Cardioloog Pedro Brugada vertelt welke invloed een coronabesmetting op je hart kan hebben.
Volledig scherm
PREMIUM
Cardioloog Pedro Brugada vertelt welke invloed een coronabesmetting op je hart kan hebben. © Getty Images/Photonews

"Het kan iedereen overkomen": hoe herken je hartproblemen na corona?

Het coronavirus kan net zoals andere infecties je hart aantasten. Denk aan een ontsteking van de hartspier of hartzakje. Volgens het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift Nature blijft het risico op cardiovasculaire aandoeningen zelfs maanden na een covidbesmetting erg hoog. Maar hoe kan je zoiets herkennen? En valt het te behandelen? Wij vroegen raad aan de bekendste hartspecialist van ons land, Pedro Brugada. “Ook na een vaccinatie kan je meer last krijgen van hartkloppingen.”

 1. Langdurige coronaklachten treffen tot 35 procent van besmette Belgen: specialist legt uit hoe je vermoeidheid na corona kan behandelen
  PREMIUM

  Langdurige corona­klach­ten treffen tot 35 procent van besmette Belgen: specialist legt uit hoe je vermoeid­heid na corona kan behandelen

  Zes maanden na een besmetting met het coronavirus heeft 30 tot 35 procent nog steeds last van vermoeidheid en hoofdpijn, zo blijkt uit onderzoek. Kinesist Prof. Chris Burtin en zijn team onderzoeken hoe kinesitherapeuten in een multidisciplinair team kunnen helpen om die vermoeidheid aan te pakken. “Een revalidatieprogramma kan voor veel mensen erg nuttig zijn, maar is niet voor elke patiënt dé oplossing.”
 2. ‘Dahmer’ op Netflix verslonden? Dan zijn deze titels als volgende aan de beurt
  TV
  3

  ‘Dahmer’ op Netflix verslonden? Dan zijn deze titels als volgende aan de beurt

  ‘Monster: The Jeffrey Dahmer Story’ wordt gruwelijk goed bekeken op Netflix. De controversiële tiendelige reeks over de Amerikaanse lustmoordenaar/kannibaal die tussen 1978 en 1991 zeventien jongens en jonge mannen om het leven bracht, kende volgens de streamingzender het beste debuut ooit én krijgt deze week een toemaatje in de vorm van een driedelige docu. Dat true crime vermengd met tv-drama massaal veel belangstelling lokt, is een fenomeen waar veel verdeeldheid rond bestaat. Maar indien het primitieve, instinctieve deel van uw psyche hongerig blijft naar meer, dan zijn er genoeg seriemoordenaarverhalen om de rest van het jaar mee op te vullen.
 3. Krijg tot 50 procent van je verbouwfacturen terugbetaald via de nieuwe Mijn VerbouwPremie
  Livios

  Krijg tot 50 procent van je verbouwfac­tu­ren terugbe­taald via de nieuwe Mijn VerbouwPre­mie

  Vanaf 1 oktober 2022 kan je de Mijn VerbouwPremie aanvragen. Die nieuwe premie omvat verschillende oudere premies voor renovaties en energiebesparende ingrepen. Voor welke werken kan je de nieuwe Mijn VerbouwPremie precies aanvragen? Hoeveel krijg je terugbetaald? En hoe werkt het systeem precies? Bouwsite Livios.be zocht het uit. Energetisch renoveren blijft immers dé manier om je energieprijzen zoveel mogelijk te beperken.
 1. Welke pijnstiller neem je wanneer? "Bruistabletten werken sneller, maar vormen een risico voor hartlijders”
  PREMIUM

  Welke pijnstil­ler neem je wanneer? "Bruista­blet­ten werken sneller, maar vormen een risico voor hartlij­ders”

  We hebben allemaal wel een assortiment pijnstillers in ons medicijnkastje liggen. Maar welke neem je best als je hoofdpijn hebt? Is dat een andere dan bij tandpijn? En hoe zit het met de bijwerkingen en de gevaren? Farmacoloog Hans De Loof (UAntwerpen) zet alles op een rijtje en geeft goede raad: “Een overdosis paracetamol kan acute leverproblemen veroorzaken en zelfs een transplantatie nodig maken.”
 2. “Colruyt verloor sinds 1 januari al 41 procent beurswaarde”: wat is er aan de hand bij de supermarkten en wat is de beste beleggingsstrategie?
  PREMIUM

  “Colruyt verloor sinds 1 januari al 41 procent beurswaar­de”: wat is er aan de hand bij de supermark­ten en wat is de beste beleggings­stra­te­gie?

  De economie krimpt en veel aandelenkoersen dalen. Desondanks presteren aandelen van supermarktketens tijdens een recessie doorgaans wél goed (een mens moet nu eenmaal blijven eten). Maar is dat ook vandaag zo? Ook supermarkten zien hun energierekeningen stijgen en moeten hun personeel meer betalen. Onze geldexpert Pascal Paepen bespreekt welke supermarktaandelen vandaag interessant zijn en van welke je beter wegblijft: “De verschillen tussen de supermarkten zijn heel groot.”