Een poppetje zonder mond, abnormaal grote handen of een vierkant vlak... Wat kan een kindertekening je (niet) vertellen?
Geef kinderen potloden en papier en ze tekenen erop los. In een tekening kan een kind zich uiten, stelt vaktherapeut Theresa Foks-Appelman. Maar net als de tekening zelf, is ook de interpretatie ervan een kunst. “Hoogbegaafde kinderen tekenen niet zozeer ‘mooier’ dan hun leeftijdsgenoten, maar ze tekenen wél opvallend vaak bijzondere details.”
Tijdens vakanties viel het Foks-Appelman op dat kinderen in andere landen dezelfde huizen tekenen als bij ons: een vierkant met een rode driehoek. In literatuur zag ze haar vermoeden bevestigd: kinderen over de hele wereld tekenen inderdaad dezelfde huizen, bomen en mensen. Hoe komt dat?
Foks ging op onderzoek uit en ontdekte dat kindertekeningen de ontwikkeling van het bewustzijn weerspiegelen. Tekeningen laten zien hoe een kind zich steeds meer bewust wordt van zichzelf, anderen en de wereld om zich heen. “Mijn nichtje woont in een wolkenkrabber in een Amerikaanse stad. Maar ook zij tekent een vierkant huis met een rood dak. Het gevoel van ergens thuis zijn, je eigen plek hebben, dat is dat vierkante vlak - het maakt niet uit waar een kind woont.”
Een kind van 4 jaar tekent een compleet huis, een mens en een boom. Later gaan kinderen ook de zon, maan en sterren tekenen
In haar boek ‘Kinderen geven tekens’ analyseert Foks tekeningen die kinderen in verschillende leeftijdsfasen maken. “Een kind van 4 jaar tekent een compleet huis, een mens en een boom. Later gaan kinderen ook de zon, maan en sterren tekenen, omdat zij verder gaan kijken dan hun eigen omgeving. Dat zie je allemaal terug in hun tekeningen.”
Aanwijzingen voor hoogbegaafdheid
Tekeningen worden al heel lang onderzocht, om bijvoorbeeld de intelligentie te meten of sociaal-emotionele problemen vast te stellen. Maar wetenschappers zijn het niet eens over de bruikbaarheid van kindertekeningen voor onderzoek, merkt ontwikkelingspsycholoog Sven Mathijssen, verbonden aan de Radboud Universiteit. “Grofweg zijn er twee kampen. Het ene heeft vraagtekens bij de validiteit: meten tekeningen wel wat je zou willen meten? Het andere kamp vindt kindertekeningen wél een bruikbaar middel, al is het maar als ijsbreker tijdens onderzoek.”
Zelf werkt Mathijssen aan de afronding van zijn promotieonderzoek naar menstekeningen van hoogbegaafde vier- en vijfjarigen. “Het onderzoek heeft aangetoond dat tekeningen van mensen aanwijzingen kunnen bevatten voor hoogbegaafdheid. Hoogbegaafde kinderen tekenen niet zozeer ‘mooier’ dan hun leeftijdsgenoten (met een strakke lijnvoering of de juiste proporties), maar ze tekenen wél opvallend vaak bijzondere details, zoals een iris of meerdere mensfiguren. Ook abnormale vormen vallen op, zoals een extreem klein hoofd of juist grote handen, opvallende misvormingen die wel bewust moeten zijn getekend.”
Toch is er meer onderzoek nodig om kindertekeningen te kunnen inzetten om hoogbegaafdheid op te sporen, of om te verklaren waarom hoogbegaafde kinderen meer details en abnormale vormen tekenen. “Als een kind irissen in de ogen tekent, wil dat niet meteen zeggen dat dit kind hoogbegaafd is. Maar als een kind bijzondere kenmerken laat zien in tekeningen, dan kan dat wél een aanleiding zijn om verder te gaan kijken. Uiteindelijk is de vraag niet zozeer: is een kind hoogbegaafd? Maar: voorziet het reguliere onderwijsaanbod in de behoeften van het kind?”
Een gorillavader is nog geen tiran
Ook kindertekentherapeut Emmy Verkerke is voorzichtig met het geven van voorbeelden van signalen in kindertekeningen. “Alle keuzes die een kind maakt, laten zien wat een kind bezighoudt, of hoe een kind in zijn vel zit. Maar niets is zwart-wit. Tekent een kind een poppetje zonder mond? Dan kan het zijn dat een kind zich moeilijk uit, maar ook dat een kind zich niet gehoord voelt. Er zijn altijd meerdere kanten.”
Soms worden op basis van kindertekeningen overhaaste conclusies getrokken, merkt ook Mathijssen. “Op een gezinstekening is papa getekend als gorilla, ‘dus het zal wel een tiran zijn’. Het komt ergens vandaan natuurlijk, maar misschien is een kind toevallig net naar de dierentuin geweest. Soms zegt een interpretatie meer over degene die een tekening ‘leest’ dan over de maker.”
Ook Foks waarschuwt voor het gevaar van overanalyseren. Zo kreeg ze zelf eens een tekening toegestuurd van haar kleinkind. “Zij had mij getekend, met een groot donker vlak ernaast. Mijn eerste reactie was: o jee, wat is dit? Maar toen ik ernaar vroeg, zei ze: dat is je koffer. Als ik daar op bezoek kom, neem ik altijd een koffer mee met cadeautjes. Je moet dus niet overal iets achter zoeken.”
Een tekening is een mooie manier voor een kind om zich te uiten of gebeurtenissen te verwerken
De diepte in met een fantasiedier
Toch zegt een tekening soms meer dan duizend woorden, vindt Verkerke. Kinderen kunnen vaak niet goed praten over hun gevoel, merkt de tekentherapeut. “Een tekening is een mooie manier voor een kind om zich te uiten of gebeurtenissen te verwerken. Als je interesse toont in een kindertekening en open vragen stelt, dan kun je ontzettend veel te weten komen.”
“Vraag een kind bijvoorbeeld een fantasiedier te tekenen”, tipt Verkerke. “Als je vraagt wat het dier kan of waar het bang voor is, dan kun je heel dicht bij het kind komen. Want alles gaat over het kind zelf. Dan ben je meteen waar je moet zijn, zonder omwegen. Je kunt direct de diepte in. Dat maakt kindertekeningen zo fascinerend: het zijn allemaal stukjes van een kind.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tweakers
Hoogstaande foto's maken met je smartphone? Techexpert verklapt hoe je dat doet én tipt de beste camera's
De lente is steeds meer in het land: we trekken er dus met z'n allen opnieuw vaker op uit. Velen onder ons leggen hun avonturen maar al te graag vast op beeld, voor zichzelf of om te delen met anderen. Flatterende foto's maken is dan de boodschap. Techspecialist Friso Weijers van technologiesite Tweakers heeft daarom zes toptips in petto die je helpen om de mooiste foto’s te maken met je telefoon én somt de beste smartphones van het moment voor fotoliefhebbers op. -
Mijnenergie
Sociale energieprijzen stijgen vanaf april: met hoeveel procent? En wat met de 400.000 gezinnen die dit tarief verliezen?
De sociale tarieven voor het tweede trimester van 2023 stijgen gemiddeld met 7,7% voor elektriciteit en met 9,5% voor aardgas. Let wel: zonder het plafonneringsmechanisme, dat de energieregulatoren hanteren, zouden de tarieven gemiddeld met 19% zijn gestegen voor elektriciteit en met 100% voor aardgas. Mijnenergie.be licht toe. -
Deze recyclerende douche verbruikt 75% minder water én 66% minder energie
Water is een kostbaar goed en het besef groeit dat we er spaarzaam mee moeten omspringen. Waterbesparende kranen in de badkamer geraken dan ook stilaan ingeburgerd en het is slechts een kwestie van tijd voor ook de echt duurzame douche zijn intrede doet. Fabrikant Grohe ontwikkelde met de Everstream immers een model dat 75% minder water en 66% minder energie verbruikt. De douche komt volgend voorjaar op de markt. -
-
PREMIUMGetest
GETEST. De Dacia Spring: “De perfecte auto voor wie de sprong naar elektrisch rijden wil wagen”
Met zijn Spring bewijst Dacia wat we in deze rubriek al meermaals schreven: dat het concept van de ‘EV’ veel geschikter is als tweede gezinswagen voor om en bij de deur, dan als eerste en grote auto in het gezin. En dat de prijsstijgingen in de autosector pijn doen. “Toch is dit volgens mij het geknipte model voor wie de stap naar elektrisch rijden wil zetten,” vindt onze autospecialist Joost Bolle. -
Livios
Zonnepanelen plaatsen: zo snel verdien je je installatie op dit moment terug
Zeker in tijden van hoge energieprijzen zijn zonnepanelen een slimme investering. Ze bieden een mooi rendement aan een gunstige prijs. Maar hoe snel heb je je investering effectief terugverdiend? Dat hangt af van meerdere factoren. Bouwsite Livios zet ze voor jou op een rijtje. -
PREMIUM
Kinderen blijven steeds langer in ‘Hotel Mama’: kan je een financiële bijdrage vragen aan je thuiswonende zoon of dochter?
Om te kunnen sparen voor een eigen stekje blijven kinderen nu al gemiddeld tot hun 26ste thuis wonen. Maar hoe moet dat als de facturen voor de ouders ook almaar duurder worden? Mag je een financiële bijdrage vragen aan je kind? En welke som is dan gerechtvaardigd? “Hun maaltijdcheques vragen kan een goed idee zijn. Het gaat dan algauw om zo’n 140 euro, en je kind zal die zelf niet zo gauw missen”, zegt financieel expert Liesje Vanneste. -
Spaargids.be
Vanaf welke leeftijd geef je je kind zakgeld? En wanneer is het tijd voor een eigen zichtrekening? Deze vijf stappen helpen je op weg
Niet al je centen meteen uitgeven, maar ook voldoende sparen: dat is een essentiële levensles. Daarom biedt Wikifin tijdens ‘De Week van het Geld’, van 20 tot 26 maart, allerlei gratis spelen aan waarmee kinderen op een leuke manier met geld leren omgaan in de klas. Wil je hen ook thuis leren sparen en verstandig spenderen? Maak er werk van in vijf stappen, samen met Spaargids.be.