Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images / Photonews / Gregory Van Gansen

Hoe (on)gelijk zijn onze lonen? “Niet veel mensen zullen een maatschappij bepleiten waarin iedereen hetzelfde salaris krijgt”

Als je je eigen loon vergelijkt met dat van een topvoetballer of een BEL20-CEO (die laatste kreeg in 2019 een mediaan­salaris van 2,4 miljoen euro), dan lijkt de loonongelijkheid enorm groot in ons land. Toch valt dat volgens onze werkexpert Stijn Baert al bij al mee. Al ziet hij voor ‘gewone’ werknemers wel nog mogelijkheden om het nog wat eerlijker te maken.

25 reacties

 • eddy vanhuldenberg

  1 maand geleden
  eddy vanhuldenberg Juist loons of pensioen index aanpassing zou moeten gebeuren om eerlijk te zijn met centen inplaats van procenten maar natuurlijk hebben de meer verdieners liever procenten daardoor word de kloof alsmaar groter
 • Frankie Albert Goethals

  1 maand geleden
  Inderdaad de huidige indexatie zou kunnen omgevormd worden naar een vast bedrag voor iedereen en alle sectoren. Men bepaalt het bedrag best op basis van 2% op het mediaan loon. Dit bedrag wordt dan betaald aan iedereen. Op die manier hebben de laagste lonen de hoogste koopkracht bijgekregen en de hoogste lonen de kleinste. Eerlijk en eigenlijk gemakkelijk uitvoerbaar!
 • Frankie Albert Goethals

  1 maand geleden
  In België zijn de loonbarema's op basis van leeftijd, dit is totaal voorbijgestreefd. Hoe ouder je wordt, hoe meer je verdient. Terwijl je net bij de start van uw leven veel geld nodig hebt. Anderzijds betekent gelijk loon voor gelijk werk dat niet naar sexe wordt gekeken, maar dan mag ook niet naar leeftijd worden gekeken. Enkel jobinhoud zou een criterium mogen zijn. Én misschien het spel van vraag en aanbod.
 • Gerry Cle

  1 maand geleden
  Het salaris hoeft niet hetzelfde te zijn. Het ene beroep vergt nu eenmaal meer verantwoordelijkheid, kennis en/of vaardigheden dan het andere. Voor dezelfde prestatie mag er geen verschil in loon zijn tussen man, vrouw, Belg of buitenlander. Ook moet de belasting op iedere in België verdiende euro gelijk zijn en in België betaald worden ipv in Jersey of andere belastingparadijzen.
 • LUCIEN MICHIELS

  1 maand geleden
  Walter Hoes heel juist de index aanpassing heel verkeerd .
 1. De beurs, vastgoed of een extra opleiding? Onze geldexperten delen hun adviezen om dit jaar meer uit je spaargeld te halen
  PREMIUM

  De beurs, vastgoed of een extra opleiding? Onze geldexper­ten delen hun adviezen om dit jaar meer uit je spaargeld te halen

  Tijdens de eerste negen maanden van 2020 konden Belgische gezinnen gemiddeld een vijfde van hun inkomen sparen, zo becijferde de Nationale Bank. Maar hoe zorg je ervoor dat zo’n klein of groter spaarpotje wat voller wordt? Waar zet je best je geld op in en waar kan je ook al met een klein budget slim op inspelen? Onze geldexperten Pascal Paepen, Michel Maus, Stijn Baert, Geert Noels en Paul d’Hoore geven elk hun gouden tip waar jij je voordeel mee doet. “Investeer vooral in de toekomst.”
 1. Bizar tafereel boven Spaans landschap: hopelijk heeft deze ezel geen hoogtevrees
  Play

  Bizar tafereel boven Spaans landschap: hopelijk heeft deze ezel geen hoogte­vrees

 2. Feestvierders vluchten van lockdownfeest als politie aankomt
  Play

  Feestvier­ders vluchten van lockdown­feest als politie aankomt