Getty Images / Romain Thiry
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images / Romain Thiry

Een huis kopen via de makelaar, notaris of rechtstreeks? Onze geldexpert legt uit welke impact het heeft op je budget: “Een bierviltje kan bindend zijn”

Vastgoed aankopen kan je op verschillende manieren doen. Je kan zelf een overeenkomst sluiten met een verkopende eigenaar. Of je kan werken via een professionele tussenpersoon, zoals een vastgoedmakelaar of een notaris. Meestal heb je als kandidaat-koper niet de keuze. Het is de verkoper die al beslist heeft op welke manier hij te werk wil gaan. En die keuze heeft ook financiële gevolgen voor de koper, waarschuwt onze geldexpert Paul D’Hoore. Meer advies over (ver)bouwen vind je in onze bouwgids.

 1. “Een goede oriëntatie van de woning kan een verschil van 10 tot 30% uitmaken op het energieverbruik”: waar moet je op letten als je een huis koopt?
  PREMIUM

  “Een goede oriëntatie van de woning kan een verschil van 10 tot 30% uitmaken op het energiever­bruik”: waar moet je op letten als je een huis koopt?

  De huizenprijzen in Vlaamse centrumsteden blijven maar stijgen. Vooral jonge kopers worden uit de markt geprijsd. Overweeg je het zelf? Bereid je dan goed voor. Onze woonexpert Björn Cocquyt stelde een lijst op met twintig essentiële vragen die je als potentiële koper zeker moet stellen. Welke voorzieningen moet je absoluut in de buurt hebben, welke bijkomende kosten kunnen nog heel wat geld opslorpen, is de prijs realistisch en waarom wordt de woning verkocht?
 2. Huisje, tuintje, boompje de norm? Niet voor lang meer, zegt deze vastgoedexpert
  PREMIUM

  Huisje, tuintje, boompje de norm? Niet voor lang meer, zegt deze vastgoedex­pert

  Bij velen hebben de lockdowns en het vele thuiszitten en -werken het verlangen naar een huis met tuin aangewakkerd. Maar de vergrijzing, nakende bouwstop en het toenemende aantal singles doen de immosector toch een andere richting opgaan. “Als we niet meer in de breedte kunnen bouwen, moet het wel in de hoogte”, zegt vastgoedexpert Thomas Valkeniers. Hij geeft ook 5 bruikbare tips voor wie momenteel op huizenjacht is. Meer advies over (ver)bouwen vind je in onze bouwgids.
 1. Volg samen met Sven Ornelis en stadsgids Patrick een culinaire tour in New York
  Play

  Volg samen met Sven Ornelis en stadsgids Patrick een culinaire tour in New York

 2. Man grijpt lynx die zijn vrouw aanvalt: "Ik ga je doodschieten!"
  Play

  Man grijpt lynx die zijn vrouw aanvalt: "Ik ga je doodschie­ten!"