Psychiater Chris Bervoets legt uit waarom mensen lijden aan claustrofobie.
Volledig scherm
PREMIUM
Psychiater Chris Bervoets legt uit waarom mensen lijden aan claustrofobie. © Getty Images/rv

Hoe ga je claustrofobie te lijf? Psychiater: “Begin met 5 minuten oefenen, maar let erop dat je niet te snel wil gaan”

Nu we weer volop mogen reizen met het vliegtuig, breekt bij sommigen ook weer het angstzweet uit bij de gedachte aan die gesloten ruimte. Hoe komt het dat je claustrofobisch wordt, en hoe geraak je ervan verlost? Chris Bervoets is psychiater aan het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven, waar hij zowel dwangneuroses als fobiëen bestudeert. Hij geeft ons een inkijk in het mechanisme achter deze aandoening.

 1. 3 op 4 astmapatiënten gebruiken hun puffer verkeerd: “Je moet echt wel oefenen op de juiste techniek”
  PREMIUM

  3 op 4 astmapa­tiën­ten gebruiken hun puffer verkeerd: “Je moet echt wel oefenen op de juiste techniek”

  Heel wat mensen gebruiken hun puffer verkeerd. Hoe weet je of jij wel de juiste techniek hanteert? En wat is het gevolg wanneer je jouw puffer verkeerd gebruikt? Wij vroegen het aan professor Lieven Dupont, longarts aan het UZ Leuven. Hij legt zich toe op obstructieve longaandoeningen zoals astma en mucoviscidose, maar ontvangt ook patiënten met luchtweginfecties. En bij hen zijn puffertjes nooit ver weg.
 2. “Het is geen goed idee om elke dag een avocado te eten”: voedingsexpert doorprikt zeven feiten en fabels over superfoods
  PREMIUM

  “Het is geen goed idee om elke dag een avocado te eten”: voedingsex­pert doorprikt zeven feiten en fabels over superfoods

  Met het oog op de zomer zijn er veel mensen die plots gezonder willen eten om zich beter in hun vel te voelen, en daar komen vaak de zogenaamde ‘superfoods’ bij kijken. Matcha, açaibessen, vette vis of spelt staan erom gekend mooie beloftes in te houden voor onze gezondheid. “Zelfs élke dag een avocado eten, is geen goed idee”, vertelt voedingsexpert Eric De Maerteleire. Hij scheidt met een kritische blik zeven feiten van fabels over superfoods.
 1. Indexering variabele energiecontracten erg verschillend: hier moet je op letten voor je tekent
  Mijnenergie

  Indexering variabele energiecon­trac­ten erg verschil­lend: hier moet je op letten voor je tekent

  Zoek je vandaag een nieuw energiecontract, kan je vrijwel alleen maar kiezen tussen variabele tariefformules. Waar een vast tarief voor de gehele duur van het contract ongewijzigd blijft, schommelt de prijs die je betaalt voor elektriciteit of aardgas bij een variabel contract mee met de evoluties op de energiemarkten. Maar hoe werkt dit juist? Hoe frequent mag je een prijsaanpassing verwachten? En waar schuilen de verschillen tussen variabele contracten onderling? Mijnenergie.be heldert op wat je moet weten.