Tessa Kiebooms bestudeert hoogbegaafdheid: “Hoogbegaafde mensen houden zich in hun hoofd met veel meer dingen bezig dan hun leeftijdsgenoten.”
Volledig scherm
PREMIUM
Tessa Kiebooms bestudeert hoogbegaafdheid: “Hoogbegaafde mensen houden zich in hun hoofd met veel meer dingen bezig dan hun leeftijdsgenoten.” © Getty Images/ rv

“Ervaring leert dat 1 op de 25 kinderen een hoog IQ heeft”: hoe herken je hoogbegaafdheid bij jezelf of bij je kind?

2,3 procent van de Vlamingen is hoogbegaafd, blijkt uit recente cijfers. Ze hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Maar hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Biedt een IQ-test uitsluitsel, en hoeveel kost dat dan? Wij vroegen raad aan expert Tessa Kieboom.

  1. Hoe weet je of zoon of dochter té veel gamen? “Slechte schoolresultaten en discussies en ruzies zijn vaak een teken aan de wand”
    PREMIUM

    Hoe weet je of zoon of dochter té veel gamen? “Slechte schoolre­sul­ta­ten en discussies en ruzies zijn vaak een teken aan de wand”

    Elke week interviewen we een expert over zijn of haar vakgebied. Deze week: verslaafde-coach Matthias Dewilde (35). Vijftien jaar geleden was hij zelf een gameverslaafde. Nu helpt hij anderen om aan “die destructieve aantrekkingskracht van games” te weerstaan. “Gamers zijn vaak erg intelligent, soms zelfs hoogbegaafd, en hebben uitdagingen nodig. Die vinden ze niet altijd op school, maar wel in games.”