Wim Vanlede van pelletkachelinvoerder Stroomop.
Volledig scherm
PREMIUM
Wim Vanlede van pelletkachelinvoerder Stroomop. © Getty Images - rv/stroomop

Een pelletkachel in een appartement, kan dat? “Enkel de luchtdichte varianten met een laag vermogen zijn geschikt”

Door de fors stijgende energieprijzen vliegen hout- en pelletkachels de deur uit en hebben installateurs de handen vol. Niet alleen voor eigenaars van huizen, want ook steeds meer bewoners van een appartement kiezen voor deze voordeligere oplossing. Wim Vanlede van pelletkachelinvoerder Stroomop legt uit wat mogelijk is in een flat, voorzitter Dominique Krickovic van de Unie van Syndici wat er is toegelaten. “Reken sowieso op een prijs vanaf 3.800 euro, installatie en voorbereidende werken niet inbegrepen.”

 1. Weet jij hoe energiezuinig jouw woning is? “Al voor 170 euro kan je je huis laten testen voor een EPC”
  PREMIUM

  Weet jij hoe energiezui­nig jouw woning is? “Al voor 170 euro kan je je huis laten testen voor een EPC”

  Wie een woning wil kopen, zal wellicht minder kunnen lenen als dat pand niet energiezuinig is. Maar hoe kan je die energiezuinigheid controleren? Hoeveel kost een EPC (energieprestatiecertificaten)? En wat betekenen de score en het label die erop vermeld staan? Onze woonexpert Björn Cocquyt zocht het uit en testte het op zijn eigen huis. “Voor de belangrijkste ingreep kan ik beter wachten tot hiernaast een huis wordt gebouwd.”
 2. Verwarmen met pellets tot 1.372 euro duurder dan vorig jaar. "Maar pas op voor goedkopere pellets die je op het internet vindt”
  Livios

  Verwarmen met pellets tot 1.372 euro duurder dan vorig jaar. "Maar pas op voor goedkopere pellets die je op het internet vindt”

  Het zijn drukke dagen voor producenten en verkopers van houtpellets. De vraag naar deze geperste houtkorrels kunnen ze daar met moeite bijhouden. Nochtans zijn de pellets sinds januari aanzienlijk in prijs gestegen. Via het internet stoot je soms op goedkopere houtpellets. Maar zijn die dan van dezelfde kwaliteit en even milieuvriendelijk? Bouwsite Livios vroeg het aan Pierre Martin, secretaris-generaal van FEBHEL, de Belgische Interprofessionele Federatie van Houtenergie.