Dure fiets op de auto? Zo staat hij veilig
IndependerFietsen wint weer aan populariteit. Wie deze lente zijn fiets meeneemt op uitstap, kan kiezen uit verschillende systemen om zijn fiets met de auto te vervoeren. Maar hoe zit het met de veiligheid? En zijn je fietsen ook verzekerd wanneer je een ongeval hebt? Independer.be zocht het voor je uit.
Fietsendragers
Er zijn verschillende soorten fietsendragers op de markt. Je kan een drager plaatsen op het dak van je wagen, een fietsendrager op de koffer of achterklep of een systeem dat je op de trekhaak bevestigt. Dat laatste is de veiligste oplossing. Kies bij voorkeur een kantelsysteem, zodat je nog aan je koffer kan. De eenvoudigste systemen heb je al voor zo’n honderd euro, meer geavanceerde modellen kosten algauw zeshonderd euro, de prijs van de trekhaak niet inbegrepen.
Elektrische fiets? Beter een aangepaste drager
Je elektrische fiets op een dakdrager bevestigen is geen optie. Want heb je al eens geprobeerd om 25 kilo boven je hoofd te tillen? Voor een elektrische fiets kan je enkel een drager op de trekhaak van je auto monteren. Kies daarbij steeds voor een fietsdrager aangepast aan elektrische fietsen.
Denk aan het gewicht van je fiets
Hou steeds rekening met het maximale gewicht van het type fietsendrager dat je kiest. Ook een trekhaak heeft een maximale kogeldruk, bij kleine auto’s doorgaans ongeveer 50 kilo, bij grotere auto’s is dat zo’n 75 kilo. Een gemiddelde fiets weegt tussen de 7 en 15 kilo, een elektrische fiets al gauw 25 kilo.
Veiligheid
Gebruik geen touwen of spanners om je fietsen op de fietsendrager te bevestigen, maar de riemen die voor de fietsendrager van jouw keuze bestemd zijn. De nummerplaat en reflectoren van je auto moeten steeds zichtbaar zijn. Als dat niet het geval is, breng dan een extra nummerplaathouder en verlichting aan. Controleer bij elke stop de riemen.
Pas je rijstijl ook aan. Je auto is zwaarder, waardoor de wegligging minder goed is en de remafstanden aanzienlijk groter worden. Een fietsendrager op het dak verandert de aerodynamica van de wagen bovendien, waardoor ook het brandstofverbruik hoger ligt.
Heb je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch een accident? Dit staat je te doen
Schade bij ongeval
Stel dat je een ongeval hebt en de fietsen op je auto zijn beschadigd, komt je verzekering dan tussen? Dat hangt af van de situatie.
Stel: Hans gaat met een goede vriend een weekje fietsen in de Vogezen. Bij het verlaten van de snelweg moet hij plots remmen, waardoor de bestuurder van de auto achter hem tegen de achterkant van Hans’ wagen knalt. Daardoor zijn zowel de fietsen als de fietsdrager op de trekhaak beschadigd.
De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid van de tegenpartij zal de schade aan de fietsen, de drager én de wagen van Hans moeten vergoeden, want Hans is niet verantwoordelijk voor het ongeval. De tegenpartij moet alle schade die Hans ten gevolge van het ongeval lijdt vergoeden, ook al heeft Hans de fietsen en fietsdrager zelf niet verzekerd.
Anders is het wanneer Hans zelf de schade veroorzaakt. Stel dat hij bij het achteruitrijden een paaltje raakt, waardoor de fietsen en fietsdrager beschadigd worden. Afhankelijk van welke verzekering Hans dan heeft, zal hij recht hebben op een schadevergoeding. Het is namelijk enkel de full-omniumverzekering die tussenkomt indien Hans de fietsendrager in zijn verzekering heeft opgenomen als accessoire. In dat geval houdt de verzekerde waarde van de omniumverzekering rekening met de fietsendrager en wordt de schade vergoed. De fietsen zelf maken geen deel uit van de omniumverzekering. De herstelling van de fietsen is dus volledig ten laste van Hans.
Ga je binnenkort op reis met de fiets? Vergelijk hier de verschillende autoverzekeringen.
Lees ook op Independer.be:
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Independer.be.
Independer.be is een onafhankelijke verzekeringsmakelaar die je helpt bij het vergelijken en afsluiten van een verzekering
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Luc Bellings proeft 10 soorten appelmoes en deelt een 1/10 en 9/10 uit: “Vergelijkbaar met een zelfgemaakte”
Appelmoes met kip en patatjes: het staat waarschijnlijk bij veel Vlamingen regelmatig op tafel. Niets gaat boven een zelfgemaakte compote, - met of zonder grote stukken appel - maar komt appelmoes uit een bokaal in de buurt van verse? Luc Bellings proeft 10 kant-en-klare versies uit de supermarkt én deelt een exclusief recept om zelf de lekkerste compote te maken. Is er een merk dat hem kan bekoren? “Een appelcompote zonder suiker is als frieten zonder zout.” -
Independer
Mijn auto is niet meer nieuw: vanaf wanneer moet ik mijn verzekering herbekijken?
Wie een autoverzekering zoekt, heeft tal van mogelijkheden. Niet alleen de onderlinge prijzen verschillen sterk, ook de geboden dekking. En laat net dat belangrijk zijn bij eventuele schade of diefstal. Toch is het niet altijd aangewezen om de meest complete of duurste verzekering te nemen. Independer.be legt hoe je de juiste dekking voor je auto kiest. -
PREMIUM
Sarah moest 3.500 euro cash betalen aan een spoedelektricien: “De factuur zou ik pas krijgen nadat de storting gebeurd was”
Toen Sarah ‘s nachts vreesde voor een brand in haar zekeringkast, contacteerde ze via Google een 24/7-elektricien. Na een snelle interventie eiste die onmiddellijk 3.500 euro cash. “Als ik dat niet betaalde, zou ik nog dagen zonder stroom zitten,” getuigt ze. Hoe vind je snel een betrouwbare spoedhersteller via het internet? Welke vergoedingen zijn conform? En hoe zorg je ervoor dat de brandverzekering nadien nog tussenbeide komt? Verzekeraars Serge Jacobs (Ethias) en Manu Mus (Baloise) geven advies. -
-
PREMIUM2
Klanten Oost-Vlaams rendez-voushotel te kijk op internet: “Je kan live zien wie er logeert”
“Discrete kamerverhuur”: een rendez-voushotel uit Oost-Vlaanderen belooft dat je zonder pottenkijkers kan genieten van gezelschap. Vier uur kost je enkele tientallen euro, ben je met drie dan tel je daar nog wat extra bij (handdoeken zijn voorzien). Maar de camera die aan de balie hangt was niet beveiligd en dus kon iedereen meekijken wie er binnenstapte. -
PREMIUM
Hoeveel geld kan je verdienen door een studentenkot te verhuren? Paul D’Hoore maakt de som
Studenten zijn dit jaar massaal én vroeger dan ooit op zoek naar een kot voor het volgende academiejaar. In vrijwel alle studentensteden is er een tekort aan kamers. Volgens Paul D’Hoore is het dan ook financieel interessant om in een kot te investeren. Maar hoeveel kost dat? Met welke belastingen moet je rekening houden? Schakel je best een professionele uitbater in of niet? En hoeveel rendement kan je precies verwachten? Onze geldexpert rekent het uit. -
Jobat
De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht. -
Mijntelco
Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn.