maand mei net belangrijk voor wie ze heeft? En vooral: hoe kan je er geld mee verdienen? Onze geldexpert Paul D’Hoore legt stap voor stap uit hoe ook jij er je voordeel uit kan halen.

12 reacties

 • Werner Roothoofd

  12 maanden geleden
  Waar ze de burger niet mee in de zakken zitten schaffen ze wel af, maar successierechten uit de prehistorische tijd , die herzien ze niet, als je pech hebt gaat uiteindelijk alles naar de staat heb je minder pech tot 65% doe daar iets aan nonkel en tantes zijn wel directe familie! Geen derde knoopsgat..
 • Tony Pirrewiet

  1 jaar geleden
  PAUL D'Hoore heeft indertijd ook gezegd dat arco heel velig is, dus geloof hem niet, ge komt altijd bedrogen uit.
 • Lode vleminckx

  1 jaar geleden
  Je schrijft in voor cooperatieve aandelen met mooi divident en dan meldt uw bank dat ze gedurende 2 jaar geen divident uitbetalen. En dat kan zo maar.
 • Dries Dumoulin

  1 jaar geleden
  Er werd berekend dat er 40 miljard te halen valt als men werkt maakt van de fraudebestrijding genoeg om de loonkost te laten dalen maar tja sjhoemelen en afgeven op al die het ni breedt hebben hoort nu eenmaal tot de belgische cultuur !
 • Didi Bellens

  1 jaar geleden
  Ja en dat zal Rousseau wel heel goed weten hoe hij nog meer in zijn eigen zakken kan steken alsook de voltallige Vlaamse en Waalse regering. Hier moet men minimum 3x belastingen betalen op hetzelfde geld waar ze al op afgetrokken hebben.
 1. OnlyFans-ster Jamecia verklapt hoeveel extra ze verdient na de Streamz-docu, en dat is niet weinig
  Play
  Showbizz
  5

  OnlyFans-ster Jamecia verklapt hoeveel extra ze verdient na de Streamz-do­cu, en dat is niet weinig

  Hoe gaat het met de OnlyFans-modellen uit de documentaire ‘OnlyFans: De Naakte Vlaamse Waarheid’, een half jaar nadat de reeks op Streamz verscheen? Dat wou Showbits wel eens weten en dus spraken we opnieuw af met Jamecia. Haar getuigenis heeft haar carrière zeker een boost gegeven. Ze verdiende al goed haar boterham met seksueel getinte video’s, maar sindsdien heeft ze nog meer volgers. Volgers die haar uiteraard betalen om haar video’s te kunnen bekijken. Hoeveel haar dat extra oplevert per maand, verklapt ze aan Senne in een nieuwe Showbits. Bekijk hier de succesvolle Streamz-docu Onlyfans.
 2. Rijken worden alsmaar rijker door coronabeleid. Moeten zij de coronacrisis betalen? “Domste wat we kunnen doen”
  PREMIUM

  Rijken worden alsmaar rijker door coronabe­leid. Moeten zij de coronacri­sis betalen? “Domste wat we kunnen doen”

  De lijst van de rijkste mensen ter wereld is elk jaar een grote hit. Maar in volle crisistijd doet het uiteraard mensen steigeren dat de rijksten nog veel rijker zijn geworden. Zullen zij mee deze crisis betalen? Onze geldexpert Geert Noels is niet overtuigd. Hij legt uit wat er mis is met het systeem en hoe we het zouden kunnen verbeteren. “Als we de kloof tussen de superrijken en de brede bevolking willen verkleinen, moeten we dingen doen die tegen de intuïtie van onze politici ingaan.”
 3. Rousseau stelt veto: “Geen loonsverhoging? Dan ook geen dividenden”

  Rousseau stelt veto: “Geen loonsverho­ging? Dan ook geen dividenden”

  Nu het loonoverleg tussen de sociale partners muurvast zit, komt het dossier terecht op de tafel van de Vivaldi-regering. Daar staan liberalen en socialisten lijnrecht tegenover elkaar. “Geen hogere loonmarge? Dan ook geen dividenden”, zegt Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) reageert “verbijsterd”. “De voorstellen van Vooruit raken kant noch wal en zonder het te beseffen zal men de kleine spaarders, gepensioneerden en vele werknemers treffen”, klinkt het.
 1. Hopen geld besparen en een betere gezondheid: vijf redenen om je wagen meteen in te wisselen voor een e-bike
  HLN Shop

  Hopen geld besparen en een betere gezondheid: vijf redenen om je wagen meteen in te wisselen voor een e-bike

  Denk je er wel eens over je auto aan de kant te zetten en je voortaan met een e-bike te verplaatsen? Dat is dan alvast een goed begin. Vind je het echter moeilijk je oude gewoonten en dat extra paar wielen te laten varen en je in een nieuw mobiliteitsavontuur te storten? HLN Shop trekt je graag over de streep en somt vijf goede redenen op om ‘ja’ te zeggen tegen die fiets.
 2. Na ongelukje in de Giro: wat mag je zeker niét doen tijdens het ontkurken van een fles champagne of schuimwijn?

  Na ongelukje in de Giro: wat mag je zeker niét doen tijdens het ontkurken van een fles champagne of schuimwijn?

  Wielrenner Biniam Girmay (22) moest noodgedwongen de Giro verlaten na een flater tijdens de podiumceremonie: bij het openen van een fles prosecco kreeg hij per ongeluk de kurk in zijn linkeroog. Wat is de veiligste manier om een fles champagne of schuimwijn te ontkurken om dit te voorkomen? En hoe ontstaat zo'n ongeluk? We vroegen het aan sommelier Iphy Dubois van Bar Brut en wetenschapsexpert Martijn Peters.