Een mobiele airco zuigt de warme lucht van zijn omgeving naar binnen om die te verkoelen. De onttrokken warmte gaat via een afvoerslang naar buiten.
Volledig scherm
PREMIUM
Een mobiele airco zuigt de warme lucht van zijn omgeving naar binnen om die te verkoelen. De onttrokken warmte gaat via een afvoerslang naar buiten. © ThinkStock

Een mobiele airco lijkt snel en goedkoop, maar is het wel een goede oplossing voor hete dagen? Expert geeft advies

We hebben enkele bloedhete dagen achter de rug en er liggen er nog heel wat in het vooruitzicht. Een mobiele airco, of monoblock, lijkt op zulke dagen een snelle en goedkope oplossing. Maar is dat ook zo? En vooral: hoe duurzaam zijn die koelblokken op wieltjes? Docent bouwfysica Jelle Laverge (UGent) geeft koele raad.

 1. Lies (42) bouwde een oud vrachtschip om tot een modern drijvend huis: “Alsof we op eiland wonen”
  PREMIUM
  Binnenkijker

  Lies (42) bouwde een oud vracht­schip om tot een modern drijvend huis: “Alsof we op eiland wonen”

  Lies (42) woont met haar kinderen op het water, in een verbouwd vrachtschip dicht bij het Gentse centrum. Door de grote oppervlakte verdeeld over verschillende niveaus en de rijkelijke lichtinval, heeft de woonboot de allure van een villa. “Een appartement in de stad lag boven mijn budget. Een boot heeft een lagere vierkantemeterprijs”, legt ze uit. Onze woonexpert Björn Cocquyt ging een kijkje nemen.
 2. Steeds meer werkgevers delen een winstpremie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?
  Jobat

  Steeds meer werkgevers delen een winstpre­mie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?

  De winstpremie blaast dit jaar vijf kaarsjes uit. Concreet kunnen werkgevers via deze premie hun medewerkers laten delen in de winst van het voorafgaande boekjaar. HR-dienstverlener SD Worx berekende dat in de eerste zeven maanden van 2022 meer werknemers van zo’n premie genoten dan vorig jaar. Hoe weet je of je daarvoor in aanmerking komt? En hoe werkt dat precies? Jobat.be schept duidelijkheid.
 3. “De grootste troef van dit appartement? Het ligt op 100 meter van het strand”: deze tweede verblijven kosten gemiddeld 235.000 euro
  PREMIUM

  “De grootste troef van dit apparte­ment? Het ligt op 100 meter van het strand”: deze tweede verblijven kosten gemiddeld 235.000 euro

  In Nederland lokte de beurs Second Home een recordaantal bezoekers. Bij ons is het wachten tot half mei voor er in Gent opnieuw een fysiek event wordt georganiseerd. Maar intussen kopen heel wat landgenoten een optrekje in het zuiden. Volgens de organisator van Second Home heeft de Belg daar gemiddeld 235.000 euro voor veil. Onze woonexpert Björn Cocquyt ging na wat je daarmee kunt kopen.