Hoe krijg je spierknopen? En wat kan je ertegen doen? Zo verlossen experts je van de pijn
Heel wat mensen hebben wel eens last van een spierknoop, door zich bijvoorbeeld te overbelasten bij het sporten of net door te lang in eenzelfde houding te zitten. maar wat is zo’n spierknoop – ook wel myofasciale triggerpoints genoemd – nu eigenlijk? En wat kan je er het beste tegen doen? Experts leggen het uit.
“Een spierknoop voelt vaak wat harder aan. Het is een soort bobbeltje of knoopje, vandaar de naam spierknoop”, legt sportzorgmasseur en beweegspecialist Harnie Mertosemito uit. “Een spier kan samentrekken, kracht geven en ontspannen. Een spierknoop ontstaat als een spier niet meer goed kan ontspannen.”
Wat veroorzaakt spierknopen?
Een spierknoop kan ontstaan door een direct trauma, bijvoorbeeld door je heel hard te stoten, of door overbelasting tijdens het sporten. Mertosemito ziet in de praktijk ook vaak een verkeerde houding als oorzaak. “Door veel in één houding te zitten, bijvoorbeeld dagenlang achter de computer te werken, kan het lichaam in disbalans raken en kan er als het ware een knoopje inschieten.”
Zelf behandelen
Voor veel mensen leveren spierknopen vervelende klachten als pijn en stijfheid op. “Masseren kan een goede manier zijn om dat te verhelpen”, zegt Mertosemito. “Dat kan de spier stimuleren om te ontspannen.” Omdat dat bij sommige spieren niet zo makkelijk gaat, kan het in dat geval verstandig zijn om naar een kinesitherapeut of specialistische masseur te gaan.
Dry needling zou meteen verlichting moeten brengen, maar we geven deze behandeling niet meer dan vier keer.
Susanne Barendregt, fysiotherapeut bij FysioNovo, suggereert het gebruik van een tennisbal. Door de tennisbal heen en weer te rollen over je gevoelige spieren, kun je zachtjes druk uitoefenen. “Dat kun je makkelijk zelf doen en het kan er in sommige gevallen ook voor zorgen dat de spier ontspant.”
Houding aanpassen
Dry needling is ook een veelgebruikte methode voor het verhelpen van spierknopen. “Daarvoor moet je naar een fysiotherapeut.” Bij dry needling wordt een acupunctuurnaald in de spier of direct in de spierknoop aangebracht om ontspanning te brengen. “Dat zou meteen verlichting moeten geven, maar we geven deze behandeling niet meer dan vier keer. Heeft het tegen die tijd nog niet geholpen, dan zijn we aan het dweilen met de kraan open en moet er eerst naar de oorzaak worden gekeken.”
Bij chronische pijnklachten kun je als patiënt terechtkomen op de pijnkliniek. Na een lange periode van pijn kunnen er in de tweede plaats klachten ontstaan in onder meer je pezen, botten, gewrichten en zenuwen; het zogeheten bewegingsapparaat. “Dat kan gebeuren doordat iemand zijn houding en bewegingen aanpast uit angst voor pijn”, verklaart Marieke Hellinga, anesthesioloog en pijnspecialist bij het Leids Universitair Medisch Centrum.
Het gaat niet enkel om het losmaken van de spier. We moeten de hele spierketen terug in balans brengen.
“Primaire klachten, dus de daadwerkelijke klacht van de spierknoop, behandelen wij hier minder, daarvoor kunnen de meeste mensen perfect terecht bij een kinesitherapeut, manueel therapeut, sportarts of pijnspecialist in het ziekenhuis.”
Medicijn in de spierknoop
Het kleine percentage patiënten dat een doorverwijzing krijgt naar de pijnkliniek wordt behandeld met behulp van ‘triggerpoint injecties’ of TENS. “Hierbij brengen we een medicijn rechtstreeks in de spierknoop aan. Met TENS proberen we de spier te resetten door middel van elektrische schokjes. Beide methoden proberen de vicieuze cirkel van de pijn te doorbreken, waarna verdere behandeling door een manueel of fysiotherapeut nodig is om pijn in de toekomst te voorkomen.”
Alle experts zijn het erover eens dat het cruciaal is om de oorzaak aan te pakken. Volgens Mertosemito is het belangrijk om het geheel in beschouwing te nemen. “Het gaat niet enkel om het losmaken van de spier en de patiënt dan weer naar huis te sturen. De hele spierketen moet in balans gebracht worden.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Een operatie is een enorme aanslag op het lichaam”: ‘prehabilitatie’ helpt mensen om sneller het ziekenhuis te verlaten
Moet je een operatie ondergaan? Dan loont het om enkele weken voordien gezonder te gaan leven, want zo kom je fitter van onder het mes vandaan. Dat bleek in het Nederlandse Ziekenhuis Gelderse Vallei, waar tientallen patiënten hun conditie hebben verbeterd met hulp van een diëtist en kinesitherapeut. “De focus ligt op conditie, spierkracht en ademkracht, omdat patiënten na een ingreep vaak ademhalingsproblemen hebben.” -
Van Average Rob tot 2DEZIT: dit zijn de winnaars bij de Jamies
In Oostende zijn de Jamies uitgereikt, de awardshow voor onder andere de beste online videomakers en creators. In veertien categorieën kozen jury én publiek hun favorieten. Vorig jaar kaapte Acid de meeste prijzen weg, ook dit jaar werd hij twee keer bekroond... Net als Jonatan Medart. -
Gouden Cross
1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij
Komend weekend vindt de apotheose van het veldritseizoen plaats. In het Nederlandse Hoogerheide strijden de renners om de felbegeerde regenboogtrui. Met de Gouden Cross kan je jouw eigen droomploeg samenstellen en zo prachtige prijzen scoren. Schrijf je voor de start van de wedstrijd bij de beloften (zaterdag 4 februari om 13 uur, red.) een ploeg in, krijg je er zelfs een gratis team bij. -
-
PREMIUM
Jorien (33) en Robby (35) koken voor 132 euro per week: “Door deze simpele bewaartruc blijven mijn groenten enkele dagen tot weken langer goed”
De vraag ‘wat eten we vandaag’ vult elk gezin anders in. HLN Eten kijkt elke week in de koelkast en de portemonnee van een gezin om te zien wat hun eetbudget en -gewoontes zijn. Deze week is het de beurt aan Jorien (33) en haar verloofde Robby (35) die aan ‘shelf cooking’ doen. “Niets uit onze koel- of voorraadkast gaat verloren”, vertelt Jorien. Hoe pakken ze dat aan? En welke bespaartips helpen hen uit de nood bij het winkelen? -
Mijnenergie
Vast energietarief voor gas 600 euro goedkoper dan vorige maand: is het slim om nu van leverancier te veranderen?
De energieprijzen blijven dalen en benaderen stilaan het pre-coronaniveau. De gemiddelde verbruiker betaalt in februari voor de goedkoopste combinatie van aardgas en elektriciteit 2.802,29 euro per jaar. Ter vergelijking: in september liepen de geschatte jaarprijzen nog op tot ruim 9.000 euro. Maar is het aangewezen om nu over te stappen? Onze journalist bekeek de nieuwe tarieven op Mijnenergie.be. -
HLN Shop
Adrenalinejunkie? Hier kan je tegen 60 km/u over het ijs vlammen
De komende weken zal er - naar jaarlijkse gewoonte - opnieuw veel geschaatst, geskied en gesnowboard worden. Maar de winterpret opsnuiven kan nog avontuurlijker! Wat dacht je van racen op het ijs? Ijskarten, goed voor een stevige adrenalineboost, is een ware wintertrend aan het worden. HLN Shop maakt er jou alvast warm voor. -
PREMIUM
Heb jij een navelbreuk zonder het te weten? “Soms zien we het pas bij een andere ingreep”
Zonder het vaak te beseffen, heeft 5 procent van de bevolking een navelbreuk. Vooral kinderen hebben er last van. Kan dat eigenlijk kwaad als het geen pijn doet? En hoe herken je het? Specialist Filip Muysoms geeft uitleg: “Bij volwassenen kunnen een aantal factoren een rol spelen. Zwangerschap is er één van, maar ook overgewicht.”