Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images

Hoe krijg je spierknopen? En wat kan je ertegen doen? Zo verlossen experts je van de pijn

Heel wat mensen hebben wel eens last van een spierknoop, door zich bijvoorbeeld te overbelasten bij het sporten of net door te lang in eenzelfde houding te zitten. maar wat is zo’n spierknoop – ook wel myofasciale triggerpoints genoemd – nu eigenlijk? En wat kan je er het beste tegen doen? Experts leggen het uit.

 1. “Een operatie is een enorme aanslag op het lichaam”: ‘prehabilitatie’ helpt mensen om sneller het ziekenhuis te verlaten
  PREMIUM

  “Een operatie is een enorme aanslag op het lichaam”: ‘prehabili­ta­tie’ helpt mensen om sneller het ziekenhuis te verlaten

  Moet je een operatie ondergaan? Dan loont het om enkele weken voordien gezonder te gaan leven, want zo kom je fitter van onder het mes vandaan. Dat bleek in het Nederlandse Ziekenhuis Gelderse Vallei, waar tientallen patiënten hun conditie hebben verbeterd met hulp van een diëtist en kinesitherapeut. “De focus ligt op conditie, spierkracht en ademkracht, omdat patiënten na een ingreep vaak ademhalingsproblemen hebben.”
 2. 1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij
  Gouden Cross

  1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij

  Komend weekend vindt de apotheose van het veldritseizoen plaats. In het Nederlandse Hoogerheide strijden de renners om de felbegeerde regenboogtrui. Met de Gouden Cross kan je jouw eigen droomploeg samenstellen en zo prachtige prijzen scoren. Schrijf je voor de start van de wedstrijd bij de beloften (zaterdag 4 februari om 13 uur, red.) een ploeg in, krijg je er zelfs een gratis team bij.
 1. Jorien (33) en Robby (35) koken voor 132 euro per week: “Door deze simpele bewaartruc blijven mijn groenten enkele dagen tot weken langer goed”
  PREMIUM

  Jorien (33) en Robby (35) koken voor 132 euro per week: “Door deze simpele bewaartruc blijven mijn groenten enkele dagen tot weken langer goed”

  De vraag ‘wat eten we vandaag’ vult elk gezin anders in. HLN Eten kijkt elke week in de koelkast en de portemonnee van een gezin om te zien wat hun eetbudget en -gewoontes zijn. Deze week is het de beurt aan Jorien (33) en haar verloofde Robby (35) die aan ‘shelf cooking’ doen. “Niets uit onze koel- of voorraadkast gaat verloren”, vertelt Jorien. Hoe pakken ze dat aan? En welke bespaartips helpen hen uit de nood bij het winkelen?
 2. Vast energietarief voor gas 600 euro goedkoper dan vorige maand: is het slim om nu van leverancier te veranderen?
  Mijnenergie

  Vast energieta­rief voor gas 600 euro goedkoper dan vorige maand: is het slim om nu van leveran­cier te veranderen?

  De energieprijzen blijven dalen en benaderen stilaan het pre-coronaniveau. De gemiddelde verbruiker betaalt in februari voor de goedkoopste combinatie van aardgas en elektriciteit 2.802,29 euro per jaar. Ter vergelijking: in september liepen de geschatte jaarprijzen nog op tot ruim 9.000 euro. Maar is het aangewezen om nu over te stappen? Onze journalist bekeek de nieuwe tarieven op Mijnenergie.be.