Geldexperte Véronique Goossens
Volledig scherm
PREMIUM
Geldexperte Véronique Goossens © Getty Images, Belfius

Digitale euro op komst: geldexpert legt uit hoe het werkt en waarin in hij verschilt met de gewone euro

De Europese Centrale Bank komt deze zomer met zijn plannen voor een digitale euro. Die zal cash aanvullen en je zal die cash dus elektronisch kunnen uitwisselen. Hoe verschilt dit centrale bankgeld van het geld dat we op onze zicht- en spaarrekeningen hebben? Gelijkt hij op de munt die Facebook in het leven wil roepen? Of zijn er gelijkenissen met cryptomunten zoals de Bitcoin? Onze geldexperte Véronique Goossens legt uit. “Ooit stellen we onze koffiemachine zo in dat er automatisch koffiecapsules worden besteld, als de voorraad bijna op. De betaling gebeurt dan vanzelf.”

 1. Heel wat brandwondpatiënten zijn jonger dan 4 jaar: “Spoelen met ijskoud water is géén aanrader”

  Heel wat brandwond­pa­tiën­ten zijn jonger dan 4 jaar: “Spoelen met ijskoud water is géén aanrader”

  Iedereen met jonge (klein)kinderen kent het wel: zó trots dat die dreumes zijn of haar eerste wankele stapjes zet. Totdat de kleine plots een kopje op de salontafel omgooit. Heet water, van koffie of thee, is een van de belangrijkste oorzaken van brandwonden bij kleine kinderen. “Eén op de drie van onze patiënten is nog geen 4 jaar oud”, zegt brandwondenarts Ymke Lucas. Hoe kun je zulke ongevallen voorkomen? En wat doe je best als iemand een brandwonde heeft?
 2. “Voor het eerst in de naoorlogse periode heeft het totaal geen zin om een spaarboekje aan te houden”: wat moet je als spaarder doen?
  PREMIUM

  “Voor het eerst in de naoorlogse periode heeft het totaal geen zin om een spaarboek­je aan te houden”: wat moet je als spaarder doen?

  Hoe gaan we het probleem van de hoge schulden aanpakken? Dat wordt in alle stilte opgelost. Elk jaar ontwaardt men de schulden, en ook de spaargelden. De stille ‘killer’ heet inflatie. Het is een stille vijand van je spaargeld, maar wel een erg doeltreffende. Op 10 jaar tijd vernietigt het een derde van je spaarcenten, maar dat kan makkelijk verder oplopen. Wat moet je nu als spaarder doen? Onze geldexpert Geert Noels geeft advies. “Vroeger waren kasbons en staatsobligaties ‘zekere beleggingen’, nu zijn het ‘beleggingen waar je met zekerheid geld verliest’.”
 1. Nu de waarde van bitcoin zo fel schommelt: onze geldexpert Geert Noels legt uit waarom hij al dan niet zou investeren in cryptomunten
  PREMIUM

  Nu de waarde van bitcoin zo fel schommelt: onze geldexpert Geert Noels legt uit waarom hij al dan niet zou investeren in cryptomun­ten

  Nadat bitcoin een bloedrode dag beleefde en tegen de avond weer helemaal opleefde, buigt onze geldexpert Geert Noels zich over de cryptomunt en legt hij uit wat je moet weten alvorens er geld in te investeren. “Bitcoin steekt enorm goed in elkaar. Het is een hoogtechnologisch geperfectioneerd Ponzi-schema. Het kan dus nog decennia stijgen in waarde terwijl het intrinsiek niets waard is.”
 2. Levertijd iPhone 14 langer dan ooit: vormt de iPhone 13 een mooi alternatief als sinterklaasgeschenk of kerstcadeau?
  Tweakers

  Levertijd iPhone 14 langer dan ooit: vormt de iPhone 13 een mooi alterna­tief als sinter­klaas­ge­schenk of kerstca­deau?

  Hoop je op een iPhone 14 in je schoentje of onder de kerstboom? Dan ben je er waarschijnlijk aan voor de moeite. Wil je toch nog voor het jaareinde een mooi toestel van Apple uitpakken, dan vormt de veel sneller verkrijgbare iPhone 13 mogelijk een alternatief. Smartphonespecialist Donovan Kerssenberg van technologiesite Tweakers plaatst beide modellen naast elkaar.