Cardioloog Pedro Brugada vertelt welke invloed een coronabesmetting op je hart kan hebben.
Volledig scherm
PREMIUM
Cardioloog Pedro Brugada vertelt welke invloed een coronabesmetting op je hart kan hebben. © Getty Images/Photonews

"Het kan iedereen overkomen": hoe herken je hartproblemen na corona?

Het coronavirus kan net zoals andere infecties je hart aantasten. Denk aan een ontsteking van de hartspier of hartzakje. Volgens het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift Nature blijft het risico op cardiovasculaire aandoeningen zelfs maanden na een covidbesmetting erg hoog. Maar hoe kan je zoiets herkennen? En valt het te behandelen? Wij vroegen raad aan de bekendste hartspecialist van ons land, Pedro Brugada. “Ook na een vaccinatie kan je meer last krijgen van hartkloppingen.”

 1. Langdurige coronaklachten treffen tot 35 procent van besmette Belgen: specialist legt uit hoe je vermoeidheid na corona kan behandelen
  PREMIUM

  Langdurige corona­klach­ten treffen tot 35 procent van besmette Belgen: specialist legt uit hoe je vermoeid­heid na corona kan behandelen

  Zes maanden na een besmetting met het coronavirus heeft 30 tot 35 procent nog steeds last van vermoeidheid en hoofdpijn, zo blijkt uit onderzoek. Kinesist Prof. Chris Burtin en zijn team onderzoeken hoe kinesitherapeuten in een multidisciplinair team kunnen helpen om die vermoeidheid aan te pakken. “Een revalidatieprogramma kan voor veel mensen erg nuttig zijn, maar is niet voor elke patiënt dé oplossing.”
 2. ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?
  TV

  ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?

  Het geluk van rasechte ‘Gossip Girl’-fans kan niet op sinds dé Georgina Sparks haar opwachting maakt in het tweede seizoen van de reboot, die verschijnt 2 december op Streamz. Actrice Michelle Trachtenberg (37) kruipt dus opnieuw in de huid van haar personage uit 2007. Maar hoe gaat nog het met de rest van de originele cast? De ene bombardeerde tot een superster, de andere ging failliet of kwam in het oog van de storm te staan sinds de #MeToo-beweging.
 3. Tekort aan kleingeld: hoeveel kost het binnenbrengen van euromunten? En hoeveel mag je precies binnenbrengen?
  Spaargids.be

  Tekort aan kleingeld: hoeveel kost het binnenbren­gen van euromunten? En hoeveel mag je precies binnenbren­gen?

  Er is een tekort aan muntjes van 5, 10 en 20 eurocent. Febelfin, Unizo en Comeos vragen daarom om je gespaarde muntjes binnen te brengen bij de bank, ermee gepast te betalen of digitaal te betalen als je niet kan passen. Maar bij de bank kleingeld op je rekening laten storten, is niet altijd gratis. Welke bank rekent daarvoor kosten aan? En kan je die kosten omzeilen? Spaargids.be zocht het uit.
 1. Levertijd iPhone 14 langer dan ooit: vormt de iPhone 13 een mooi alternatief als sinterklaasgeschenk of kerstcadeau?
  Tweakers

  Levertijd iPhone 14 langer dan ooit: vormt de iPhone 13 een mooi alterna­tief als sinter­klaas­ge­schenk of kerstca­deau?

  Hoop je op een iPhone 14 in je schoentje of onder de kerstboom? Dan ben je er waarschijnlijk aan voor de moeite. Wil je toch nog voor het jaareinde een mooi toestel van Apple uitpakken, dan vormt de veel sneller verkrijgbare iPhone 13 mogelijk een alternatief. Smartphonespecialist Donovan Kerssenberg van technologiesite Tweakers plaatst beide modellen naast elkaar.
 2. Welke pijnstiller neem je wanneer? "Bruistabletten werken sneller, maar vormen een risico voor hartlijders”
  PREMIUM

  Welke pijnstil­ler neem je wanneer? "Bruista­blet­ten werken sneller, maar vormen een risico voor hartlij­ders”

  We hebben allemaal wel een assortiment pijnstillers in ons medicijnkastje liggen. Maar welke neem je best als je hoofdpijn hebt? Is dat een andere dan bij tandpijn? En hoe zit het met de bijwerkingen en de gevaren? Farmacoloog Hans De Loof (UAntwerpen) zet alles op een rijtje en geeft goede raad: “Een overdosis paracetamol kan acute leverproblemen veroorzaken en zelfs een transplantatie nodig maken.”
 3. De goedkoopste skipassen, van 141 tot 254 euro per week: “In het ene land kost een skipas gemiddeld 46 procent meer dan in het andere”
  PREMIUM

  De goedkoop­ste skipassen, van 141 tot 254 euro per week: “In het ene land kost een skipas gemiddeld 46 procent meer dan in het andere”

  Vakantiehuizenplatform Belvilla vergeleek de recentste prijzen van 6-daagse skipassen in 160 skigebieden. Onze reisexpert Johan Lambrechts kon het volledige onderzoek inkijken, en tipt de goedkoopste bestemmingen in de vijf bekendste skilanden. “Omdat dit gebied zo overzichtelijk en ‘gemütlich’ is, is het ook zeer geschikt voor gezinnen.”