Maarten De Groote van onderzoeksinstelling EnergyVille/VITO.
Volledig scherm
PREMIUM
Maarten De Groote van onderzoeksinstelling EnergyVille/VITO. © Getty Images, rv

Elke woning tegen 2050 aardgasvrij: wat kost het en hoe pak je het aan? "Warmtepomp kan in de zomer ook fungeren als airco"

Om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen moeten alle huizen vroeg of laat van het gas af. Bovendien kondigde energieleverancier Eneco aan aardgas uit te faseren. Maar waar ligt de deadline, welke stappen moet je als consument ondernemen en wat zal het je kosten? “De weg naar aardgasvrije verwarming zal voor veel gezinnen via tussenstappen verlopen”, aldus Maarten De Groote van EnergyVille/VITO.

  1. Eneco wil gaskraan dichtdraaien: hoeveel meer of minder zal je betalen?
    Energie

    Eneco wil gaskraan dichtdraai­en: hoeveel meer of minder zal je betalen?

    Energiebedrijf Eneco wil tegen 2035 klimaatneutraal zijn. Daarom plannen ze hun gascentrales te sluiten, geen cv-ketels meer te verkopen en hernieuwbare energie te stimuleren. Daarin ziet het energiebedrijf ook een belangrijke rol voor de overheid. De heffingen en belastingen op de stroomfactuur wegen volgens hen te hard door, terwijl we in vergelijking met onze buurlanden net weinig lasten betalen voor ons aardgasverbruik. Mijnenergie.be zocht uit wat er verandert als we meer bijkomende kosten zouden betalen voor aardgas dan voor elektriciteit.