Getty Images
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

“Een goede test is om liggend op je rug je pijnlijke been gestrekt op te tillen”: zo weet je aan welk rugprobleem je lijdt en wat je eraan kunt doen

80 tot 90 procent van de mensen in de westerse samenleving krijgt volgens meerdere studies ooit met rugpijn te kampen. En die rugpijn is er in vele soorten en smaken. Van spit en ischias tot een hernia en artrose. Met specifieke vormen van pijn, zoals uitstraling naar de benen, en met typische momenten dat het pijn doet, zoals bij hoesten en niezen. En ook met specifieke behandelingen. Wij leggen uit hoe je weet welk soort rugpijn je hebt en wat de beste behandeling is.

 1. Van pompjes tot pillen of één prik per maand: deze revolutionaire behandelingen voor diabetes zijn er al of in volle ontwikkeling
  PREMIUM

  Van pompjes tot pillen of één prik per maand: deze revolutio­nai­re behandelin­gen voor diabetes zijn er al of in volle ontwikke­ling

  Maar liefst 500.000 mensen in ons land hebben officieel een vorm van diabetes, en in werkelijkheid ligt dat aantal nog een pak hoger. Moeten zij allemaal insuline inspuiten? Wat is dat hormoon precies? En wat mogen we in de toekomst verwachten op het vlak van behandeling? Wij polsten bij endocrinoloog prof. dr. Chantal Mathieu (UZ Leuven).
 2. Het einde van de ‘witbroodcultuur’ is in zicht: studie tipt tuinbonenbrood als gezond alternatief. Waarom is dit een goed idee? En smaakt het lekker?
  PREMIUM

  Het einde van de ‘witbrood­cul­tuur’ is in zicht: studie tipt tuinbonen­brood als gezond alterna­tief. Waarom is dit een goed idee? En smaakt het lekker?

  Brood op basis van tuinbonenmeel: het klinkt als een exotisch idee, maar onderzoekers van de Universiteit van Reading in Engeland roemen het als gezond alternatief voor wit brood. In het Verenigd Koninkrijk denken ze er al over na om het te verplichten, maar hoe staat het in België? Waarom zou dit goed zijn voor de gezondheid? En staan de Belgische bakkers daarvoor open? Diëtiste Hella Van Laer en Eddy Van Damme van Bakkers Vlaanderen leggen uit.