Tuinexperte Laurence Machiels legt uit wat wel en niet op de composthoop mag.
Volledig scherm
PREMIUM
Tuinexperte Laurence Machiels legt uit wat wel en niet op de composthoop mag. © Getty Images / Steven Richardson

Een composthoop maken, hoe doe je dat? Tuinexperte: “Zomaar alles op elkaar gooien werkt niet”

Heel wat mensen met een tuin composteren hun eigen groenafval. Dat is niet alleen goedkoop maar bovenal erg handig. Maar weet dat je niet zomaar alles op de composthoop mag gooien, want dan loop je het risico dat het goedje begint te rotten en te ruiken. Hoe zorg je voor de ideale mix? En hoelang duurt het voor je compost ‘klaar’ is? Onze tuinexperte Laurence Machiels legt uit: “Een composthoop in evenwicht stinkt nooit.”

16 reacties

 • Karel Van Beeck

  3 maanden geleden
  Geen gekookte etensresten bij doen. Anders krijg je ratten.
 • Kevin Vandaele

  3 maanden geleden
  bladeren doe ik niet op de composthoop. Ze verteren enorm traag. Wel rij ik met de grasmachine erover, stop ze in een zwarte plastic zak , prik er gaten in en leg ze in de schaduw. Na een jaartje heb je dan prachtige bladaarde !
 • cor vermonden

  3 maanden geleden
  Mest van bij een plaatselijke boer is nog steeds het beste.
 • Karel van Velzeke

  3 maanden geleden
  regelmatig(om de drie maanden) eens verscheppen zodat er lucht tussen kan is het belangrijkste,ik gebruik deze gezeefde compost van drie jaar om in te zaaien en te verplanten,beter koop je niet
 • Ludo Wouters

  3 maanden geleden
  Koop een grasmachine met een mulcher of een robotmaaier. Geen probleem meer met gras dat op de composthoop of in de GFT bak moet gooien
 1. Recordinflatie van 9,6%: “We zullen dit heel snel voelen in de supermarkt”
  Play

  Recordin­fla­tie van 9,6%: “We zullen dit heel snel voelen in de supermarkt”

  Slecht nieuws voor onze portemonnee. Het leven was al duur, en gaat nog duurder worden. De inflatie, die aangeeft hoe prijzig het leven is geworden, is in juni gestegen naar 9,65%. Dat meldt statistiekbureau Statbel. Het gaat om het hoogste niveau sinds oktober 1982. Vorige maand bedroeg de inflatie, die aangeeft hoeveel het leven duurder is geworden, nog 8,97 procent. “We zullen dit heel snel voelen in de supermarkt.”
 2. Tweede verblijf kopen in Portugal? Dit moet je weten: “Ga uit van 6 tot 10 procent kosten, afhankelijk van de prijs van de woning en het type huis”
  PREMIUM

  Tweede verblijf kopen in Portugal? Dit moet je weten: “Ga uit van 6 tot 10 procent kosten, afhanke­lijk van de prijs van de woning en het type huis”

  Vlak voor de zomer hopen nog heel wat Belgen hun droom van een tweede verblijf in het zuiden waar te maken. Elk land heeft daarvoor eigen regels. Welke bijkomende kosten zijn er, wanneer krijg je de sleutels, welke belastingen moet je betalen, wat als je later wilt verkopen...? Onze woonexpert Björn Cocquyt pluist het uit in de populairste zuiderse vakantielanden. Vandaag gaat hij naar Portugal, waar je de sleutels al na dertig dagen krijgt
 1. De allerbeste camera’s voor je vakantiefoto’s schuilen in deze smartphones
  Tweakers

  De allerbeste camera’s voor je vakantiefoto’s schuilen in deze smartpho­nes

  Ben je nog voor je vakantie op zoek naar een nieuwe smartphone? Hecht je veel belang aan de kwaliteit van de bijhorende camera, om zo onvergetelijke vakantiekiekjes en festivalfoto’s te kunnen maken? Smartphonespecialist Donovan Kerssenberg van technologiesite Tweakers trakteert je op zijn top drie smartphones-met-de-zotste-camera’s van het moment én geeft ook enkele minder dure alternatieven mee.
 2. Deze planten, bloemen en kruiden uit eigen tuin zijn goed voor je: “Stop je neus in een bloem, sluit je ogen, en laat mooie geurherinneringen naar boven komen”
  PREMIUM

  Deze planten, bloemen en kruiden uit eigen tuin zijn goed voor je: “Stop je neus in een bloem, sluit je ogen, en laat mooie geurherin­ne­rin­gen naar boven komen”

  Welke planten uit je tuin bezorgen je een goed gevoel? Welke maken je rustig of kikkeren je net op als je het nodig hebt? Je zintuigen op scherp zetten en voelen en ruiken, dat raadt onze tuinexperte Laurence Machiels aan. Ze legt uit hoe je zelf olie maakt voor een ontspannende massage, hoe je zorgt voor een zen-hoekje en wat je kan doen met kruiden zoals rozemarijn.