Projectanager Annelies Goris geeft uitleg over de sensorpil, die helpt om de oorzaak van maag- en darmproblemen op te sporen.
Volledig scherm
PREMIUM
Projectanager Annelies Goris geeft uitleg over de sensorpil, die helpt om de oorzaak van maag- en darmproblemen op te sporen. © OnePlanet

Endoscopie is niet langer nodig dankzij de slimme sensorpil: “Zo groot als een pinda en dus makkelijk in te slikken”

Een endoscopie, een maag- of darmonderzoek met een slangetje en cameraatje via mond of anus,  vinden de meeste patiënten geen pretje. Nederlandse onderzoekers hebben met Belgische technologie een sensorpil ontwikkeld waarmee de arts binnenkort pijn- en moeiteloos de oorzaak van maag- en darmklachten kan traceren. Annelies Goris van het onderzoekscentrum OnePlanet legt uit hoe de pil werkt. “Er zitten geen medicinale stoffen in de huls, maar superkleine sensoren.” 

 1. “Luizen hebben niets met slechte hygiëne te maken”: dermatoloog geeft strijdplan tegen de vieze 
beestjes
  PREMIUM

  “Luizen hebben niets met slechte hygiëne te maken”: dermato­loog geeft strijdplan tegen de vieze beest­jes

  Splinternieuwe boekentassen, perfect gekafte boeken, glimmende najaarsschoentjes… én luizen. Het lijkt wel alsof het nieuwe schooljaar het officiële startschot is voor het luizenseizoen. “Vroeger zag je ze vooral in de kleuterklas en de lagere school, maar selfies zorgen ervoor dat ook oudere kinderen ze sneller overkrijgen”, aldus dermatoloog Thomas Maselis. Hij legt uit waar luizen vandaan komen, hoe ze overgedragen worden en — het belangrijkste — hoe je er weer van verlost raakt.
 2. Kinderen blijven steeds langer in ‘Hotel Mama’: kan je een financiële bijdrage vragen aan je thuiswonende zoon of dochter?
  PREMIUM

  Kinderen blijven steeds langer in ‘Hotel Mama’: kan je een financiële bijdrage vragen aan je thuiswonen­de zoon of dochter?

  Om te kunnen sparen voor een eigen stekje blijven kinderen nu al gemiddeld tot hun 26ste thuis wonen. Maar hoe moet dat als de facturen voor de ouders ook almaar duurder worden? Mag je een financiële bijdrage vragen aan je kind? En welke som is dan gerechtvaardigd? “Hun maaltijdcheques vragen kan een goed idee zijn. Het gaat dan algauw om zo’n 140 euro, en je kind zal die zelf niet zo gauw missen”, zegt financieel expert Liesje Vanneste.
 3. “Met een blok tofoe ga je een vleeseter niet overtuigen, wél met gehakt”: Paul Florizoone legt uit hoe je makkelijk meer veggie kookt

  “Met een blok tofoe ga je een vleeseter niet overtuigen, wél met gehakt”: Paul Florizoone legt uit hoe je makkelijk meer veggie kookt

  Overal wordt opgeroepen om minder vlees te eten, maar wie zijn stuk vlees gewend is op zijn bord weet niet altijd hoe dat precies aan te pakken. “Gewoon doen", is het simpele advies van Paul Florizoone die in 1996 als één van de voorlopers al Greenway oprichtte. “Om vleeseters mee te krijgen, moet je er in de eerste plaats voor zorgen dat het gerecht echt lekker is.” Hoe pak je dat simpel aan? Hij deelt gouden tips en vier exclusieve recepten om makkelijk meer veggie te koken.