Elk half uur zouden we vijf minuten moeten bewegen, bijvoorbeeld door even koffie te gaan halen, zegt Lieven Maesschalck.
Volledig scherm
PREMIUM
Elk half uur zouden we vijf minuten moeten bewegen, bijvoorbeeld door even koffie te gaan halen, zegt Lieven Maesschalck. © Getty Images / rv

“Elk halfuur even opstaan helpt om de kans op diabetes en kanker in te perken”: topkinesist geeft advies om een inactieve leefstijl aan te pakken

1 op de 3 Belgen beweegt te weinig. Vooral wie een zittend beroep heeft, zit lang stil: negen uur of meer per dag. Er is zelfs een naam voor: het inactiviteitssyndroom. De gevolgen zijn niet min: door veel te zitten, verhogen we de kans op hart- en vaatziekten, dementie en bepaalde vormen van kanker. “Maak beweging voor jezelf haalbaar, betaalbaar en plezierig. Enkel zo hou je het vol”, tipt sportkinesist Lieven Maesschalck.

2 reacties

 • Dick De Zeure

  3 maanden geleden
  Ik sta elk half uur op om een pint uit de ijskast te halen en dit hou ik al 67 jaar vol dus ben ik wel goed bezig zeker?
 • Helga Geuens

  3 maanden geleden
  Zou ja.Hoe met de vrachtwagenchauffeur?Elk halfuur stoppen...onmogelijk
 1. Krabt jouw kat aan je meubels? Zo leer je het af: “De plantenspuit bovenhalen helpt niét”
  PREMIUM

  Krabt jouw kat aan je meubels? Zo leer je het af: “De planten­spuit bovenhalen helpt niét”

  Een nieuwe zetel die na een week al versleten lijkt. Een deurmat die half uit elkaar hangt. Of een gordijn dat letterlijk een vogel voor de kat is geworden. Heel wat kattenbaasjes kunnen ervan meespreken. Maar hoe maak je komaf met zulk kattenkwaad? Kattenexpert Anneleen Bru, die onder meer de boekenreeks ‘I Love Happy Cats’ heeft geschreven, geeft enkele tips. “Afleren zal niet lukken. Je moet het krabben kanaliseren naar de gepaste locatie.”