Lang genieten van je kerstboom? Zo kies je het juiste exemplaar.
Volledig scherm
PREMIUM
Lang genieten van je kerstboom? Zo kies je het juiste exemplaar. © Getty Images / Steven Richardson

Hoe kies je een kerstboom die lang meegaat? En wat met de verzorging? “Let op met vloerverwarming, het is dodelijk”

Niets biedt zoveel tegenwicht aan het gure winterweer als een vrolijk versierde kerstboom. Maar hoe kies je een exemplaar dat nog tot de jaarwisseling mooi blijft? Welk prijskaartje hangt eraan vast? En kan je zelf iets doen om de levensduur van je boom te verlengen? Onze tuinexperte Laurence Machiels legt uit. “Bomen die buiten staan houden hun naalden langer dan exemplaren die binnen in het tuincentrum worden verkocht.”

 1. "1 extra portie zuivel verkleint kans op botbreuken en heupletsels op oudere leeftijd": op welke leeftijd eet je best welke hoeveelheid zuivel? En waarom?
  PREMIUM

  "1 extra portie zuivel verkleint kans op botbreuken en heuplet­sels op oudere leeftijd": op welke leeftijd eet je best welke hoeveel­heid zuivel? En waarom?

  Een op de drie vrouwen en tot een op de vijf mannen ouder dan vijftig krijgt vroeg of laat een fractuur als gevolg van osteoporose of botontkalking. “Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat één extra portie zuivel bij ouderen kan leiden tot 33 procent minder botbreuken”, vertelt voedingsdeskundige Inge Coene. Wat verstaan we onder één portie zuivel? En hoeveel porties consumeer je best per leeftijd om het risico te beperken?
 2. Nieuwe studie wijst uit: ook met een actieve job moet je na je uren nog bewegen: “Veel heffen en continue hoge hartslag overdag kan je hoge bloeddruk geven”
  PREMIUM

  Nieuwe studie wijst uit: ook met een actieve job moet je na je uren nog bewegen: “Veel heffen en continue hoge hartslag overdag kan je hoge bloeddruk geven”

  Meer dan een derde van de werknemers doet in zijn vrije tijd niet aan intensieve lichaamsbeweging. Zo blijkt uit een onderzoek van hr-dienstengroep Liantis bij ruim 110.000 Belgen. Opvallende vaststelling: sporten buiten de werkuren is even belangrijk voor een (actieve) bouwvakker als voor een (zittende) boekhouder. “Te veel bewegen op het werk is ook niet altijd gezond”, zegt professor Els Clays (UGent). Ze legt uit hoe je dan wel op een gezonde manier kunt sporten.
 1. Zo vang je elke regendruppel op met een buienborder: “je hoeft niet meer dan 15 tot 20 cm aarde uit te graven”
  PREMIUM

  Zo vang je elke regendrup­pel op met een buienbor­der: “je hoeft niet meer dan 15 tot 20 cm aarde uit te graven”

  Dé uitdaging voor onze tuinen is zonder twijfel de droogte. Wil je geen druppel regenwater uit jouw tuin laten ontsnappen? Dat kan met een buienborder, waarlangs het water langzaam de grond insijpelt, als een kostbare voorraad voor je planten. Nu de herfstregens over het land trekken, is het een excellent moment om zo’n buienborder aan te leggen. Onze tuinexperte Laurence Machiels steekt de handen uit de mouwen en toont hoe het moet.