Professor Dirk Devroey (VUB) legt uit hoe je buikgriep kunt voorkomen en behandelen.
Volledig scherm
PREMIUM
Professor Dirk Devroey (VUB) legt uit hoe je buikgriep kunt voorkomen en behandelen. © Getty Images / rv

Heel wat mensen hebben klachten door buikgriep. Hoe voorkom je de ziekte? “Er zijn aanwijzingen dat het virus zich zelfs via het toilet verspreidt”

De buikgriep is weer in het land: heel wat mensen klagen over diarree, misselijkheid en braakneigingen. De ziekte wordt veelal veroorzaakt door een virus dat erg besmettelijk is én dramatische gevolgen kan hebben. “Elk jaar sterven hier nog kinderen aan”, waarschuwt huisarts en professor Dirk Devroey (VUB). Hij legt uit hoe je buikgriep voorkomt en wat je moet doen als je ziek bent.

5 reacties

 • Geert Vande Walle

  2 maanden geleden
  Dan is dat dus zo goed als iedereen ?
 • alfred cool

  1 jaar geleden
  Weet u wat de oplossing zou zijn , juist ja vaccineren !
 • Jennifer Peeters

  1 jaar geleden
  Sommige mensen zouden echt geen kinderen mogen krijgen. Verantwoordelijkheid nul. 3 dagen je kind van 14 maanden achterlaten en niet zien?
 • Liz De Vuyst

  1 jaar geleden
  Mijn dochter heeft het op de leeftijd van 14 maanden gehad, ze verbleef op dat ogenblik bij de overgrootouders die mij na 3 dagen pas inlichtten alsook de huisarts. Ik was woest. Er had onmiddellijk een arts bij moeten komen. Gelukkig heeft mijn dochter er geen gevolgen aan overgehouden.
 • Jean Petermans

  1 jaar geleden
  Toeval??, we hebben het hier allemaal juist gehad.
 1. Hoelang mag je een keukensponsje gebruiken? En hoe vaak maak je best de koelkast schoon? 10 tips om voedselvergiftiging te vermijden
  PREMIUM

  Hoelang mag je een keukens­pons­je gebruiken? En hoe vaak maak je best de koelkast schoon? 10 tips om voedselver­gif­ti­ging te vermijden

  De kans dat het keukensponsje bij jouw thuis op het aanrecht daar al enkele dagen ligt is groot. Maar is dat wel een gezond idee? “Een van de oorzaken van voedselvergiftiging is een gebrekkige hygiëne, onder meer in eigen keuken thuis”, vertelt professor in voeding Chris Michiels. “De gevolgen daarvan kunnen variëren van banale diarree tot zelfs de dood.” De expert deelt 10 hygiënetips om het veilig te houden in eigen keuken.
 2. STREAMINGTIPS. Van ‘Better Call Saul’ tot ‘House of the Dragon’: vijf spin-offs die beter zijn dan hun origineel
  TV

  STREAMING­TIPS. Van ‘Better Call Saul’ tot ‘House of the Dragon’: vijf spin-offs die beter zijn dan hun origineel

  Terwijl Netflix nog volop debatteert of het een vervolgseizoen wil op ‘That ‘90s Show’, de recente spin-off van ‘That ‘70s Show’, doken wij de archieven in op zoek naar spin-offs die wel een gezond en lang leven beschoren waren. Hoewel de geschiedenis al een paar keer heeft aangetoond dat spin-offs vaker inferieur zijn aan hun voorlopers (denk maar aan ‘The Mandalorian’-spin-off ‘The Book of Boba Fett’ of de ‘Friends’-spin-off ‘Joey’) hebben we er toch vijf gevonden die het succes van hun voorouder niet alleen evenaren, maar zowaar overtreffen. Een overzicht!
 3. Karin (50) heeft een fobie voor braaksel: “Niet kunnen wegvluchten als iemand moet overgeven, dat lijkt me een nachtmerrie”
  PREMIUM

  Karin (50) heeft een fobie voor braaksel: “Niet kunnen wegvluch­ten als iemand moet overgeven, dat lijkt me een nachtmer­rie”

  Naar schatting hebben zo’n 115.000 Belgen en Nederlanders last van emetofobie, of een angst voor overgeven. Karin (50) is een van hen. “Ik durf niet meer naar feestjes, omdat ik gewoon weet dat veel mensen zich daar bezatten en misselijk kunnen worden.” Maar hoe ontwikkelt iemand zo’n angst? En kan je ervan verlost raken? Expert Jos Jazie (Angstcentrum) beantwoordt de belangrijkste vragen. “Het lage zelfbeeld, selectieve eetgedrag en de fixatie op voedsel kunnen doen denken aan anorexia.”