Prof. dr. Dominique De Declerck legt uit hoe je de tanden van je kinderen het best beschermt.
Volledig scherm
PREMIUM
Prof. dr. Dominique De Declerck legt uit hoe je de tanden van je kinderen het best beschermt. © Getty Images / rv

“Een huilende peuter met afgebrokkelde tandjes en een dikke wang moét je wel narcose geven”: tandartsen geven advies voor een gezond kindergebit

Wie als kind weinig tot geen gaatjes heeft, blijft ook als volwassene vaker van tandleed gespaard. En dat heeft nauwelijks iets met erfelijke pech te maken: tandbederf is namelijk perfect te vermijden. Toch heeft een kwart van de kleuters er al last van. Hoe lacht je kind een gaatjesvrije toekomst tegemoet? Tijd om de experts aan de tand te voelen.

 1. Tandarts scheidt kaf van koren bij witmakende tandpasta's: "sommige verwijderen hooguit oppervlakkige vlekken”
  PREMIUM

  Tandarts scheidt kaf van koren bij witmakende tandpas­ta's: "sommige verwijde­ren hooguit oppervlak­ki­ge vlekken”

  Elk tandpastamerk heeft tegenwoordig minstens één ‘whitening’ variant in zijn gamma. Maar maken ze je tanden ook echt witter? De Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging voor Tandheelkunde testte tien ‘whitening’ tandpasta’s in het labo. “Wees voorzichtig als je het ingrediënt SLS ziet, die stof is omstreden vanwege bepaalde negatieve gezondheidseffecten.”
 2. “Snurken kan je zien als een zwaar onderschatte medische alarmkreet”: wanneer is snurken gevaarlijk en wat kan jij (of je partner) eraan doen?
  PREMIUM

  “Snurken kan je zien als een zwaar onderschat­te medische alarmkreet”: wanneer is snurken gevaarlijk en wat kan jij (of je partner) eraan doen?

  Snurken staat bekend als een gênante en irritante, maar onschuldige kwaal. Ten onrechte: we beseffen steeds meer dat het ronduit gevaarlijk is. En de ronker zélf is meestal niet het grootste slachtoffer. “We weten al lang dat een gebrekkige slaapkwaliteit tot cardiovasculaire, hormonale en psychologische problemen kan leiden”, zegt Dr. Miche De Meyer van de slaapkliniek van het UZ Brussel, die advies geeft voor snurkers en hun partners.