Elk half uur zouden we vijf minuten moeten bewegen, bijvoorbeeld door even koffie te gaan halen, zegt Lieven Maesschalck.
Volledig scherm
PREMIUM
Elk half uur zouden we vijf minuten moeten bewegen, bijvoorbeeld door even koffie te gaan halen, zegt Lieven Maesschalck. © Getty Images / rv

“Elk halfuur even opstaan helpt om de kans op diabetes en kanker in te perken”: topkinesist geeft advies om een inactieve leefstijl aan te pakken

1 op de 3 Belgen beweegt te weinig. Vooral wie een zittend beroep heeft, zit lang stil: negen uur of meer per dag. Er is zelfs een naam voor: het inactiviteitssyndroom. De gevolgen zijn niet min: door veel te zitten, verhogen we de kans op hart- en vaatziekten, dementie en bepaalde vormen van kanker. “Maak beweging voor jezelf haalbaar, betaalbaar en plezierig. Enkel zo hou je het vol”, tipt sportkinesist Lieven Maesschalck.

2 reacties

 • Dick De Zeure

  5 maanden geleden
  Ik sta elk half uur op om een pint uit de ijskast te halen en dit hou ik al 67 jaar vol dus ben ik wel goed bezig zeker?
 • Helga Geuens

  5 maanden geleden
  Zou ja.Hoe met de vrachtwagenchauffeur?Elk halfuur stoppen...onmogelijk
 1. Hobbykamer of extra opslagruimte maken van je zolder? Op deze vijf punten moet je letten
  Livios

  Hobbykamer of extra opslagruim­te maken van je zolder? Op deze vijf punten moet je letten

  Kan je wel wat meer ruimte gebruiken in huis? Vooraleer je denkt aan het toevoegen van een extra volume, kijk je best eerst eens naar je zolder. De ruimte onder het dak wordt vaak onderbenut, terwijl ze interessante mogelijkheden kan bieden. Maar vooraleer je je zolder omvormt tot een woonruimte, moet je jezelf eerst enkele belangrijke vragen stellen. Bouwsite Livios lijst ze voor je op.
 2. Jaël (25) dacht dat ze een ‘onschuldige’ keelpijn had, maar het was een vleesetende bacterie: “In plaats van naar festivals te gaan, zat ik thuis met mijn rollator”
  PREMIUM

  Jaël (25) dacht dat ze een ‘onschuldi­ge’ keelpijn had, maar het was een vleeseten­de bacterie: “In plaats van naar festivals te gaan, zat ik thuis met mijn rollator”

  Toen Jaël Krijgsman (25) last kreeg van haar keel, zag ze er weinig kwaad in. Tot de pijn steeds erger werd en ze uiteindelijk op de spoeddienst belandde. Ze bleek een streptokokkeninfectie te hebben, ook wel bekend als de vleesetende bacterie. “Volgens de artsen is het een wonder dat ik het overleefd heb, en er zonder een amputatie vanaf ben gekomen.”