Eric van Tilburgh, hoofd beleid van de Vlaamse dienst Dierenwelzijn
Volledig scherm
PREMIUM
Eric van Tilburgh, hoofd beleid van de Vlaamse dienst Dierenwelzijn © Getty Images / rv

Een wallaby of vogelspin als huisdier? Expert dierenwelzijn legt uit: "Een dier illegaal in huis houden kan een boete opleveren die kan oplopen tot 16.000 euro”

Ze hebben vaak niet de aaibaarheidsfactor van trouwe gezelschapsgenoten kat en hond. Toch zijn heel wat mensen dol op hun ‘exotisch’ huisdier. Van luipaardgekko’s en wallaby’s tot axolotls en koningspythons. Wat zegt de wetgeving? Hoeveel kosten zulke dieren? En hoe verzorg je ze? Eric Van Tilburgh, hoofd beleid van de Vlaamse dienst Dierenwelzijn, brengt orde in deze beestenboel.

  1. Na opschudding in VS over mogelijk giftige vlooienband: hoe bescherm je huisdieren het best nu het teken- en vlooienseizoen begonnen is?
    PREMIUM

    Na opschud­ding in VS over mogelijk giftige vlooien­band: hoe bescherm je huisdieren het best nu het teken- en vlooiensei­zoen begonnen is?

    De ook bij ons verkrijgbare Seresto-vlooienband ligt in de VS onder vuur omdat er honderden sterfgevallen van huisdieren aan toegeschreven worden. Wat zijn de gevaren en waar moet je op letten als je kat of hond doeltreffend én veilig tegen vlooien en teken wil beschermen? “Geef nooit een middel voor een kleine hond aan een kat”, is maar één van de gouden tips van prof. Mathias Devreese (UGent) voor het aanbrekende vlooien- en tekenseizoen.