Dr. Stephan Gordts
Volledig scherm
PREMIUM
Dr. Stephan Gordts © Joel Hoylaerts/Photo News

“Eet zoutarm en vermijd te veel koolhydraten en zetmeel”: drie artsen van boven de 70 vertellen wat ze doen om gezond oud te worden

Huiver jij bij de gedachte dat je tot je 65ste zal moeten werken? Nochtans kiezen veel mensen er bewust voor om hun pensioen zo lang mogelijk uit te stellen. Zo ook gepassioneerde dokters Stephan (73), Hilde (70) en Stefaan (70). Wij polsten bij deze artsen op leeftijd naar hun gouden tips voor een lang, actief en bovenal gezond leven.

62 reacties

 • mark germanus

  11 maanden geleden
  Lang leven? Dat hoopt iedereen. Maar het beste is, gelukkig leven, dwz, doen wat je wil, graag uw werk doen, gelukkig familie leven ,goede vrienden hebben, eten en drinken wat je wil, uw kinderen zien opgroeien en kleinkinderen hebben, van de natuur genieten enz en vooral niet bezig houden met de politiek.
 • Vanessa Huysmans

  11 maanden geleden
  Nog mooie mensen op hun 70! Hilde zeker. Leuk
 • Rody Franks

  11 maanden geleden
  Heel juist, Ben. Zorg er eveneens voor dat je nooit een alcoholprobleem krijgt: steeds tijdig je wijnkeler bijvullen! :-)
 • ben eykenbos

  11 maanden geleden
  Zo gezond zien die dokters er nu ook weer niet uit... wat de cijfers ook zeggen, gewoon geniete van het leven en van elke dag dat men krijgt. En als men daarvoor een goed pintje met frietje en rood vlees en lekker zeezout moet nemen dan is dat zo... elke dag kan uwe laatste zijn en daarvoor lekkere ongezonde zaken laten ga ik niet doen. Ik ben gelukkig dat is het belangrijkste...
 • Wim David

  11 maanden geleden
  Int fabriek denk je niet aan langer werken. Als je aan je vijftig al elke dag pijn ervaart wil je het liefst wat rustiger aandoen. Thuis zijn en vervelen, nee daarvoor zijn er teveel mooie dingen in het leven. Wandelen, fietsen, tuin werken, op tgemak je huishouden, boodschappen, iet drinken met vrienden. Stilzitten nee. Bewegen ja, overbelasten(werk fabriek) nee.
 1. Eetgeluiden van andere mensen: gewoon irritant of lijd je aan misofonie?

  Eetgelui­den van andere mensen: gewoon irritant of lijd je aan misofonie?

  Krakende chips in de cinema, een collega die met iets te veel smaak een appel eet of je tafelgenoot die z’n soep slurpend naar binnenwerkt: de kans dat jij je weleens ergert aan eetgeluiden is vrij groot. Maar als die geluiden een ontembare woede in je losmaken, heb je misschien wel last van de psychische aandoening misofonie. Professor Damiaan Denys legt uit wat het is en hoe je het kan behandelen. “Drie criteria bepalen of het deze aandoening is of niet.”
 2. Prof waarschuwt voor gevolgen ongezonde voeding op lange termijn: “Kan leiden tot verschillende kankers en onvruchtbaarheid”
  PREMIUM

  Prof waarschuwt voor gevolgen ongezonde voeding op lange termijn: “Kan leiden tot verschil­len­de kankers en onvrucht­baar­heid”

  “Tweejarigen die bij ons komen met een volledig afwijkend eetpatroon, een te hoog gewicht en te veel cholesterol in het bloed zijn geen uitzonderingen meer”, zegt Inge Gies, professor kindergeneeskunde aan UZ Brussel. En dat kan volgens haar ernstige gevolgen hebben op volwassenenleeftijd. “Er worden tal van gezondheidsproblemen aan gelinkt, die veel verder gaan dan overgewicht op latere leeftijd.” Gezonde eetgewoontes leren we dan ook al het best van in de kindertijd aan. Maar hoe pak je dat aan? En wat kan je kan doen als je zelf het roer wil omgooien?