Met een plastic fles kan je zelf wespen vangen. Maar hoe effectief is dat?
Volledig scherm
PREMIUM
Met een plastic fles kan je zelf wespen vangen. Maar hoe effectief is dat? © ThinkStock

Hoe effectief is een zelfgemaakte wespenval? “Mensen denken dat wespen altijd op zoetigheid afkomen, maar dat geldt alleen in de voedingsperiode”

Het wespenseizoen is in volle gang en dit jaar zijn er véél. Je kunt op je terras geen boterham met confituur smeren of ze zitten erop. Jaag je ze weg, dan riskeer je een venijnige steek. Kan een zelfgemaakte val soelaas bieden tegen vervelende wespen? Bioloog en wespenexpert Arnold van Vliet ziet alvast meer nadelen dan voor­delen.

35 reacties

 • Tine Dem

  1 maand geleden
  Een waterverstuiver op ze richten is echt waar zeer doeltreffend. Ogenblikkelijk vliegen ze weg.
 • Patrick Dekoninck

  2 maanden geleden
  Gewoon koffie aansteken in een vuurkorfje, een koffiepad bv. Geen enkele wesp komt nog maar in de buurt en het ruikt nog lekker ook.
 • Luc Hermans

  2 maanden geleden
  Nu nog muggengazen uitvinden en ik ben content, geen muggen meer zijn er geen wespen meer nodig, God is echt een sadist met het creëren van insecten.
 • MARC POELMAN

  2 maanden geleden
  Als je zoals mijn echtgenote allergisch bent aan bijen- en wespengif dan ben je blij dat er wespenvallen bestaan, geloof me. Een vriend van mij, zo sterk als een beer, werd drie jaar geleden in Wetteren gestoken door verschillende wespen. Hij ging in shock en overleed.
 • Dominique Dongleur

  2 maanden geleden
  GEEN wespen vallen plaatsen,het zijn ook nuttige dieren want ze eten ook vliegen en muggen enz...
 1. Het sociaal tarief voor telecom biedt tot 50 procent korting op je factuur: zo weet je of je in aanmerking komt
  Mijntelco

  Het sociaal tarief voor telecom biedt tot 50 procent korting op je factuur: zo weet je of je in aanmerking komt

  In tijden van inflatie en hoge energieprijzen is elke financiële tegemoetkoming meer dan welkom, zeker voor de lagere inkomens. Daarom is er vanuit de overheid niet alleen voor gas en elektriciteit een sociaal tarief voorzien; ook voor telecom bestaat er een tegemoetkoming. Wie de doelgroepen zijn voor zo'n tegemoetkoming? En welke voorwaarden er precies zijn? Mijntelco.be zet het voor je op een rij.
 2. Wespensteek wordt Benny (56) fataal: “Hij kwam binnen en zei dat het niet ging. Twee minuten later was hij er niet meer”
  PREMIUM

  Wespen­steek wordt Benny (56) fataal: “Hij kwam binnen en zei dat het niet ging. Twee minuten later was hij er niet meer”

  Een wespensteek is Benny Hennus (56) uit Waanrode (Kortenaken) dinsdagmiddag fataal geworden. De man stond een praatje te maken met zijn buurvrouw toen een wesp hem in de bovenarm stak. Amper twee minuten later stuikte hij voor de ogen van zijn echtgenote ineen. “Twee maanden geleden redde hij het leven van mijn moeder, maar wij konden hem niet helpen”, zucht Karin Van Winkel (52) met tranen in de ogen. Volgens Karin was haar man niet allergisch. “Zulke gevallen zijn eerder uitzonderlijk, maar hoe dan ook: als je merkt dat je reageert, wacht dan niet te lang”, zegt Jan Tytgat, professor en toxicoloog aan de KU Leuven.