Hoe voer je een borstcompressie uit? En wanneer geeft een AED-toestel schokken? Het Rode Kruis vertelt je alles wat je moet weten over reanimeren.
Volledig scherm
Hoe voer je een borstcompressie uit? En wanneer geeft een AED-toestel schokken? Het Rode Kruis vertelt je alles wat je moet weten over reanimeren. © Getty Images/EyeEm

“Gemiddeld 30 mensen per dag krijgen een hartstilstand”: zo pak je een reanimatie aan

Festivals, openluchtzwembaden en gezellige bars. Deze zomer komen we met z’n allen opnieuw massaal buiten. Dat betekent spijtig genoeg ook dat we wel eens sneller iemand zien die onwel wordt. Maar wat moet je precies doen als iemand een hartstilstand krijgt? En zijn beademingen nog altijd aangeraden, ook na de pandemie? Wij vroegen het aan Marlie van Gils, trainster bij Rode Kruis Vlaanderen. “Een AED-toestel zal nooit een schok geven als dat niet nodig is.”

 1. Hoe krijg je te warm geworden wijn terug koel nadat die in de zon heeft gestaan? En verandert die wijn dan van smaak?

  Hoe krijg je te warm geworden wijn terug koel nadat die in de zon heeft gestaan? En verandert die wijn dan van smaak?

  Een lekker glaasje wijn drinken op een gezellig buitenterras doen we allemaal wel eens in de zomer. Verfrissend voor ons, maar ondertussen lijdt je wijn wel onder de warmte. “De hitte kan de wijn helemaal uit balans brengen", licht topsommelier Gianluca Di Taranto toe. Maar hoe komt dat dan? En vooral: wat moet je doen om je wijn koel te houden of opnieuw fris te krijgen?
 2. Minder gas verbruiken deze winter? Deze vijf stappen kan je nu al zetten
  Mijnenergie

  Minder gas verbruiken deze winter? Deze vijf stappen kan je nu al zetten

  De onzekerheid rond de aardgasbevoorrading vanuit Rusland weegt sterk op de internationale energiemarkten en bijgevolg ook op jouw aardgasfactuur. Dat effect laat zich tijdens de zomer gelukkig minder voelen, maar belooft in de winter hard aan te komen. Om jouw aardgasverbruik en bijgevolg ook jouw aardgasrekening te beperken, kan je nu al de nodige stappen ondernemen. Mijnenergie.be bundelt vijf praktische tips.
 3. Eindelijk ook reanimatiepoppen met borsten: “Door schaamte gaan er nu vrouwen dood”

  Eindelijk ook reanimatie­pop­pen met borsten: “Door schaamte gaan er nu vrouwen dood”

  Wie zich aanmeldt voor een reanimatiecursus, krijgt steevast een mannelijke romp voor zich om de techniek op te oefenen. Tot nu, want sinds een kleine maand krijgen de cursisten van de Nederlandse Marjolijn Rodenburg ook de opdracht om een pop met borsten te redden van een denkbeeldige hartstilstand. Een belangrijke ontwikkeling voor de overlevingskansen van vrouwen, waarvoor Rodenburg veel lof krijgt.