Maag- en darmspecialist Luc Colemont (rechts).
Volledig scherm
PREMIUM
Maag- en darmspecialist Luc Colemont (rechts). © Getty Images / Johan Swinnen

Elke dag sterven 10 Belgen aan darmkanker: wat zijn de symptomen? Wie wordt het vaakst getroffen? "Treft ook dertigers en veertigers"

Maart is de internationale actiemaand in de strijd tegen dikkedarmkanker. Elke dag krijgen 23 Belgen te horen dat ze darmkanker hebben én dagelijks zijn er 10 begrafenissen door de ziekte. “Minstens de helft daarvan zouden we kunnen vermijden”, klinkt het bij Luc Colemont, maag- en darmspecialist en oprichter van vzw Stop Darmkanker die uitlegt hoe je het kan voorkomen. “Ik zou liever zien dat ze het bevolkingsonderzoek darmkanker al vanaf de leeftijd van 45 jaar gratis aanbieden.”

 1. Cannabisolie: een legale pijnbestrijder of een dure placebo?: “Het mag in principe alleen worden verkocht om ‘op de schouw te zetten’”
  PREMIUM

  Cannabiso­lie: een legale pijnbe­strij­der of een dure placebo?: “Het mag in principe alleen worden verkocht om ‘op de schouw te zetten’”

  Misschien botste jij online ook al op advertenties voor producten op basis van cannabisolie, of kwam je al een winkel tegen die ze verkoopt. Heeft cannabisolie echt een medische werking of brengt het ons alleen maar in een ontspannende roes? Wat is het verschil met ‘echte’ cannabis? Toxicoloog Christophe Stove (UGent) over de zin en onzin van cannabisolie.
 1. Onthutsende beelden van drijvend ijs dat dijk vernielt
  Play

  Onthutsen­de beelden van drijvend ijs dat dijk vernielt

 2. Ella (29) spot sluikstor­ters, filmt alles en neemt autosleutels af
  Play

  Ella (29) spot sluikstor­ters, filmt alles en neemt autosleu­tels af