Dr. Samira Baharlou, dermatologe en kliniekhoofd aan het UZ Brussel.
Volledig scherm
PREMIUM
Dr. Samira Baharlou, dermatologe en kliniekhoofd aan het UZ Brussel. © Getty Images / Photonews

Eerste hulp bij spataders: “Warmte is een echte boosdoener, zeker van de sauna en lang baden of douchen”

Ook na de zomer kunnen uitstekende of zichtbare aders langs je benen een vervelend kwaaltje zijn. Hoe krijg je die ontsierende spataders weer weg? En wat betekenen ze voor je gezondheid? Wij vroegen het aan dr. Samira Baharlou, dermatologe en kliniekhoofd aan het UZ Brussel. “Cijfers zijn er niet, maar de ene mens heeft er meer aanleg voor dan de andere.”

 1. Slaap je beter met een verzwarend deken? Kinesist geeft advies: “Het werkt als een knuffel voor een pasgeborene”
  HLN Shop

  Slaap je beter met een verzwarend deken? Kinesist geeft advies: “Het werkt als een knuffel voor een pasgebore­ne”

  Slaap je slecht door stress, angstgevoelens of andere medische klachten? Dan biedt een verzwarend deken misschien wel verlichting. Dit bijzondere item claimt je een betere nachtrust te bezorgen én je gezondheid een boost te geven. Maar kan een ander deken jouw welzijn écht bevorderen? Hoe gaat dat in zijn werk? En heeft iedereen er baat bij? HLN Shop vroeg raad aan Laurens Habers, sportkinesist en medevennoot van Praktijk Corpus in Antwerpen.
 2. GETEST. Dermatoloog test 10 zonnecrèmes: “Deze bevat verschillende, vaak gehekelde allergenen in één product”
  PREMIUM

  GETEST. Dermato­loog test 10 zonnecrè­mes: “Deze bevat verschil­len­de, vaak gehekelde allergenen in één product”

  Om je te beschermen tegen de zon smeer je zonnecrème, toch? Al zijn er steeds meer mensen die zonnecrèmes afzweren. Zo noemde topmodel Gisele Bündchen zonneproducten ‘vergif’. Maar is die angst wel nodig?, vroegen we aan dermatoloog Thomas Maselis. “De meeste zonnecrèmes op de Belgische markt werken uitstekend.” Voor welke ingrediënten en claims van zonnecrèmes is het dan wel of niet opletten? De dermatoloog legt het uit aan de hand van 10 populaire producten.
 3. Gert Verheyen breekt in ‘Over de oceaan’ na pijnlijk bericht van zijn zoon: “Het schuldgevoel draag ik nog altijd mee”
  PREMIUM
  TV
  21

  Gert Verheyen breekt in ‘Over de oceaan’ na pijnlijk bericht van zijn zoon: “Het schuldge­voel draag ik nog altijd mee”

  Het is een Gert Verheyen (52) die we nog niet eerder zagen. Wanneer zijn drie zoons in ‘Over de oceaan’ vertellen dat hun papa sinds de scheiding weinig initiatief neemt om contact met hen te zoeken, kan de nuchtere voetbalanalist zijn tranen niet bedwingen. Wat volgt is een bijzonder open getuigenis over ‘de grootste mislukking uit zijn leven’. “Het moment dat ik hen vertelde dat ik wegging, vergeet ik nooit meer.”
 1. Van een broodje 'pulled rabbit’ tot tempura met konijn: 3 recepten om dit gezonde vlees op een frisse manier klaar te maken

  Van een broodje 'pulled rabbit’ tot tempura met konijn: 3 recepten om dit gezonde vlees op een frisse manier klaar te maken

  De vraag ‘wat eten we vandaag’, passeert in elk gezin weleens tijdens de week. Wat dacht je van een broodje ‘pulled rabbit’ of een tempura met konijn? Van 25 januari tot 1 februari loopt de ‘Week van het konijn’ en voor die gelegenheid zet VLAM het Belgisch konijnenvlees extra in de kijker. Met deze drie recepten tover je eens iets anders op tafel dan de klassieker met pruimen.
 2. "Kalknagels worden niét veroorzaakt door verkalkt water": dermatoloog legt uit wat wel aan de basis ligt en wat je eraan doet
  PREMIUM

  "Kalknagels worden niét veroor­zaakt door verkalkt water": dermato­loog legt uit wat wel aan de basis ligt en wat je eraan doet

  Heb je al eens gekleurde vlekken op je vinger- of teennagels opgemerkt? Ze camoufleren met nagellak zal je misschien beter doen voelen, maar je denkt beter na over een duurzame oplossing. Het is daarbij belangrijk om je kalknagel goed te bestuderen en de oorzaak ervan te achterhalen – want die vlekken ontstaan niét door je te wassen met verkalkt water. “Het is een infectie, die oppervlakkig of diep zijn”, weet dermatoloog Reinhart Speeckaert over dit vervelende kwaaltje. Hij legt uit hoe je ervan verlost raakt.