Sportdiëtiste Stephanie Scheirlynck legt uit waarom je vaker moet plassen als het koud is.
Volledig scherm
Sportdiëtiste Stephanie Scheirlynck legt uit waarom je vaker moet plassen als het koud is. © Getty Images

Hoe komt het dat je vaker moet plassen bij koud weer? En hoe kan je het voorkomen? Sportdiëtiste geeft advies

Nu de temperatuur zakt, is het je misschien al opgevallen: wie als duursporter in de koude traint, moet vaker plassen. En dat komt niet omdat je te veel drinkt, wél omdat je bloeddruk stijgt bij lage temperaturen. “Om die bloeddruk weer naar beneden te krijgen, zullen je nieren vocht naar de blaas filteren, waardoor je moet plassen”, legt sportdiëtiste Stephanie Scheirlynck uit.

 1. De centrale banken verhogen de rente: is dit een goed moment om te beleggen in bankaandelen?
  PREMIUM

  De centrale banken verhogen de rente: is dit een goed moment om te beleggen in bankaande­len?

  Aan beide kanten van de oceaan verhogen de centrale banken de rente. Woensdag deed de Federal Reserve er al 25 basispunten (0,25%) bij. Gisteren was het de beurt aan de Europese Centrale Bank om de rente met 50 basispunten (0,50%) op te trekken. Daarmee stijgt de rente die ‘gewone’ banken op hun geld krijgen. Betekent dat ook meer winst voor die banken? En is het nu dus het ideale moment om te beleggen in hun aandelen en die van andere financiële ondernemingen? We vroegen het aan onze geldexpert Pascal Paepen.
 2. Koelkast met energielabel E inruilen voor één met label A? Zoveel bespaar je jaarlijks op je stroomfactuur
  vtwonen

  Koelkast met energiela­bel E inruilen voor één met label A? Zoveel bespaar je jaarlijks op je stroomfac­tuur

  Het energielabel op de koelkast laat zien hoeveel energie het apparaat verbruikt. Handig om te weten als je een nieuwe koelkast wilt aanschaffen. Voor het milieu en je portemonnee is het slim om te kiezen voor een koelkast die zo weinig mogelijk energie verbruikt. Daarom legt vtwonen.be je uit hoe je het energielabel op de koelkast leest, wat het betekent en hoe je energie bespaart.
 1. Het einde van de ‘witbroodcultuur’ is in zicht: studie tipt tuinbonenbrood als gezond alternatief. Waarom is dit een goed idee? En smaakt het lekker?
  PREMIUM

  Het einde van de ‘witbrood­cul­tuur’ is in zicht: studie tipt tuinbonen­brood als gezond alterna­tief. Waarom is dit een goed idee? En smaakt het lekker?

  Brood op basis van tuinbonenmeel: het klinkt als een exotisch idee, maar onderzoekers van de Universiteit van Reading in Engeland roemen het als gezond alternatief voor wit brood. In het Verenigd Koninkrijk denken ze er al over na om het te verplichten, maar hoe staat het in België? Waarom zou dit goed zijn voor de gezondheid? En staan de Belgische bakkers daarvoor open? Diëtiste Hella Van Laer en Eddy Van Damme van Bakkers Vlaanderen leggen uit.
 2. “Vooral na seksueel contact is het voor vrouwen extra belangrijk om zich te reinigen”: dit moet je weten over een blaasontsteking
  PREMIUM

  “Vooral na seksueel contact is het voor vrouwen extra belangrijk om zich te reinigen”: dit moet je weten over een blaasont­ste­king

  Een blaasontsteking; soms is het wat gênant om te moeten opbiechten aan je omgeving. Nochtans is het een vaak voorkomende kwaal. Zo’n 3 tot 4 procent van de huisartsconsultaties in ons land gaat over urinewegproblemen en plasklachten. Maar hoe ernstig is zo’n infectie nog de dag van vandaag? Dr. Caroline Jamaer, uroloog bij de Kliniek voor urologie en werkzaam in het Hasseltse Jessa Ziekenhuis, licht toe.