Getty Images
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

Een op de tien overlijdens toegeschreven aan dementie: hoe herken je het en kun je er iets aan doen?

Tussen 2004 en 2019 is het aantal overlijdens dat wordt toegeschreven aan de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie met ruim 70 procent toegenomen, zo blijkt volgens ‘De Tijd’ uit sterftecijfers van Sciensano. Wat zijn de symptomen van dementie en kan je er dan nog iets tegen doen? Neurowetenschapper Rosa Rademakers (Universiteit Antwerpen), die er jarenlang onderzoek naar voerde in de VS, beantwoordt tien prangende vragen.

45 reacties

 • Ruben Beylemans

  2 maanden geleden
  Als het in je lijf zit, wat kan je eraan veranderen, juist niks maar ik wacht nog altijd op oplossingen en ik ben er zeker van dat er vroeg of laat toch een oplossing op kan gevonden worden. Medisch zijn ze sterk en ooit komt er een oplossing.
 • Hugo Schelstraete

  2 maanden geleden
  1 ding weten we zeker. Iedereen zal sterven vroeg of laat. Ouderdomsziektes hebben altijd bestaan. Dus leef zoveel als je kan, geniet, eet, drink ontspan. Doe zoveel mogelijk dingen die je graag doet.
 • Marc Spandel

  2 maanden geleden
  "Landen met een laag tot gemiddeld inkomen hebben procentueel ook iets meer dementiepatiënten". wie deze zin goed leest, ziet dat de schuld ligt bij politieke en economische 'uitbuiterij' die de 'netto' inkomens zo laag mogelijk houdt. De 'boemerang' krijgen ze nu terug! De onschuldige belastingbetalers vallen steeds meer uit...
 • An Vanden Bossche

  2 maanden geleden
  200.000 en dat gaat nog toenemen. Wie gaat die allemaal verzorgen en wie gaat dat allemaal betalen? Een grote zorg.
 • Wesley Kenis

  2 maanden geleden
  De moraal vab het verhaal is: liever een kort vol leven, dan een lang schraal leven als een plant..
 1. “Met gezonde levensstijl kunnen 40% van de dementiegevallen vermeden worden": professor tipt welke voeding (niet) helpt
  PREMIUM

  “Met gezonde levens­stijl kunnen 40% van de dementiege­val­len vermeden worden": professor tipt welke voeding (niet) helpt

  Eén op vijf: zo groot is de kans volgens Alzheimer Nederland dat jij in je leven dementie krijgt. Acteur Chris Hemsworth ontdekte dat hij drager is van het Alzheimer-gen en past om het risico op de ziekte te beperken zijn levensstijl aan. “Wat je eet of drinkt, beïnvloedt effectief de ontwikkeling van dementie”, vertelt professor Jan Steyaert, wetenschappelijk medewerker bij Dementie Vlaanderen. Welke voeding helpt (niet)? En wat is het verschil tussen dementie en Alzheimer?
 2. Frederik en Céline waagden zich aan totaalrenovatie van hun woning uit 1929: “Elke dag werkten hier 15 mensen om alles rond te krijgen”
  PREMIUM

  Frederik en Céline waagden zich aan totaalreno­va­tie van hun woning uit 1929: “Elke dag werkten hier 15 mensen om alles rond te krijgen”

  De burgerwoning van Frederik en Céline in Heverlee vierde haar 90ste verjaardag toen onze woonexpert Björn Cocquyt er in 2019 een bezoek bracht. En dat gebeurde in stijl, met dank aan de manier waarop het koppel ze renoveerde. Ze bewaarden de ziel van het huis en voegden er persoonlijke elementen aan toe. De liefde voor Afrika kon daarbij niet ontbreken.
 1. Worden we binnenkort allemaal 125 jaar oud? “We kennen de 9 belangrijkste oorzaken van veroudering en er bestaan al producten die dat tegenhouden”
  PREMIUM

  Worden we binnenkort allemaal 125 jaar oud? “We kennen de 9 belangrijk­ste oorzaken van veroude­ring en er bestaan al producten die dat tegenhou­den”

  “Als je vraagt of mensen écht lang willen leven, is het antwoord vaak ‘neen’, omdat ze een beeld van aftakeling voor ogen hebben. Maar wat als we het verouderingsproces zouden kunnen vertragen?”, zegt professor emeritus Reginald Deschepper (VUB). Als medisch antropoloog onderzoekt hij het proces van ouder worden. Waarom takelen we op bepaalde momenten in ons leven sneller af? Hoe komt het dat sommige dieren langer leven? En kan je veroudering tegengaan? “Een 50-jarige kreeft van loopt geen groter risico om te sterven dan een van 10 jaar. Als we achterhalen hoe dat komt, dan zouden we die inzichten ook bij mensen kunnen toepassen.”
 2. “Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost
  TV

  “Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost

  Goed nieuws voor de fans van de bekroonde jongerenreeks ‘Hacked’, want het tweede seizoen is in aantocht. In de eerste tien afleveringen maakte de kijker kennis met de drie hechte vrienden Nilou (Alicia Andries), Malick (Misha van der Werf) en Adanne (Helena Tengan), die gechanteerd en geteisterd werden door een genadeloze hacker. Maar nu is het tijd voor de andere kant van het verhaal. De fans komen eindelijk wat meer te weten over de hacker zélf.