Een toekomst als elektricien?
JobsEen leven zonder elektriciteit kunnen we ons niet meer voorstellen, maar om ons dagelijks bestaan te verlichten zijn er heel wat elektriciens nodig. Zij krikken onze levensstandaard op en maken de luxe die we verlangen mogelijk. Wil jij deel uitmaken van deze essentiële ploeg vakmannen en -vrouwen? Jobat.be zet de opties op een rij.
Delen per e-mail
Flexibel én sociaal
Elektriciteit is geen kinderspel. Om te beginnen als elektricien heb je een diploma nodig. Daarnaast verlangen veel bedrijven dat je een rijbewijs hebt en over een zekere talenkennis beschikt. De kans is immers groot dat je zal moeten communiceren met klanten in het Nederlands, Frans of Engels. Wie zijn talen beheerst, vergroot z’n kansen dus aanzienlijk. Maar ook bepaalde karaktereigenschappen helpen je vooruit. Zo zal je bereid moeten zijn om bij te leren. Mogelijk dus je talen, maar vast en zeker nieuwe technieken die onophoudelijk hun intrede doen. Gangbare profielvereisten zijn verder nauwkeurigheid, zelfstandigheid, oog voor veiligheid en orde. Ten slotte kun je maar best verantwoordelijk, klantvriendelijk, communicatief en flexibel zijn, wil je het maken als elektricien.
Op zoek naar een job als elektricien? Bekijk hier de vacatures.
Een waaier aan werk
Kan je de profielvereisten afvinken? Dan wacht je een ruime keuze aan jobs bij erg diverse werkgevers. Onderhoudselektriciens zijn bijvoorbeeld erg gegeerd, net als tekenaars elektriciteit en elektronica. ‘Most wanted’ zijn daarnaast technici elektriciteit en elektronica, E&I ingenieurs, leidinggevenden in de branche en project engineers. Op alle niveaus en binnen alle specialisatiedomeinen vind je ontzettend veel vacatures.
Meer instroom
De vraag naar elektriciens is groter dan het aanbod. Het probleem is telkens zowel kwantitatief als kwalitatief: te weinig werkzoekenden solliciteren op de openstaande vacatures, en wie wel solliciteert, voldoet vaak niet aan de eisen. Technische opleidingen zijn nog steeds onvoldoende populair en daardoor is er te weinig instroom. Kandidaten mét technische achtergrond zijn dan weer vaak niet mee met de meest moderne technieken, zoals domotica of hernieuwbare energiebronnen. Heel wat werkgevers verlangen een zeer brede kennis en willen daar bovendien de nodige soft skills aan gekoppeld zien. Hierdoor zijn een groot aantal functies knelpunten. Denk aan een elektronische installateur in de bouw, onderzoeker in de elektriciteit en elektronica, tekenaar-ontwerpers (meer dan 100 vacatures), en installateurs.
Niet voor watjes
Elektricien is een uitdagend en veelzijdig beroep, wat maakt dat je je niet snel zal vervelen. Daar staat tegenover dat je regelmatig overuren moet kloppen. Langs de andere kant zorgt dat flexibele rooster er ook voor dat je vaker doorheen de week vrij bent. Daarnaast staat de technologische evolutie niet stil, dus weet dat je voortdurend moet bijleren over complexe nieuwe systemen en toepassingen. Uiteraard moet je fysiek in goede conditie zijn want het werk kan zwaar zijn. Aangezien veel elektriciens op hoogte werken, ken je liever ook geen hoogtevrees. De job is niet voor watjes, maar het loon compenseert dan weer. Een gemiddeld brutosalaris in de sector elektronica & technologie bedraagt 3.600 euro volgens het Salariskompas. De functie elektricien brengt iedere maand zo’n 2.867 euro op, aldus cijfers van Glassdoor.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wielrennen4
Niet iedereen start in de drie heuvelklassiekers, wie rijdt de komende week waar?
Het Ardense drieluik staat voor de deur. De Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik zijn traditioneel de slotakkoorden van het klassieke wielervoorjaar. Wie komt nog waar in actie? En wie zijn dus geschikte transfers in jouw Gouden Klassiekers-ploeg? Een blik op de programma’s van de toppers. -
7 tips voor een koele tuin in de zomer
-
Sparen
Zo spaar je als twintiger 132.394 euro bijeen via pensioensparen
Pensioensparen klinkt bij veel jongeren niet als muziek in de oren. Maar hoe vroeger je eraan begint, hoe groter je spaarpot later. Spaargids.be berekende hoeveel pensioensparen je kan opleveren. Eén ding kunnen we al verklappen: goed begonnen is half gewonnen! -
-
Pensioen
Wel pensioenleeftijd, maar geen zin om te stoppen met werken? Dit moet je weten
Rondkomen van je pensioen? Voor veel mensen zal het verre van evident zijn. Daarnaast heeft ook niet iedereen zin om op pensioenleeftijd meteen te stoppen met werken. Als je nog wil blijven werken, zijn er wel enkele belangrijke spelregels om in acht te nemen. Jobat.be somt ze op. -
PREMIUM
Na 'Erfgenaam Gezocht': is een schenking interessanter voor je belastingen dan erven? Belastingexpert licht toe
-
PREMIUM
Aantal ooglaserbehandelingen stijgt fors door corona: “Kostprijs na 7 à 8 jaar terugverdiend”
-
Sparen
Huis of appartement kopen als opbrengsteigendom: dit zijn de kosten waar u rekening mee moet houden
Wie zoekt naar manieren om zijn/haar geld ‘te laten werken’, komt vroeg of laat bij vastgoed en opbrengsteigendommen uit. Dat de woonleningen nog steeds goedkoop zijn is natuurlijk een troef. Spaargids.be bekeek het totaalplaatje.