Dit worden de uitdagingen voor de ICT-sector in de komende jaren
JobsVanuit ons kot werken, shoppen, les volgen en eten bestellen. ICT’ers wisten het voorbije coronajaar niet waar eerst gesprongen om al die zaken technisch mogelijk te maken. Maar wat als de pandemie straks voorbij is? Ziet de toekomst er dan nog rooskleurig uit voor de ICT-sector? Jobat.be vroeg het aan Patrick Slaets van technologiefederatie Agoria.
Delen per e-mail
Die twijfelt er alvast geen seconde aan. “We bevinden ons volop in een digitale transformatie, die de komende periode alleen maar verder zal versnellen”, meent hij. “Er zal na de coronacrisis uiteraard opnieuw wat minder thuiswerk zijn, maar bedrijven hebben bepaalde voordelen van werken op afstand ervaren. De huidige tijdelijke digitale oplossingen zullen een permanent karakter krijgen en verder geperfectioneerd worden.”
Boekhouding, sales en hr
Werk aan de winkel dus voor ICT-profielen. “Voor het ontwikkelen, analyseren en implementeren van oplossingen zullen heel wat ICT-specialisten nodig zijn. We zullen die nood vooral terugzien in de boekhouding, sales en ondersteunende taken zoals hr. Die sectoren waren voor de coronacrisis vaak nog wat minder gedigitaliseerd. Menselijk contact speelde er nog de belangrijkste rol. Dat aspect zal deels terugkomen, maar voor een stuk hybride worden. Het is trouwens belangrijk om duidelijk te maken dat het merendeel van de ICT’ers niet in de ICT-sector zelf belandt, maar bij bedrijven die ICT’er nodig hebben. Dat kan evengoed een brouwerij als een modeketen zijn. Alleen zijn de gevraagde kwalificaties daarbij verschillend”, zegt Slaets.
Maatschappelijk
Naast bedrijfsoplossingen het hoofd bieden, zullen ICT’ers ook tal van maatschappelijke oplossingen moeten vinden. “Een toneelstuk of een film bekijken? Dat verandert. Takeaway is een blijver, ook al mogen we straks weer op restaurant. En wie zegt dat we in het onderwijs niet naar een systeem van vier dagen contactonderwijs op school en een dag thuisonderwijs zullen gaan? Al die uitdagingen zullen ervoor zorgen dat de hoeveelheid werk voor ICT’ers alleen maar zal toenemen.”
Omscholen
Voor wie zich tijdens zijn loopbaan wil omscholen naar een ICT-profiel, zijn de mogelijkheden legio. Veel ICT-functies behoren tot de knelpuntberoepen, waardoor je als werkzoekende een opleiding kunt volgen in combinatie met een uitkering. Er zijn ook ICT-bedrijven die zelf opleiding en werk combineren. Via de VDAB kun je onder bepaalde voorwaarden een gratis opleiding professionele bachelor toegepaste informatica volgen.
Lees meer op Jobat.be:
Bron: jobat.be. Tekst: Thomas Rosseel.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
BINNENKIJKEN. Tomas en Arne bouwen oud vrachtschip om tot unieke vakantiewoning
-
Werkplek
Wat kan een werkgever je opleggen in je privéleven?
Waar het werkgeversgezag eindigt, begint het privéleven van een werknemer. “Als werknemer heb je recht op een privéleven, met allerlei bijhorende rechten, al zijn er grenzen”, zegt juridisch adviseur Geert Vermeir van HR-dienstverlener SD Worx. Jobat.be belde hem op: waar liggen die grenzen precies? En wat heeft je baas te zeggen over jouw privéleven? -
PREMIUM
“Bierdrinkers worden vaker gestoken”: hoe voorkom je dat je gebeten wordt nu het insectenseizoen begonnen is?
Met het goede weer liggen er weer meer beestjes op de loer om je te steken en te bijten. Teken, vlooien, muggen, wespen, bijen, mieren, dazen en zelfs hoofdluizen. Wie heeft het op jou gemunt? Wat helpt (en wat niet) als je hen te slim af wil zijn én wat moet je doen als je gebeten wordt? -
-
Wielrennen4
Niet iedereen start in de drie heuvelklassiekers, wie rijdt de komende week waar?
Het Ardense drieluik staat voor de deur. De Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik zijn traditioneel de slotakkoorden van het klassieke wielervoorjaar. Wie komt nog waar in actie? En wie zijn dus geschikte transfers in jouw Gouden Klassiekers-ploeg? Een blik op de programma’s van de toppers. -
Multimedia
Goedkoop is niet altijd miskoop bij smartphones: dit zijn de beste onder de 250 euro
Een smartphone kopen die minder dan 250 euro kost, koop je dan niet gewoon rommel die waarschijnlijk snel stukgaat? En mis je dan geen belangrijke functies die je eigenlijk wel nodig hebt vandaag? Onze techredacteur zocht vijf goedkope toestellen uit die toch goed scoren op kwaliteit. -
PREMIUM1
Idyllisch wonen in een gerenoveerde hoeve? Onze woonexpert toont zijn aanraders per provincie
-
Sparen
Zo spaar je als twintiger 132.394 euro bijeen via pensioensparen
Pensioensparen klinkt bij veel jongeren niet als muziek in de oren. Maar hoe vroeger je eraan begint, hoe groter je spaarpot later. Spaargids.be berekende hoeveel pensioensparen je kan opleveren. Eén ding kunnen we al verklappen: goed begonnen is half gewonnen!