Deze vragen zijn ongepast tijdens een sollicitatiegesprek
SolliciterenAls jobkandidaat krijg je tijdens een sollicitatiegesprek veel vragen op je afgevuurd. Als die betrekking hebben op de job, is er geen vuiltje aan de lucht. Maar sommige vragen zijn gewoon ongepast, ook al schuilt er misschien niet altijd een kwade bedoeling achter. Jobat.be bekijkt welke zaken tot de privésfeer horen.
Delen per e-mail
“Heb je een kinderwens?”
Een vraag naar jouw toekomstplannen op vlak van kinderen, is niet toegelaten. Ook de vraag of je zwanger bent, moet je niet beantwoorden. Een uitzondering is wanneer de job waarvoor je solliciteert gevaarlijk is voor een ongeboren kind. Maar zelfs in dat geval zeggen sommige deskundigen dat een werkgever niet mag polsen of je zwanger bent. De vraag kan namelijk net zo goed gesteld worden ná je aanwerving.
“Ben je gelovig?”
Met jouw religieuze overtuiging heeft een werkgever geen zaken. En dat geldt ook voor je leeftijd (die vermelden op je cv is dus écht geen must), seksuele geaardheid, burgerlijke staat, politieke overtuiging, lidmaatschap van een vakbond of financiële toestand. In uitzonderlijke gevallen is zo’n vraag toch relevant en toegelaten. Denk bijvoorbeeld aan een kandidaat-godsdienstleraar die gaat solliciteren in een school.
Op zoek naar een job? Bekijk hier alle vacatures op jobat.be.
“Hoe is jouw gezondheid?”
Ook vragen naar je gezondheid vallen onder de antidiscriminatiewetgeving. Soms kan een gezondheidsvraag wel relevant zijn voor de uitoefening van een bepaalde job. Wie hoogtevrees heeft, kan moeilijk boomverzorger worden. Maar de vraag of je vaak ziek bent, moet je alleszins niet beantwoorden. Heb je bijvoorbeeld een chronische ziekte, dan beslis je zelf of je dat vertelt. Doe je het niet, dan ben je zeker dat het niet meespeelt bij de selectie. Doe je het wel, dan hoef je niet op je woorden te passen eens je bent aangeworven.
“Heb je een blanco strafblad?”
Of je een strafrechtelijke voorgeschiedenis hebt, hoeft een potentiële werkgever niet te weten. De enige context waarin deze vraag wel is toegelaten, is als het een absolute voorwaarde is voor de job. Denk maar aan bepaalde jobs in de bewakings- of de bankensector. Wil je aan de slag in het onderwijs? Dan moet je over je burgerlijke en politieke rechten beschikken. Dat toon je aan met een uittreksel uit het strafregister.
“Wat doen je ouders?”
Achter verboden of ongepaste vragen schuilen niet altijd slechte bedoelingen. Soms wil een interviewer of rekruteerder het ijs breken of jou beter doorgronden. Maar dat betekent niet dat dit soort vragen ook gewoon kunnen. Welk beroep jouw ouders uitoefen(d)en is een vraag die je niet hoeft te beantwoorden. Enkel voor een beperkt aantal jobs is die vraag relevant als onderdeel van de veiligheidscheck.
Lees meer op Jobat.be:
Bronnen: jobat.be, ACV, Securex, VDAB, Vlaams Patiëntenplatform, Vlaamse overheid
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sparen
Hoeveel brengt buitenlands vastgoed op?
Investeren in vastgoed is al een tijdje populair, met dank aan de lage rente. Misschien droomt u ook wel van een stekje ergens aan de Franse of Spaanse kust, in de hoop om het te verhuren. Maar levert dat ook een beter rendement op dan een opbrengsteigendom in België? Spaargids.be bekeek de cijfers én de vele vragen die bij zo’n onderneming komen kijken. -
Sparen
Goedkoper lenen voor uw woning? Zo onderhandelen de banken hun kortingen
De rentes op woonleningen zijn al een tijdje laag. Heeft het dan geen zin meer om nog een lager tarief te onderhandelen? Toch wel! Zelfs een kleine verlaging kan een serieuze invloed hebben op lange termijn. Spaargids.be licht toe hoe de banken kortingen wel of niet toekennen. -
Deze draadloze oortjes zijn perfect om te sporten
Luister jij graag naar muziek tijdens het lopen, fitnessen of fietsen? Volgens de Londense Brunel University kan muziek je sportprestatie tot 15 procent verbeteren. Naast je sportoutfit, schaf je dus best ook een paar draadloze oortjes aan. Wij gingen op zoek naar de beste modellen die goed aansluiten én tegen een spatje zweet kunnen. -
-
Livios
Met deze werken kan je de verkoopwaarde van je woning vergroten
Renoveren doe je vooral voor je eigen comfort. Als je woning daardoor meer opbrengt bij verkoop, is dat natuurlijk mooi meegenomen. Maar weet dat je er niet alle investeringen ook werkelijk terug uithaalt. Welke ingrepen betekenen een meerwaarde voor je woning of welke werken leiden tot een snellere verkoop? Bouwsite Livios maakt je wegwijs. -
Jobs
Van werfleider tot schilder: zoveel verdien je in de bouw
Overweeg je soms een job in de bouw? De sector kent in ieder geval heel wat zware knelpuntberoepen. Jobat.be somt op wat de mogelijkheden zijn en wat je (bruto) kan verdienen. -
PREMIUM
Fiscaal expert waarschuwt voor belastingen op woon-werkverkeer: “Wie straks voor ander vervoermiddel dan auto kiest, kan veel besparen”
-
Energie
Wassen op 30 graden of je koffiezet uitschakelen: zo bespaar jij op je energiefactuur
Vele kleintjes maken één groot. En dat geldt zeker voor je energiefactuur. Een doorsnee Vlaams gezin (van 2,2 personen) betaalt jaarlijks zo’n 2000 euro aan energie. Die prijs kan je niet alleen onderdrukken met grote investeringen, zoals zonnepanelen of dakisolatie, maar ook met kleine gewoontes zoals wassen op lagere temperatuur of het stopcontact van je computer uittrekken. Wat is daar nu het precieze effect van? Mijnenergie.be zocht het uit.