Onze wetenschapsjournalist Martijn Peters.
Volledig scherm
PREMIUM
Onze wetenschapsjournalist Martijn Peters. © Getty Images/ DPG Media

"Het griepvirus muteert en kan dan vrij zijn gang gaan": onze wetenschapsjournalist legt uit hoe een griepvaccin werkt

Terwijl de wereld eindelijk begint te bekomen van de coronapandemie, duikt binnenkort weer het griepseizoen op. Om ons daartegen te wapenen zijn er dit jaar een kwart meer griepvaccins ter beschikking gesteld. Maar hoe belangrijk en effectief is zo’n griepvaccin nu eigenlijk? En waarom moet dat élk jaar? Onze wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt de belangrijkste vragen.

16 reacties

 • karin verwimp

  3 weken geleden
  Nog nooit de griep spuit genomen. Deze keer wel. Niet zozeer omdat ik geloof dat ze echt gaat werken gezien het griepvirus snel muteerd. Wel omdat die spuit je immuunsysteem traint om sneller in actie te komen als eender welke variznt van het virus je lichaam binnendringt. Na maanden van mondmaskers en desinfecterende gel, geen overbodige luxe. Er gaan zich veel ik-weet-het-beter weigeraars mispakken aan de griep dit jaar. Hou maar in de gaten.
 • luc boeckx

  1 maand geleden
  @Paul van de Velde: Traditioneel start het griepseizoen bij ons eind december en valt het hoogtepunt – het moment waarop de meeste mensen griep krijgen – rond eind januari-begin februari. Het beste is het griepvaccin te laten zetten half november.
 • Lieven De Cock

  2 maanden geleden
  L.D.C.Het is gekend dat niet iedereen eenzelfde reactie vertoont op een inenting,Het is mogelijk dat je 10 jaar autorijdt zonder veiligheidsgordel en nog niet verongelukt bent maar misschien komt het omdat je nog geen ongeval gehad hebt ondertussen!
 • Pieter Janssens

  2 maanden geleden
  Het blijft vooral nuttig voor de Pharmaindustrie
 • Etienne De Bondt

  2 maanden geleden
  Jan Janssens, blijkbaar hebt gij veel geluk gehad maar aub veralgemeen dit niet. Niet iedereen heeft evenveel geluk.
 1. Waar eet... arbeidseconoom Stijn Baert (38): “Ik maak er een sport van om de lekkerste biefstuk-friet van het land te spotten”

  Waar eet... arbeidseco­noom Stijn Baert (38): “Ik maak er een sport van om de lekkerste bief­stuk-friet van het land te spotten”

  Is het voor de malse steak, de glimlach van de gastvrouw of het mooie decorum? Elke week tipt een bekende medemens zeven plekken om duimen en vingers van af te likken. Deze week: professor ­arbeidseconomie Stijn Baert (UGent). “Ik ben allesbehalve een fan van zalfjes, mousses en vergeten groenten op mijn bord. Geef mij maar de ‘brute’ Vlaamse keuken. Niets heerlijker dan een restaurant waar je ruikt dat ze hun ­frieten in ossenvet bakken.”
 2. Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschillende soorten
  Livios

  Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschil­len­de soorten

  Wie bouwt, is vanaf 2026 verplicht om een elektrische warmtepomp te gebruiken om zijn woning te verwarmen. Die bestaan in verschillende varianten. In de praktijk moet je meestal kiezen tussen een warmtepomp die warmte aan de bodem onttrekt of een systeem dat warmte uit de buitenlucht haalt. Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van je woonsituatie en budget. Bouwsite Livios zet de opties op een rij.