Diëtiste Sanne Mouha
Volledig scherm
PREMIUM
Diëtiste Sanne Mouha © Carline Vandercruyssen

Hoe lekker én gezond zijn de populairste kant-en-klare maaltijdboxen? Diëtiste Sanne Mouha doet de test: “Groentecombinaties die je anders nooit zou eten”

De coronacrisis heeft de populariteit van maaltijdboxen een boost gegeven. Waar je tot voor kort beperkt was tot het laten leveren van de verschillende ingrediënten om uiteindelijk zelf nog een maaltijd te moeten bereiden, kan je voortaan ook kant-en-klare maaltijdboxen tot aan je voordeur laten brengen. De verse gerechten hoef je vervolgens enkel nog op te warmen. Maar zijn de maaltijden wel voedzaam en gezond om dagelijks te verorberen? Diëtiste Sanne Mouha onderwerpt er drie aan een test. “Veel beter alternatief dan een pizza of een boterham met salami.”

  1. “Afvallen draait niet alleen om wat je eet”: waarom is het zo moeilijk om gewicht te verliezen? En wat helpt wél?
    PREMIUM

    “Afvallen draait niet alleen om wat je eet”: waarom is het zo moeilijk om gewicht te verliezen? En wat helpt wél?

    In de hele wereld neemt obesitas dermate toe dat de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) het als een epidemie beschouwt. Ook in België gaat het niet de goede kant op: de helft van de Belgen lijdt aan overgewicht. Maar waarom krijgen meer mensen met overgewicht te maken en waarom lukt het niet om levenslang een gezond gewicht te houden? Voedingswetenschapper Hella Van Laer legt het uit op de Wereld Obesitas Dag en geeft advies om wél succesvol af te vallen. “Het is ontzettend belangrijk dat we de mechanismen achter ons eetgedrag kennen.”
  2. Is bio beter voor de gezondheid? En hoe herken je een écht bioproduct? Expert geeft antwoord op enkele veelgestelde vragen
    PREMIUM

    Is bio beter voor de gezondheid? En hoe herken je een écht bioproduct? Expert geeft antwoord op enkele veelgestel­de vragen

    In 2020 gaven alle Belgen samen 892 miljoen euro uit aan biologische producten, een stijging van 14 procent ten opzichte van 2019. Ook in coronatijden bleef die stijgende tendens aanhouden: ondanks de globaal hogere prijs van bioproducten kozen mensen nog bewuster voor meer bio en meer lokale teelt. Maar wanneer is een product 100 procent zeker bio? Wat betekent een biolabel? En is bio ook gezonder? Coördinator Hilde De Geeter van het Nutrition Information Center (NICE) voedt ons met de juiste antwoorden.