Dr. Jonathan Tresignie, osteopaat DO en voorzitter van Osteopaat Vlaanderen (rechts).
Volledig scherm
PREMIUM
Dr. Jonathan Tresignie, osteopaat DO en voorzitter van Osteopaat Vlaanderen (rechts). © Getty Images / rv

Hoe onderscheid je de kwakzalvers, en werkt het eigenlijk wel? Experts en farmacoloog geven uitleg over chiropraxie en osteopathie

Hoe meer we thuiswerken, hoe vaker rug- en nekklachten opspelen. Heel wat mensen gaan daarvoor naar de chiropractor of osteopaat, maar die trend legt een pijnpunt bloot: beide beroepen zijn niet erkend en dus is er geen officiële kwaliteitscontrole. Hoe onderscheid je dan de kraker van de kwakzalver? “Na drie behandelingen moet je al vooruitgang merken.”

 1. Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttijden
  Livios

  Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttij­den

  Wie deze zomer niet wil puffen in een veel te warm huis, kan investeren in een airco of lucht-luchtwarmtepomp. Dat is een effectieve manier om de temperatuur binnenshuis het hele jaar door comfortabel te houden. In de zomer worden de kamers gekoeld en ontvochtigd en tijdens de winter doet de lucht-luchtwarmtepomp dienst als energiezuinige elektrische bijverwarming. Maar hoe zit het met de wachttijden voor die aircotoestellen? Ben je hopeloos te laat als je er nog eentje wil voor de zomer? Bouwsite Livios vroeg het aan Lieven Verstaen van Daikin.
 2. “Artrose zal je bewegingsvrijheid verminderen, maar toch kan je nog heel wat doen”: 1 op 3 patiënten is jonger dan 40
  PREMIUM

  “Artrose zal je bewegings­vrij­heid verminde­ren, maar toch kan je nog heel wat doen”: 1 op 3 patiënten is jonger dan 40

  Volgens een Franse studie krijgt bijna 36 procent van de mensen voor hun 40ste met artrose te maken. Artrose – veroorzaakt door slijtage aan het kraakbeen – kan vooral de heup en de knie treffen. Wie er last van heeft, moet toch bewegen om het gewricht zo goed mogelijk te kunnen blijven gebruiken. Topkinesist Lieven Maesschalck geeft meer uitleg over de aandoening en toont vier oefeningen die je helpen om artrose te voorkomen.
 3. Kinesisten en ergotherapeuten slaan alarm over patiënten met langdurige Covid: “Overstelpt met telefoons van mensen die aan hun lot worden overgelaten”
  PREMIUM

  Kinesisten en ergothera­peu­ten slaan alarm over patiënten met langdurige Covid: “Overstelpt met telefoons van mensen die aan hun lot worden overgela­ten”

  Minstens één op zeven mensen die Covid-19 doormaken, ontwikkelt langdurige Covid en heeft zes maanden later nog altijd één of meerdere symptomen, zo staat te lezen in het rapport rond langdurige Covid dat het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) in oktober gepubliceerd heeft. Een deel van die mensen heeft langdurige zorg nodig, maar krijgt die niet volgens de beroepsverenigingen voor kinesisten en ergotherapeuten. Wie thuis uitziekt, blijft in de kou staan. “Ik word overstelpt met telefoons en mails van mensen die een ergotherapeut nodig hebben, maar die aan hun lot worden overgelaten”, aldus Pierre Seeuws, voorzitter van Ergotherapie Vlaanderen.
 4. Bezwaar tegen te hoog KI buitenlands vastgoed moet nú gebeuren: “Anders betalen jij en je erfgenamen levenslang ten onrechte belastingen”
  PREMIUM

  Bezwaar tegen te hoog KI buiten­lands vastgoed moet nú gebeuren: “Anders betalen jij en je erfgenamen levenslang ten onrechte belastin­gen”

  Haalbaar en zelfs laag, dachten veel eigenaars van buitenlands vastgoed toen ze twee maanden geleden van de fiscus het kadastraal inkomen (KI) ervan vernamen. Nu de termijn om bezwaar in te dienen ten einde loopt, trekt fiscalist José Haustraete aan de alarmbel. “Omdat de fiscus de huurwaarde te hoog inschat, loop je het risico voortaan meer belastingen te betalen omdat je in een hogere belastingschijf geduwd wordt.” Hoe je bezwaar indient en welk KI je zelf kan voorstellen, legt hij hier uit.