Hieke haar kampeervakantie viel tegen (beeld camping ter illustratie).
Volledig scherm
Hieke haar kampeervakantie viel tegen (beeld camping ter illustratie). © Getty Images / rv

GELDFLATER. Hieke boekte een wandelvakantie van 700 euro, maar brak haar been: “ Mijn voet klapte dubbel en ik hoorde een krak”

Iedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun monetaire misstap. Deze week Hieke van Hoogdalem (40), die 700 euro uitgaf aan een kampeer- en wandelvakantie. Vlak voor ze haar been brak.

 1. Witwaspraktijken of slachtoffer van vriendschapsfraude? Vrouw (63) stort tot 169.000 euro door naar Facebookvriendje
  PREMIUM
  Ingelmunster

  Witwasprak­tij­ken of slachtof­fer van vriend­schaps­frau­de? Vrouw (63) stort tot 169.000 euro door naar Facebook­vriend­je

  Een 63-jarige alleenstaande vrouw uit Ingelmunster heeft enkele jaren 169.000 euro doorgestort naar een man die ze had leren kennen op Facebook. Volgens het openbaar ministerie wist de vrouw dat er iets niet pluis was, maar dat ontkent ze. “Ik moest zijn loon doorstorten omdat er problemen waren op de plaats waar hij verbleef”, zegt de vrouw, die beweert dat ze het slachtoffer was van vriendschapsfraude.
 2. Wanneer kies je best voor de gratis ziekteverzekering van de overheid in plaats van voor een mutualiteit?
  Spaargids.be

  Wanneer kies je best voor de gratis ziektever­ze­ke­ring van de overheid in plaats van voor een mutuali­teit?

  De wettelijke ziekteverzekering is verplicht in België. Dit systeem biedt iedereen toegang tot medische verzorging. Om van dat systeem te kunnen genieten, moet je je aansluiten bij een ziekenfonds of bij de Hulpkas voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering (HZIV). Maar hoe bepaal je die keuze? En waarin schuilt het verschil tussen ziekenfonds en hulpkas? Spaargids.be zet het voor je op een rij.
 1. “36.000 euro voorschot betaald, de volledige vloer uitgebroken en dan... niets”: Gezin met vier jonge kinderen gewetenloos opgelicht door aannemer
  PREMIUM
  Nazareth

  “36.000 euro voorschot betaald, de volledige vloer uitgebro­ken en dan... niets”: Gezin met vier jonge kinderen geweten­loos opgelicht door aannemer

  Magali (35) en Tim (35) uit Nazareth beleven een ware nachtmerrie. Eind maart dachten ze eindelijk te kunnen beginnen aan de broodnodige verbouwing van hun woning, waar ze met hun vier kinderen al sinds 2012 wonen. Die renovatie liet even op zich wachten omdat het koppel wilde afwachten hoe zwaar de beperking van hun jongste zoontje Bruce (2) zou zijn. Afgelopen zomer betaalden ze de aannemer een voorschot van 36.000 euro en staken ze zelf de handen uit de mouwen. Maar de aannemer kwam niet, want die bleek al sinds 2018 failliet. Hun huis is nu onbewoonbaar, en geld is er niet meer.
 2. “Elke Belg is jaarlijks gemiddeld 2,5 keer verkouden”: immunoloog legt uit hoe je je weerstand kunt versterken
  PREMIUM

  “Elke Belg is jaarlijks gemiddeld 2,5 keer verkouden”: immunoloog legt uit hoe je je weerstand kunt versterken

  Vitaminesupplementen, knoflookextract of paddenstoelenpoeder: deze herfst zoeken nog meer mensen dan anders hun toevlucht tot natuurlijke middeltjes om hun immuniteit te ‘boosten’. Prima om verkoudheden, griep én het coronavirus het hoofd te bieden, zou je denken. Of toch niet het beste medisch advies? Wij vroegen het aan Bart Lambrecht, immunoloog en longarts in het UZ Gent. “Wist je dat ons afweersysteem uit twee delen bestaat?: een aangeboren en een aangeleerd deel.”