Muggenexperte Isra Deblauwe.
Volledig scherm
PREMIUM
Muggenexperte Isra Deblauwe. © Getty Images, Kristof Ghyselinck

Experte waarschuwt voor exotische muggen: "Met ventilator kan je ze van de wijs brengen”

Temperaturen die vlotjes richting 25 graden gaan, dat betekent helaas ook dat de muggen weer vrolijk rond ons heen zoemen. Maar kunnen ze ook bij ons levensbedreigende ziektes als dengue, malaria, Zika en chikungunya overbrengen? Hoe bang moeten we zijn voor muggen die ons met het westnijlvirus kunnen besmetten? En waarom zwelt de ene muggenbeet meer op dan de andere? Muggenexpert dr. Isra Deblauwe geeft duiding. “In het buitenland weten ze allang dat stilstaand water vermeden moet worden.”

 1. De lelies en de kat, de plas in het veld en zwarte chocolade: expert waarschuwt voor 10 verrassende dingen en plekken rondom je huis die (ook) giftig zijn
  PREMIUM

  De lelies en de kat, de plas in het veld en zwarte chocolade: expert waarschuwt voor 10 verrassen­de dingen en plekken rondom je huis die (ook) giftig zijn

  Kan het dat een romantisch bedje toch giftig is? En dat je moet opletten voor plassen in de buurt van je huis? Ja, dat kan. Want vergif is niet altijd rattengif of de antivries waar je kind van kan drinken. Professor dr. Dominique Vandijck, adjunct-directeur van het Antigifcentrum, geeft een overzicht van tien andere giftige dingen en plekken waar je waarschijnlijk niet direct bij stilstaat.
 2. Diesel dood? Nog niet, maar het einde is nabij

  Diesel dood? Nog niet, maar het einde is nabij

  Het bedrijfswagenpark stapt in 2026 quasi volledig over op elektrische wagens, terwijl ook de particuliere bestuurder steeds vaker voor een EV opteert. Vele automerken stellen langs hun kant dan weer een datum in het vooruitzicht waarop ze definitief stoppen met de productie van auto’s met een verbrandingsmotor. Hoelang mogen we nog met een nieuwe diesel rijden? En is het nog interessant om in een dieselwagen te investeren? HLN Drive weegt de pro’s en de contra’s af.