Een verborgen pareltje voor een zonvakantie: Korcula, het mooiste eiland van Kroatië
Kroatië zit toeristisch in de lift, schrijft Primo deze week. Met dank aan prachtige steden als Dubrovnik en Split. Maar er valt daar nog zo veel meer te ontdekken. Zoals Korcula, het mooiste eiland van de Dalmatische kust en naar verluidt de geboorteplaats van de legendarische Venetiaanse reiziger Marco Polo.
Korcula is een eiland van 47 km lang en zo’n 7 km breed in de Adriatische Zee voor de kust van Kroatië. Het trekt steeds meer vakantiegangers aan. Enerzijds door de natuurlijke schoonheid en de stranden, anderzijds door de enorme historische erfenis die je er in de mooie steden en dorpjes kan ontdekken, vooral die van de Venetiaanse overheersing. Dat op het eiland ook prima wijn wordt gemaakt, is mooi meegenomen.
Wat je zeker niet mag missen:
De hoofdstad kreeg ook de naam Korcula mee en het is één van de mooiste historische steden langs de Adriatische Zee, een ommuurde stad waar je eindeloos door de straatjes kan dwalen, vol prachtige huizen uit de Venetiaanse periode. Niet zonder reden wordt dit ‘klein Dubrovnik’ genoemd. Bezoek zeker de St. Mark kathedraal, het Bishop’s Treasury Museum en het stadsmuseum Gradski Muzej. Natuurlijk moet je ook het Huis van Marco Polo bezoeken, waaraan een museum is verbonden. Dat Marco Polo hier daadwerkelijk werd geboren, is niet bewezen. Maar Korcula pakt er graag mee uit.
Op Korcula vind je om en bij de 200 grotere en kleinere kiezel- als zandstranden. Twee van die laatste, Bilin Zal en Przina, liggen bij Lumbarda. Mooi zijn ook de stranden van Pupnatska Luka, het rustige Vaja nabij Rasisce of het Zitna-strand vlakbij het dorpje Zavalatica. Of je kan een watertaxi nemen naar het onbewoonde eilandje Badija.
Andere mooie stadjes zijn Lumbarda met het strand binnen wandelafstand en bekend om de wijn, Zrnovo en het kustdorpje Zrnovska Banja, Pupnat van waaruit je mooie wandelingen kan maken, Cara, één van de oudste dorpjes met op het kerkplein een cypres die naar verluidt de oudste van Europa is, of het schilderachtige Smokivca.
Op Korcula zijn heel wat wijngaarden en wordt prima wijn gemaakt. Die kan je in alle bars en restaurants proeven, maar je kan ook een wijntoer maken en de wijnhuizen bezoeken met of zonder gids. De druivensoorten zijn de Grk en de Posip, die elk een bijzondere wijnsmaak opleveren.
Korcula is geschikt voor een fietsvakantie. Fietsen kan je probleemloos huren. Hellingen zijn er wel, maar het eiland is vooral vlak en de beklimmingen vallen mee. Er worden ook begeleide fietstrips georganiseerd die langs de wijnhuizen leiden, inclusief lunch.
Je kan Korcula ook verkennen vanop het water door zelf een bootje te huren of je in te schrijven voor zo’n trip, die ongetwijfeld zal leiden langs onder meer de baaien van Pupnatska Luka, Zitna en Vaja.
In Kroatië is lekker eten en drinken belangrijk en dat is op Korcula niet anders. Aanbevolen zijn Lesic Dimitri ofwel LD (ldrestaurant.com), één van de beste restaurants in Korcula-stad, Tramonto, het in vis en schelpdieren gespecialiseerde Filippi (restaurantfilippi.com) en de leuke wijn- en foodbar Bokar.
Lees ook:
Reisexpert tipt Split in Kroatië als betaalbare vakantie: “Vanaf 74 euro heb je al een heenvlucht” (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat moet je doen als je een spookrijder tegenkomt? En wat als je zélf de spookrijder bent?
Een voorligger die plots hard op de rem gaat staan, een bumperklever of een middenvakrijder. We maakten allemaal al weleens iets naars mee op de weg. Maar op een ‘ontmoeting’ met een spookrijder ben je waarschijnlijk minder goed voorbereid. Wat moet je doen als er uit de tegenovergestelde richting plots – en steeds dichterbij – een tegenligger opduikt? -
Gouden Cross
1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij
Komend weekend vindt de apotheose van het veldritseizoen plaats. In het Nederlandse Hoogerheide strijden de renners om de felbegeerde regenboogtrui. Met de Gouden Cross kan je jouw eigen droomploeg samenstellen en zo prachtige prijzen scoren. Schrijf je voor de start van de wedstrijd bij de beloften (zaterdag 4 februari om 13 uur, red.) een ploeg in, krijg je er zelfs een gratis team bij. -
PREMIUM
Wat doet 4/5 werken voor je gezondheid? En hoeveel loon verlies je erdoor?
De juiste keuzes maken op en over het werk, daar stopt de Vlaming veel denktijd – en piekertijd – in. Dat is logisch, want de consequenties zijn bijna altijd groot omdat je zoveel uren doorbrengt op je werk. En de keuzes die je maakt, kunnen grote gevolgen hebben voor de rest van je loopbaan. Maar hoe maak je dan de juiste keuzes? Onze werkexpert Stijn Baert keek hiervoor naar de wetenschap: “Onderzoek heeft bewezen dat bepaalde keuzes goed voor je zijn.” -
-
PREMIUM
Met een relatief kleine ingreep wordt de woning van Kevin en Tania 27.000 euro meer waard: “Veel vraag naar zulke huizen, maar het aanbod is beperkt”
Hoeveel is jouw woning waard? Onze woonexpert Björn Cocquyt neemt de proef op de som. Deze week bezoekt hij met Ruben Bosman van Bosman Vastgoed een halfopen bebouwing in Tessenderlo. “De combinatie van de pastoriestijl buiten en de moderne stijl van het interieur valt bij veel kandidaat-kopers in de smaak.” -
Spaargids.be
De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij. -
Gouden 11
Van Slimani over Vormer tot Arokodare: deze vijf opmerkelijke wintertransfers kun je opnemen in jouw Gouden 11-ploeg
De wintermercato zit erop. Neem jij enkele transfers op in jouw (nieuwe of bestaande) Gouden 11-ploeg? Wij lijsten alvast de vijf opmerkelijkste deals op. -
PREMIUM
Jorien (33) en Robby (35) koken voor 132 euro per week: “Door deze simpele bewaartruc blijven mijn groenten enkele dagen tot weken langer goed”
De vraag ‘wat eten we vandaag’ vult elk gezin anders in. HLN Eten kijkt elke week in de koelkast en de portemonnee van een gezin om te zien wat hun eetbudget en -gewoontes zijn. Deze week is het de beurt aan Jorien (33) en haar verloofde Robby (35) die aan ‘shelf cooking’ doen. “Niets uit onze koel- of voorraadkast gaat verloren”, vertelt Jorien. Hoe pakken ze dat aan? En welke bespaartips helpen hen uit de nood bij het winkelen?