Er zijn verschillende soorten bloedkankers die ontstaan vanuit het beenmerg. Hematoloog Prof. Dr. Johan Maertens van het UZ Leuven geeft advies.
Volledig scherm
PREMIUM
Er zijn verschillende soorten bloedkankers die ontstaan vanuit het beenmerg. Hematoloog Prof. Dr. Johan Maertens van het UZ Leuven geeft advies. © Getty Images/UZ Leuven

Gemiddeld krijgen 800 Belgen per jaar de diagnose van de ziekte van Kahler: “Extreem zeldzaam onder de 40, maar bij ouderen zien we een exponentiële stijging”

Neen, bloedkanker is niet hetzelfde als leukemie. Het is een verzamelnaam voor verschillende soorten kankers die ontstaan vanuit het beenmerg. De vaakst voorkomende kanker, de ziekte van Kahler, werd in 2019 vastgesteld bij 1.023 belgen. Toch is ze voor velen nog onbekend. Professor dr. Johan Maertens, hematoloog in het UZ Leuven, geeft duiding: “De ziekte ontstaat wanneer kwaadaardige plasmacellen – een bepaald soort witte bloedcellen – overvloedig gaan woekeren.”

  1. PROMOJAGERS SUPERTIP. Hier krijg je grote kortingen op producten die bijna vervallen: “Parelhoen gekocht voor 0,50 euro in plaats van 12,5 euro”
    14

    PROMOJA­GERS SUPERTIP. Hier krijg je grote kortingen op producten die bijna vervallen: “Parelhoen gekocht voor 0,50 euro in plaats van 12,5 euro”

    Heel wat supermarkten trekken de kaart van zero waste. Ze geven stevige kortingen op producten die bijna vervallen om zo weinig mogelijk verloren te laten gaan. Daardoor kan je indrukwekkende koopjes doen. “Het onderwerp is deze week zeer populair in onze community", vertelt Gunther Devisch, beheerder van Promojagers België. Zo kwamen er honderden reacties op een post van Sam die vertelde hoe hij bij Lidl parelhoen kocht voor 0,50 euro in plaats van 12,50 euro.