Professor dr. Pierre Delaere van het UZ Leuven.
Volledig scherm
PREMIUM
Professor dr. Pierre Delaere van het UZ Leuven. © Getty Images / rv

Elke dag krijgen 1 à 2 mensen de diagnose keelkanker: “Orale seks met wisselende partners kan een oorzaak zijn”

Als het over keelkanker gaat, zijn roken en alcohol de belangrijkste risicofactoren. Maar de laatste jaren doet zich iets merkwaardigs voor: “Er is nu ook duidelijk een verband gevonden met orale seks met verschillende wisselende partners”, zegt professor dr. Pierre Delaere van het UZ Leuven. Hij legt uit hoe dat komt, welke symptomen op keelkanker kunnen wijzen en wat de vooruitzichten zijn na een diagnose. 

 1. “Een perfecte smoutebol is krokant vanbuiten en smeuïg vanbinnen”: bekende smoutebollenfamilie Delforge verklapt hoe je de lekkernij zelf maakt

  “Een perfecte smoutebol is krokant vanbuiten en smeuïg vanbinnen”: bekende smoutebol­len­fa­mi­lie Delforge verklapt hoe je de lekkernij zelf maakt

  Als er één lekkernij is die doet denken aan kermis, zijn het wel smoutebollen. De zoete snack is ideaal om tussen de attracties te verorberen. Maar wat als er geen kermis bij jou in de buurt staat? Wij vroegen aan de iconische kermisfamilie Delforge, die met maar liefst 18 kramen op de Sinksenfoor staat, hoe je smoutebollen thuis zelf maakt.
 2. Laat niet alleen je borsten checken: “Door onwetendheid over vulva- en vaginakanker blijven velen met symptomen rondlopen”
  PREMIUM

  Laat niet alleen je borsten checken: “Door onwetend­heid over vulva- en vaginakan­ker blijven velen met symptomen rondlopen”

  Amper een jaar nadat er bij haar baarmoederhalskanker werd vastgesteld, namen we gisteren tijdens een aangrijpende ceremonie afscheid van NINA’s columniste, momfluencer Lara Switten (35). Het verhaal van Lara bewijst hoe belangrijk het is om je regelmatig te laten controleren. Bovendien is er nog veel onwetendheid over gynaecologische kankers. Had jij al gehoord van vagina- of schaamlipkanker? Was jij op de hoogte dat de anticonceptiepil beschermend kan werken? En wist je dat sommige mensen vatbaarder zijn voor baarmoederhalskanker? Gynaecoloog Johan Van Wiemeersch en oncoloog Xuan Bich Trinh vertellen alles wat je moet weten.