Projectanager Annelies Goris geeft uitleg over de sensorpil, die helpt om de oorzaak van maag- en darmproblemen op te sporen.
Volledig scherm
PREMIUM
Projectanager Annelies Goris geeft uitleg over de sensorpil, die helpt om de oorzaak van maag- en darmproblemen op te sporen. © OnePlanet

Endoscopie is niet langer nodig dankzij de slimme sensorpil: “Zo groot als een pinda en dus makkelijk in te slikken”

Een endoscopie, een maag- of darmonderzoek met een slangetje en cameraatje via mond of anus,  vinden de meeste patiënten geen pretje. Nederlandse onderzoekers hebben met Belgische technologie een sensorpil ontwikkeld waarmee de arts binnenkort pijn- en moeiteloos de oorzaak van maag- en darmklachten kan traceren. Annelies Goris van het onderzoekscentrum OnePlanet legt uit hoe de pil werkt. “Er zitten geen medicinale stoffen in de huls, maar superkleine sensoren.” 

  1. 5 tips voor een warmer, knusser huis zónder je thermostaat hoger te draaien
    HLN Shop

    5 tips voor een warmer, knusser huis zónder je thermo­staat hoger te draaien

    De meest efficiënte manier om je energiefactuur te drukken is simpel: minder energie verbruiken. Met de koude herfst- en wintermaanden voor de deur is dat echter geen simpele opdracht. Je wil immers zo weinig mogelijk inboeten op je woongenot. Toch bestaan er een heleboel trucs om je verwarming lager te draaien zónder dat je kou lijdt. HLN Shop zet alvast 5 goede ideeën op een rij, onder het motto ‘alle beetjes helpen’.