Psychiater en stressonderzoeker Christiaan Vinkers: “De overlap tussen wat burn-out wordt genoemd en een depressie is naar mijn idee heel groot.”
Volledig scherm
PREMIUM
Psychiater en stressonderzoeker Christiaan Vinkers: “De overlap tussen wat burn-out wordt genoemd en een depressie is naar mijn idee heel groot.” © Getty Images / UMCAmsterdam

“Er zijn liefst 142 verschillende definities voor burn-outklachten”: stressprofessor legt uit waarom burn-out volgens hem niet bestaat

Dat te veel stress leidt tot vermoeidheid, slaapklachten, somberheid, hartproblemen en pijnklachten, is evident. Maar een burn-out bestaat niet, zegt psychiater en stress-onderzoeker Christiaan Vinkers (42). “Zolang er onduidelijkheid over bestaat, blijft de weg naar de beste behandeling of het voorkomen ervan uit.” Hij legt uit waarom een juiste diagnose zo belangrijk is en hoe we meer grip op het fenomeen kunnen krijgen door onze stress de baas te blijven. Professor en klinisch psycholoog Elke Van Hoof (VUB) verklaart de sterke mening van Vinkers.

 1. Spotgoedkope telefoon bij je abonnement? Deze providers pakken uit met de strafste eindejaarskortingen (en zo interessant zijn ze écht)
  Mijntelco

  Spotgoedko­pe telefoon bij je abonnement? Deze providers pakken uit met de strafste eindejaars­kor­tin­gen (en zo interes­sant zijn ze écht)

  We bevinden ons in de laatste weken van 2022 en dat betekent dat er interessante kortingen te scoren zijn bij de telecomproviders, onder meer op abonnementen en smartphones. Vanaf Black Friday tot na het einde van het jaar loont het de moeite om een kijkje te nemen. Mijntelco.be ging op zoek naar de strafste deals en vertelt je waar je best rekening mee houdt.
 2. “Introverten kunnen ook succesvolle leidersfiguren zijn, denk aan Barack Obama en Bill Gates”: ben jij introvert? Doe de test
  PREMIUM

  “Introver­ten kunnen ook succesvol­le leidersfi­gu­ren zijn, denk aan Barack Obama en Bill Gates”: ben jij introvert? Doe de test

  In een extraverte maatschappij waar luid roepen wordt aangemoedigd, neemt Ellen Jansegers het op voor de introverten. “Ik voelde me vaak niet gezien of niet gehoord, en dat leidde tot veel frustraties”, zegt zij. En dus schreef ze het boek ‘Zwijgen is goud’, waarin ze uitlegt wat introversie inhoudt en ingaat op de kracht van stille mensen. “Je kan als introvert echt wel bereiken wat je wil in het leven, zonder je natuur geweld aan te doen.”