Slaapcoach Ellen Smets (rechts).
Volledig scherm
PREMIUM
Slaapcoach Ellen Smets (rechts). © Getty Images / Carline Vandercruyssen

“Goed slapen ’s nachts begint al overdag”: slaapcoach geeft tips die wél werken voor een betere nachtrust

Terwijl de ene al in dromenland vertoeft zodra hij zijn hoofd neerlegt, slaagt de andere er maar niet in om de slaap te vatten, alle trucjes als schaapjes tellen ten spijt. Hoe komt het dat zoveel mensen slecht inslapen? En vooral: wat helpt nu écht om sneller in te dommelen? Slaapcoach Ellen Smets geeft advies zodat ook jij voortaan slaapt als een roos. “Ook een slecht eetpatroon kan tot slaapproblemen leiden.”

 1. “Als je er snel bij bent, dan zit de kanker nog op de plaats waar hij is ontstaan”: experts beantwoorden 10 veelgestelde vragen over kanker
  PREMIUM

  “Als je er snel bij bent, dan zit de kanker nog op de plaats waar hij is ontstaan”: experts beantwoor­den 10 veelgestel­de vragen over kanker

  Hoe wordt kanker veroorzaakt? Welke behandelingen bestaan er? En hoe kan je iemand helpen die de diagnose krijgt? Als kankeronderzoeker en ervaringsexpert weet Johan Swinnen als geen ander welke vragen kankerpatiënten en hun omgeving hebben. Hij beantwoordt de tien meest gestelde. “Wie rookt, heeft 20 keer meer kans op longkanker dan een niet-roker.”
 2. Stoppen met roken uit schrik voor corona? Dit is het advies van de tabacoloog
  PREMIUM

  Stoppen met roken uit schrik voor corona? Dit is het advies van de tabacoloog

  Stoppen met roken: het is traditioneel één van de meest gemaakte goede voornemens voor de gezondheid. Maar terwijl in onze buurlanden meer rokers van hun slechte gewoonte af willen omwille van corona, zien tabacologen bij ons eerder het omgekeerde. “Rokers roken vandaag meer dan in normale tijden én ze zijn vaak niet bereid om nu te stoppen”, zegt tabacoloog Els Bosch. Ze legt uit hoe je tóch neen kan zeggen tegen de sigaretten én doorprikt enkele veelgehoorde fabels over (stoppen met) roken.
 3. Je kinderen goed opvoeden, hoe doe je dat? Lynn en Kjell nemen de slapeloze nachten voor lief: “Toen Mona 6 weken was, vond ik haar zo goed als levenloos in haar wiegje”
  PREMIUM

  Je kinderen goed opvoeden, hoe doe je dat? Lynn en Kjell nemen de slapeloze nachten voor lief: “Toen Mona 6 weken was, vond ik haar zo goed als levenloos in haar wiegje”

  Lynn (30) en Kjell (33) wisten zelf niet goed wat hen overkwam toen ze in een goed jaar tijd van één naar drie kinderen gingen. Ondanks jaren van slaap­tekort lachen ze samen flink wat af en willen ze hun kinderen zo min mogelijk missen. “We tonen hen wat doorzetten is. Niets komt immers vanzelf.” Kinderpsychiater Peter Adriaenssens legt uit hoe je als ouder met onzekerheden bij je kind omgaat.
 1. Meer dan 3000 studenten spelen 'Snake' in het echt
  Play

  Meer dan 3000 studenten spelen 'Snake' in het echt

 2. Indiërs springen in gloeiende as en gooien vonken de lucht in voor godheid
  Play

  Indiërs springen in gloeiende as en gooien vonken de lucht in voor godheid