Kathelijn Hulshof (rechts) over haar borderline persoonlijkheidsstoornis: "Een orkaan in mijn hart en monsters in mijn hoofd.”
Volledig scherm
PREMIUM
Kathelijn Hulshof (rechts) over haar borderline persoonlijkheidsstoornis: "Een orkaan in mijn hart en monsters in mijn hoofd.” © Getty Images / Joel Hoylaerts / Photo News

"Het ene moment ben je euforisch en plots zie je het leven niet meer zitten": experten leggen uit hoe je borderline herkent en hoe je ermee omgaat

Elke week interviewen we een expert over zijn of haar vakgebied. Deze week: Kathelijn Hulshof (32), auteur van ‘Gevalletje borderline’. Als ervaringsdeskundige wil zij deze psychische aandoening onder de aandacht brengen, want de stemmingswisselingen, het wispelturige gedrag, het instabiele zelfbeeld en de verlatingsangst die ermee gepaard gaan zijn niet te onderschatten. “Het dagelijkse leven is zwaar voor me”, zegt Kathelijn. Samen met geneesheer Paul Koeck zet ze de kenmerken van borderline op een rij en geeft ze advies over hoe je ermee omgaat als naaste. 

  1. Hoe ga je verder na het verlies van een kind? Traumatherapeut Lut Celie en Catherine Verguts, mama van de voor altijd 9-jarige Sander, vertellen: “Veel mensen praten graag over de persoon die ze zijn verloren”
    PREMIUM

    Hoe ga je verder na het verlies van een kind? Traumathe­ra­peut Lut Celie en Catherine Verguts, mama van de voor altijd 9-jarige Sander, vertellen: “Veel mensen praten graag over de persoon die ze zijn verloren”

    De diagnose was hard, na de MRI-scan van de hersenen: de 9-jarige Sander had een tumor. De jongen werd geopereerd, maar genezen was onmogelijk. Mama Catherine Verguts schreef na zijn overlijden haar gevoelens neer. Haar boek helpt anderen om over rouw te praten én gaf Catherine de mogelijkheid om rust te creëren. “Na het verlies van een kind moet je je leven heroriënteren”, bevestigt traumatherapeut Lut Celie.