Alexander Van De Sande, woordvoerder van het Asbestfonds, vertelt hoe je als slachtoffer een schadevergoeding aanvraagt.
Volledig scherm
PREMIUM
Alexander Van De Sande, woordvoerder van het Asbestfonds, vertelt hoe je als slachtoffer een schadevergoeding aanvraagt. © Getty Images / rv

“Het kan meer dan 25 jaar duren voor asbest je ziek maakt”: kan jij een schadevergoeding krijgen van het Asbestfonds?

Asbest maakt nog altijd slachtoffers, met aandoeningen die vaak erg moeilijk te detecteren en te behandelen. Maar hoe weet je of je ziek werd door asbest? En wat moet je doen om een schadevergoeding aan te vragen? Alexander Van De Sande van het Asbestfonds geeft advies. “Een slachtoffer van mesothelioom heeft recht op een eenmalige vergoeding van 10.824 euro en een maandelijks bedrag van 1.979,25 euro.”

  1. Expert legt uit hoe je asbest herkent in woning: “Je vindt het in bouwmaterialen waarvan je het nooit zou vermoeden”
    PREMIUM

    Expert legt uit hoe je asbest herkent in woning: “Je vindt het in bouwmateri­a­len waarvan je het nooit zou vermoeden”

    De voorbije jaren is al voor miljoenen vierkante meters aan asbest verwijderd in ons land. Toch duikt het schadelijke materiaal nog dagelijks op in oude gebouwen. Hoe herken het bouwmateriaal? Kun je het zelf veilig verwijderen? En wat zijn de risico’s? Jan Verheyen van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) wijst de weg. “Zeker wanneer je losse asbestvezels inademt kan je zwaar ziek worden.”