Opvoedingsexperte Joke Van Hoeck (rechts).
Volledig scherm
PREMIUM
Opvoedingsexperte Joke Van Hoeck (rechts). © Carline Vandercruyssen / rv

Hoe vol mag de agenda van een kind zijn? En hoeveel privacy geef je het op sociale media? Opvoedingsexpert geeft raad

Nu de zomervakantie weer is opgeborgen, worden in de meeste gezinnen de regels rond huiswerk, bedtijd en sociale media weer aangescherpt. Maar wat als je kind het niet zo nauw neemt met de regels? Vier gezinnen kloppen voor advies aan bij kinderpsychologe en opvoedingsexperte Joke Van Hoeck.

 1. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.
 2. Op Hotel Mama met je lief? Net zoals Gaya (26) en Marie (23) wonen steeds meer twintigers nog bij hun ouders. Zo maken zij de rekening
  PREMIUM

  Op Hotel Mama met je lief? Net zoals Gaya (26) en Marie (23) wonen steeds meer twintigers nog bij hun ouders. Zo maken zij de rekening

  Steeds meer volwassen kinderen blijven na hun studies nog bij mama en papa wonen. Gaya (26) doet het, net als Marie (23). Zélfs haar lief is mee ingetrokken bij Hotel Mama. “We hebben even gekeken om samen een appartement te huren of een huisje te kopen dat we konden renoveren. Maar halleluja, dat is duur.” Gezinssocioloog en gewoon hoogleraar Dimitri Mortelmans (UAntwerpen) vertelt welke afspraken je het best vastlegt als twintigers nog even in het ouderlijke nest blijven plakken en hoe je de rekening maakt.
 3. Oproep: Hoe ga jij als huurder om met de stijgende energieprijzen?

  Oproep: Hoe ga jij als huurder om met de stijgende energie­prij­zen?

  Je zal maar een woning huren met deze energieprijzen: het hangt immers helemaal af van je huisbaas of er al dan niet geïnvesteerd is in energiezuinigheid. Wat doe jij als huurder om jouw energierekening niet te ver te laten ontsporen? En wat levert dat op? Wil jij graag daarover getuigen? Mail dan even jouw contactgegevens door naar ariane.de.borger@dpgmedia.be, met de vermelding of je een flat, rijhuis of vrijstaand huis huurt en een korte beschrijving van jouw situatie.
 1. Leven als God op aarde: Deze vier series over macht en geld zijn het streamen waard
  Streamz

  Leven als God op aarde: Deze vier series over macht en geld zijn het streamen waard

  Vanaf deze week word je op Streamz elke maandag getrakteerd op een nieuwe aflevering van het derde seizoen van ‘Succession’, een van de strafste dramaseries van het moment. Naar aanleiding van de release tippen wij deze week in onze Kijkgids nog enkele reeksen die bol staan van machtspelletjes en absurde rijkdom. Van een onnavolgbaar kat-en-muisspel in ‘Billions’ (Streamz) en de achterkamertjespolitiek in ‘Dynasty’ (Netflix) tot een familievete in ‘Empire’ (Disney+): dit zijn onze favoriete series over de superrijken in streamingland.
 2. Getest: de nieuwste Apple Watch: “Het grotere scherm is prettig in gebruik”
  Hardware Info

  Getest: de nieuwste Apple Watch: “Het grotere scherm is prettig in gebruik”

  Wanneer het meest waardevolle bedrijf ter wereld met een nieuwe versie van haar slimme horloge komt, kijken techjournalisten reikhalzend uit naar het moment waarop ze het toestel zelf mogen beoordelen. Frank Everaardt, hoofdredacteur bij Hardware Info, is een van hen. Hij testte de Apple Watch 7. Is deze smartwatch een aankoop waard? En hoe vernieuwend is dit horloge ten opzichte van zijn voorgangers?
 3. 
Deze persoonlijkheidstesten worden het vaakst afgenomen bij sollicitaties (en zo bereid je je voor)
  Jobat.be

  Deze persoon­lijk­heids­tes­ten worden het vaakst afgenomen bij sollicita­ties (en zo bereid je je voor)

  Solliciteren is zo al behoorlijk zenuwslopend. Als je dan nog een vragenlijst voor je neus krijgt met stellingen over je persoonlijkheid, of rijtjes vreemde tekens met de opdracht om ze verder aan te vullen, wordt het wel heel moeilijk om je aanwervingskansen in te schatten. Waarom gebruiken recruiters zulke testen? En hoe bereid je je erop voor? Jobat.be vroeg het aan arbeidspsychologe Anke Van Canneyt.