Geldexperte Véronique Goossens
Volledig scherm
PREMIUM
Geldexperte Véronique Goossens © Getty Images, Belfius

Digitale euro op komst: geldexpert legt uit hoe het werkt en waarin in hij verschilt met de gewone euro

De Europese Centrale Bank komt deze zomer met zijn plannen voor een digitale euro. Die zal cash aanvullen en je zal die cash dus elektronisch kunnen uitwisselen. Hoe verschilt dit centrale bankgeld van het geld dat we op onze zicht- en spaarrekeningen hebben? Gelijkt hij op de munt die Facebook in het leven wil roepen? Of zijn er gelijkenissen met cryptomunten zoals de Bitcoin? Onze geldexperte Véronique Goossens legt uit. “Ooit stellen we onze koffiemachine zo in dat er automatisch koffiecapsules worden besteld, als de voorraad bijna op. De betaling gebeurt dan vanzelf.”

  1. “Voor het eerst in de naoorlogse periode heeft het totaal geen zin om een spaarboekje aan te houden”: wat moet je als spaarder doen?
    PREMIUM

    “Voor het eerst in de naoorlogse periode heeft het totaal geen zin om een spaarboek­je aan te houden”: wat moet je als spaarder doen?

    Hoe gaan we het probleem van de hoge schulden aanpakken? Dat wordt in alle stilte opgelost. Elk jaar ontwaardt men de schulden, en ook de spaargelden. De stille ‘killer’ heet inflatie. Het is een stille vijand van je spaargeld, maar wel een erg doeltreffende. Op 10 jaar tijd vernietigt het een derde van je spaarcenten, maar dat kan makkelijk verder oplopen. Wat moet je nu als spaarder doen? Onze geldexpert Geert Noels geeft advies. “Vroeger waren kasbons en staatsobligaties ‘zekere beleggingen’, nu zijn het ‘beleggingen waar je met zekerheid geld verliest’.”