Ga je voor een echte kerstboom of toch voor een kunstversie? Dit zijn de voor- en nadelen
HLN ShopWe kunnen de kerstklokken al bijna horen luiden. Hoe de feestdagen er ook zullen uitzien of met wie je ze ook zal doorbrengen, een kerstboom hoort er in ieder geval bij. Maar kies je voor een echte of ga je voor een kunststofvariant? Van prijs tot veiligheid: HLN Shop vergelijkt beide opties op zes vlakken, zodat je zelf een keuze kan maken.
1. Charme: dennengeur valt niet te faken
Wat sfeer en gezelligheid betreft, gaat er niets boven een echte kerstboom. Het ritueel van het uitkiezen en versieren wakkert de feeststemming aan en de geur van verse dennennaalden zorgt voor een instant kerstgevoel. Toch kan ook een kunstboom tellen. Ga je voor kwaliteit, dan is zo’n boom vaak nauwelijks nog te onderscheiden van een authentiek exemplaar.
Zoek de verschillen: bekijk deze stijlvolle kunstkerstboom in de HLN Shop, nu aan scherpe voordeelprijs.
2. Looks: eeuwig synthetisch groen
Welke boom de schoonheidswedstrijd wint, is een kwestie van persoonlijke smaak. Een kunstboom is steeds perfect symmetrisch (toch zolang je hem volgens de regels van de kunst weer opbergt), waar een echte boom niet altijd aan het ideaalbeeld beantwoordt, maar wel puur natuur is. Daar komt bij dat een kunstboom zijn uiterlijk bewaart. Hij blijft mooi vol en eeuwig frisgroen, terwijl een echte boom vroeg of laat zal verpieteren.
3. Gemak: kunstboom wint met voorsprong
Op vlak van gebruiksgemak moet de levende boom het onderspit delven. Hij vraagt heel wat inzet en verzorging. Je moet hem niet enkel met pot en aarde tot in je woonkamer krijgen en voldoende water geven; na een tijdje zal hij ook naalden verliezen, wat het nodige poetswerk met zich meebrengt.
Daarentegen hoef je een valse boom enkel uit de verpakking te halen, wat in model te plooien, de stekker van het reeds bevestigde lichtsnoer in te pluggen en klaar.
Je boom versieren? Hier shop je kerstslingers met energiezuinige leds, nu met tot wel 63 procent korting.
4. Milieu: gelijkspel?
Geen van beide opties heeft de reputatie ecologisch te zijn. Kunst en echt zijn op verschillende manieren belastend voor het milieu. Voor het kweken van een echte boom is landbouwgrond nodig en gebruiken telers kunstmest en bestrijdingsmiddelen.
Er bestaan echter exemplaren met een milieuvriendelijk kweekproces. Zij zijn voorzien van een Europees keurmerk, maar zijn niet altijd dichtbij huis te vinden. En het transport van zowel echt als nep vereist fossiele brandstoffen, waardoor je in beide gevallen best opteert voor een boom uit de buurt.
Verbrand je een echte boom, veroorzaakt dit luchtvervuiling. De productie en afvalverwerking van een kunstboom eist echter een hogere tol van het milieu, maar doordat hij langer meegaat, kan je dat na tienjarig gebruik enigszins compenseren. Voor beide types geldt dat langdurig gebruik de negatieve effecten op het milieu vermindert. Opnieuw planten of zorgvuldig opbergen is dus de boodschap.
5. Veiligheid: echte boom eist water
Een kunstboom geldt als meest brandveilige keuze. Ze zijn minder brandbaar dan dennenhout en duurdere exemplaren bevatten tevens brandvertragende stoffen. Ga je toch voor een echte boom, zorg er dan voor dat hij niet uitdroogt door hem voldoende water te geven. Wanneer je het vochtgehalte van een echte boom op peil houdt, kan ook die niet gemakkelijk ontvlammen.
6. Prijs: namaak wat duurder, maar ‘duurzamer’
En dan is er nog de prijs. Een kleine echte boom heb je al vanaf ongeveer 20 euro, maar met het formaat lopen ook de prijzen stevig op. Ook voor levering aan huis betaal je een flinke meerprijs. Een kunstboom is over het algemeen wat prijziger, maar je hebt er dan ook langer genot van. Hier bepaalt vooral de kwaliteit het prijskaartje. Voor een authentiek ogend exemplaar leg je al gauw een paar honderd euro neer.
De kerstsfeer maximaliseren? Check hier het volledige aanbod kerstartikelen in de HLN Shop.
Lees ook:
Het bovenstaande artikel is geschreven in opdracht van de commerciële afdeling van DPG Media en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tweakers
Gamen zonder console, maar met je smartphone? Dit topgadget bespaart je op termijn flink wat centen
Fervent gamer en vaak onderweg? Dan ben je mogelijk gebaat bij een controller waar je smartphone in past. “Voor iets meer dan 100 euro kun je heel fijn gamen en ligt er een hele wereld aan – vaak gratis – spelletjes aan je voeten”, zegt Wout Funnekotter, hoofdredacteur bij technologiesite Tweakers. Hij onderwierp de twee meest gangbare controllers voor smartphones aan een vergelijkingstest. -
HLN Shop
Ruim vier keer goedkoper dan een convector: is infraroodverwarming dé geschikte oplossing voor jouw woning?
Breek jij je ook het hoofd over hoe je de temperatuur in je woning aangenaam houdt, zonder je energierekening nog verder de hoogte in te jagen? Misschien biedt een infrarood heater de oplossing. HLN Shop gaat dieper in op de mogelijkheden van zo'n toestel en de voor- en nadelen die erbij komen kijken. -
HLN Shop
5 tips voor een warmer, knusser huis zónder je thermostaat hoger te draaien
De meest efficiënte manier om je energiefactuur te drukken is simpel: minder energie verbruiken. Met de koude herfst- en wintermaanden voor de deur is dat echter geen simpele opdracht. Je wil immers zo weinig mogelijk inboeten op je woongenot. Toch bestaan er een heleboel trucs om je verwarming lager te draaien zónder dat je kou lijdt. HLN Shop zet alvast 5 goede ideeën op een rij, onder het motto ‘alle beetjes helpen’. -
-
Mijntelco
Tv-opnames bewaren? Bij deze operator doe je dit veruit het langst: tot één jaar na datum
Tv-kijken kan tegenwoordig op heel wat manieren: met de klassieke decoder, via een tv-app van je provider of via streamingdiensten van de verschillende zenders. Elke manier heeft zijn voor- en nadelen. Mijntelco.be zocht uit welke opties het interessantst zijn, afhankelijk van hoe jij het liefst tv kijkt. -
Tweakers
Generieke kabels gaan minder lang mee dan officiële exemplaren: let hierop bij het kopen van een nieuw oplaadsnoer
Het is één van de grootste ergernissen van smartphonegebruikers: het kapot gaan van de oplaadkabel. Het lijkt bijna alsof de fabrikanten het erom doen. Hoe kun je dit (enigszins) voorkomen? En waarop moet je letten bij het aanschaffen en bewaren van deze kabels? Technologiesite Tweakers geeft raad. -
Vtwonen
Kleine(re) woonkamer? Vermijd deze vijf fouten en je maakt die ruimte meteen een pak groter
Niet iedereen is gezegend met een groot huis en, dus, een grote woonkamer. Toch hoeft een klein(er) exemplaar niet automatisch klein aan te voelen, zo weet vtwonen.be. Tenminste, als je rekening houdt met deze vijf vaak gemaakte fouten. -
PREMIUMGetest
GETEST. Nissan Ariya: “Hij zal comfortabel rijden op biljartvlakke wegen, maar die vind je in België niet zo vaak”
De verwachtingen waren hoog voor deze Ariya. Tien jaar geleden was Nissan met het Leaf-model namelijk één van de pioniers in elektrisch rijden. Onze autokenner Joost Bolle hield echter gemengde gevoelens over aan de testrit: “Ik kon mijn achterhoofd niet tegen de hoofdsteun houden.”